Світовий рівень слухопротезування в Україні — реальність

Світовий рівень слухопротезування в Україні — реальність

Сучасні дослідження показали, що близько 10 відсотків людей потребують корекції вад слуху за допомогою слухових апаратів. Порушення слуху позбавляють можливості спілкування, формують почуття неповноцінності, стають причиною депресії, призводять до

Сучасні дослідження показали, що близько 10 відсотків людей потребують корекції вад слуху за допомогою слухових апаратів.

Порушення слуху позбавляють можливості спілкування, формують почуття неповноцінності, стають причиною депресії, призводять до втрати роботи, руйнування сім’ї. Для дитини втрата слуху часто є перешкодою для нормального розвитку, навчання, повноцінного життя.

Проблемами людей з вадами слуху з 1991 року займається Центр слухової реабілітації «Аврора» (м. Київ), який має вищу категорію акредитації МОЗ України. Співробітники цього медичного закладу виконують повне аудіологічне обстеження та слухопротезування апаратами датської фірми «Отікон» (Oticon), що використовуються в Україні з 1972 року. За цей час на практиці доведена їх висока надійність та ефективність.

У Центрі слухової реабілітації «Аврора» здебільшого застосовуються програмовані та цифрові апарати. Це потужні комп’ютери в корпусі мініатюрного слухового апарату, які мають надзвичайно широкі можливості для компенсації будь-якої втрати слуху. Саме цифрова обробка звуку забезпечує найвищу розбірливість мовлення та комфортність сприйняття навколишніх звуків.

Запорукою успішного слухопротезування є визначення реального стану слухової функції пацієнта, а для цього в Центрі використовується декілька видів аудіологічного обстеження.

  • Безумовно-рефлекторна аудіометрія базується на реєстрації рефлекторних реакцій дитини при пред’явленні звукових сигналів. Використовується для досліджень слуху в дітей до 1 року.
  • Умовно-рефлекторна аудіометрія виробляє умовний рефлекс одночасним пред’явленням звуку та світла, після чого реєструється реакція на звук без пред’явлення світлового сигналу. Використовується для досліджень слуху в дітей віком від 1 року.
  • Дитяча ігрова аудіометрія використовується для досліджень слуху в дітей віком від 4 років. На спеціальному обладнанні в процесі гри визначається стан слуху.
  • Дослідження слуху живою мовою проводиться для визначення здатності пацієнта чути та розуміти мову співрозмовника у звичайних умовах, а також для підтвердження достовірності досліджень слуху іншими тестами.
  • Тональна порогова аудіометрія визначає слухову чутливість до звуків різної частоти. У звуконепроникній камері, на частотах від 125 до 8000 Гц, визначається мінімальна інтенсивність звуку, яка викликає звукове відчуття. Надпорогова аудіометрія проводиться для більш глибокого та точного дослідження стану слухового аналізатора і має велике значення для правильного вибору та наладження слухових апаратів.
  • Мовна аудіометрія є основним методом для визначення соціального та клінічного стану слуху. Без результатів дослідження розбірливості мовлення аудіограма є неякісною і не може використовуватися для підбору та наладження слухових апаратів. Результати використовуються для розрахунку параметрів слухових апаратів з метою досягнення максимально можливої розбірливості мовлення.
  • Об’єктивна імпедансна аудіометрія дозволяє визначити стан порожнини середнього вуха та її складових (слизова оболонка, слухові кісточки, наявність рідини в середньому вусі, стан слухової труби). Це надійний та ефективний метод діагностики таких захворювань, як отосклероз, хронічні гнійні і негнійні захворювання вуха, носоглотки тощо. Імпедансна аудіометрія також є одним із основних методів діагностики акустичної невриноми на ранніх етапах її розвитку.
  • Отоакустична емісія записує дуже слабкі звукові коливання, які випромінюються зовнішніми волосковими клітинами завитка у відповідь на акустичні стимули. Цей метод особливо ефективний для слухового скринінгу новонароджених.
  • Реєстрація коротколатентних слухових викликаних потенціалів допомагає прослідкувати стан структур слухового аналізатора на всьому його протязі, починаючи від завитка, до слухової кори головного мозку. Використовується для об’єктивного визначення порогів слуху в пацієнтів усіх вікових категорій, починаючи від новонароджених, та для топічної діагностики слухового аналізатора.

Для діагностики слуху застосовується аудіологічне обладнання, яким сьогодні оснащені провідні світові клініки, отже, висока точність і якість результатів обстеження гарантовані.

Аудіологи ЦСР «Аврора», посилаючись на світовий досвід своїх колег, наполягають на обстеженні слухової функції новонароджених та ранньому втручанні (слухопротезування та заняття з дитиною). Вони активно пропагують і впроваджують у практику ідеї ранньої діагностики і реабілітації. Якщо втрата слуху виявлена до шестимісячного віку, результати слухопротезування та слухової допомоги найефективніші — доведено, що в такому випадку рівень розвитку дитини практично не відрізняється від вікової норми дитини, яка чує.

У відділі слухо-мовної роботи досвідчені сурдопедагоги застосовують найсучасніші методики навчання та розвитку дітей. Вони проводять курси занять із розвитку слуху та мовлення, готують дітей до школи, проводять логопедичні заняття. Прекрасні результати дає застосування для занять навчально-реабілітаційного комплексу «Видима мова» з функцією візуалізації мовлення. Він допомагає не лише вчити глуху дитину правильному мовленню, а й виправляти недоліки вимови дітей з нормальним слухом. Із батьками, діти яких мають вади слуху, проводиться психологічна робота, фахівці відділу слухо-мовної роботи дають також необхідні рекомендації та забезпечують методичними матеріалами щодо повсякденного спілкування з дитиною.

Працівники Центру слухової реабілітації «Аврора» опікуються також і просвітницькою роботою серед населення, тому що чим раніше виявлена втрата слуху, тим ефективнішими можуть бути заходи, спрямовані на її компенсацію.

Адреса Центру слухової реабілітації «Аврора»:
03057, Київ, вул. Академіка Янгеля, 16/2.
Запис на медичний прийом: (044) 236-95-94.
Технічні консультації та ремонт: тел.: (044) 236-95-84,
факс.: (044) 236-95-81.
E-mail: www.aurora.ua