Эхинал инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: рідина жовто-бурого кольору, з ароматним запахом;

склад: настойка кореневищ з коренями ехінацеї пурпурної, сухих (1:10);

допоміжні речовини: спирт етиловий 50%.

Форма випуску. Настойка для внутрішнього та зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Імуностимулятор. Ехінацея. Код АТС L03A X13**.

Фармакологічні властивості:

фармакодинаміка. Ехінал – імуностимулятор рослинного походження, що виявляє імуномодулюючу, протизапальну, репаративну дію. До складу препарату входять полісахариди, глікозиди (ехінакозид тощо), органічні кислоти, ефірні олії та інші біологічно активні речовини.

Ехінал активізує клітинний і гуморальний імунітет шляхом підвищення фагоцитарної активності нейтрофільних гранулоцитів та макрофагів, збільшення кількості лімфоцитів, що продукують антитіла, сприяння вивільненню цитокінів. Зазначені процеси приводять до антибактеріальної, віруснейтралізуючої, фунгіцидної дії препарату. Ехінал підвищує репаративні можливості слизових оболонок, шкірних покривів при порушенні в них процесів клітинної проліферації .

фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Ехінал застосовують для:

- підвищення імунорезистентності організму;

- профілактики та лікування вірусних (грип, герпес тощо), бактеріальних інфекцій верхніх дихальних і сечовивідних шляхів;

- полегшення симптомів (нежить, біль при ковтанні, кашель, слабкість) при застудних захворюваннях дихальної системи;

- в комплексній терапії захворювань шлунково-кишкового тракту, шкірних покривів, що супроводжуються порушенням репаративних процесів (виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки, пролежні тощо);

- для підтримки організму при тривалій антибіотико -, хіміо- та променевій терапії, при захворюваннях, що супроводжуються зниженням імунітету.

Зовнішньо Ехінал застосовують при запальних захворюваннях слизової оболонки порожнини рота та глотки (стоматит, тонзиліт, пародонтит тощо), ранах, що довго не загоюються.

 

 

Спосіб застосування та дози. Дорослим та дітям старше 15 років препарат призначають внутрішньо до їди, попередньо розчинивши в невеликій кількості рідини.

В гострий період, в перший день захворювання застосовують по 40 крапель на перший прийом, потім по 20 крапель через кожні 2 години, в наступні дні по 20 крапель 3 рази на день.

В період ремісії у пацієнтів, що часто довго хворіють та з профілактичною метою препарат приймають по 20 крапель 3 рази на день.

Дітям старше 1 року препарат призначають із розрахунку: 1 крапля на кожний рік життя, попередньо розчинивши в невеликій кількості рідини: 1 – 2 десертних ложках, 2-3 рази на день.

Курс лікування складає 20 днів.

Зовнішньо препарат застосовують у вигляді розчинів (20-60 крапель настойки у 100 мл 0,9% розчину хлориду натрію) для примочок, компресів, полоскань, порожнинних тампонів.

Побічна дія. В рідкісних випадках можливі алергічні реакції (шкірний висип, свербіж), зниження кров’яного тиску.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату, рослин родини складноцвітних. Прогресуючі та аутоімунні захворювання: туберкульоз, лейкози, колагенози, розсіяний склероз, ревматизм, СНІД або ВІЛ-інфекція. Діти до 1 року.

Передозування. При вживанні великої кількості препарату можуть розвинутися нудота, гіперсаливація, блювання, діарея, безсоння, підвищене нервове збудження. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. Тривалість безперервного курсу лікування не повинна перевищувати 8 тижнів. При вагітності та у період лактації препарат застосовують під наглядом лікаря. Вплив на здатність керування автомобілем і механізмами не відмічався. В процесі зберігання допускається утворення осаду, тому перед прийомом препарату, флакон необхідно збовтувати.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла місці при температурі 8-15 0С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.