Пневмонія, обумовлена Mycoplasma pneumoniae (Осередкова пневмонія)

Пневмонія, обумовлена Mycoplasma pneumoniae (Осередкова пневмонія)

Клінична картина пневмонії, обумовленої Mycoplasma pneumoniae.

МКБ-10 Див. розділ "Пневмонія"

Клінічні та діагностичні критерії:

  • прояви пневмонічного статусу;
  • субфебрильна або фебрильна температура тіла;
  • загальні симптоми інтоксикації: в’ялість або підвищена дратівливість;
  • плаксивість, порушення апетиту, сну, блідість шкірних покривів;
  • сухий або глибокий вологий кашель;
  • задишка або прискорене дихання, як правило, за відсутності обструктивного синдрому;
  • обструктивний синдром (менше ніж у 5% хворих);
  • тахікардія, що не відповідає рівню підвищення температури тіла;
  • можливий біль у грудній клітці при кашлі або глибокому диханні;
  • зв’язок із респіраторною інфекцією, переохолодженням, протягами;
  • можливі зміни запального характеру з боку верхніх дихальних шляхів, утруднене дихання через ніс, серозні виділення з носової порожнини, почервоніння слизової оболонки зіву.

Об’єктивні ознаки обстеження

Перкусія грудної клітки: скорочення перкуторного звуку над вогнищем інфільтрації, легеневий звук або тимпаніт над рештою поверхні легень.

Аускультація легень: над ділянками ураження легень дихання жорстке або ослаблене, може бути з бронхіальним відтінком, а інколи бронхофонія над місцем локалізації пневмонічного вогнища. Хрипи на початку хвороби можуть бути відсутні, а за їх наявності вони мають характер сухих та вологих від дрібнопухирцевих до крепітуючих.

Відсутність хрипів при аускультації грудної клітки не виключає діагноз пневмонії, який остаточно встановлюється при рентгенологічному обстеженні.

Діагностика

Рентгенографія легень: інфільтрація легеневої тканини, вогнище інфільтрації без чітких кордонів (на відміну від чітких сегментарних тіней при сегментарній пневмонії), посилення легеневого малюнка в перифокальних зонах. При проведенні рентгенографії після початку антибіотикотерапії у більш пізні строки доказом пневмонії може бути локальне посилення легеневого та бронхіального малюнка на місці інфільтрації, а також коренів легень з боку ураження.

Лабораторні дані: аналіз крові (прискорена ШЗЕ – 15-20 мм/год., лейкоцитоз, нейтрофільоз). Запальні зміни крові (лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво, збільшення ШЗЕ) непостійні і спостерігаються тільки у половини хворих на початку хвороби, їх відсутність не суперечить діагнозу.

Біохімічні дані: диспротеїнемія за рахунок підвищення рівня гамма-глобуліну.

Мікробіологічне та вірусологічне обстеження спрямоване на виявлення бактеріальних та вірусних збудників хвороби на слизових оболонках або в харкотинні. Для виявлення вірусів використовується імунофлюоресцентний метод, або ПЛР-діагностика при підозрі на ТОРЧ-інфекції. У дітей раннього віку пневмонія зумовлена бактеріальними або вірусобактеріальними асоціаціями, мікоплазмою. У дітей дошкільного та шкільного віку зростає етіологічна роль пневмококу.

Лікування

Див. розділ "Пневмонія"