Кромитал инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: кромоглікат натрію;

основні фізико-хімічні властивості: суспензія білого або майже білого кольору;

склад: 1 інгаляційна доза містить 1 мг або 5 мг кромоглікату натрію B P;

допоміжні речовини: пропелент 12, пропелент 11, сорбітан тріолет.

 Форма випуску. Дозований аерозоль для інгаляцій.

Фармакотерапевтична група. Протиастматичні засоби, що застосовуються інгаляційно. Код АТС R03B C01.

Фармакологічні властивості. Активний компонент препарату КРОМІТАЛÔ - кромоглікат натрію належить до групи заміщених етиламінів, які перешкоджають дегрануляції сенсибілізованих лаброцитів у слизовій оболонці бронхів та виділенню ними речовин – медіаторів (ПРСА, гістаміну, брадикініну, лейкотрієну), що викликають алергічне запалення. Завдяки цьому препарат запобігає бронхоспазму.

 

Фармакокінетика. Після інгаляції приблизно 10% препарату проникає у верхні дихальні шляхи. Інша частина видихається або проковтується та видаляється системою травлення. При цьому всмоктується лише 1% препарату, що надійшов до травного тракту. Період напіввиведення 1,5-2 год, в організмі не накопичується. Приблизно 65% зворотно зв’язується з білками плазми і не метаболізується. Виводиться у незміненому вигляді із сечею та калом.

Показання для застосування. Базисна терапія бронхіальної астми легкого та середнього ступеня тяжкості, профілактика нападів бронхіальної астми, які можуть бути викликані алергією, фізичним навантаженням, холодним повітрям, стресом або хімічними подразниками.

 

Спосіб застосування та дози. Оскільки лікування за допомогою інгалятора КРОМІТАЛ™ є профілактичним, дуже важливо, щоб застосування препарату було регулярним. Тривалість лікування становить від 3 тижнів і більше, і визначається індивідуально для кожного хворого. Після досягнення оптимального терапевтичного ефекту можливий перехід на підтримуючу дозу, яка визначається індивідуально.

Дорослим і дітям старше 5 років призначають 2 інгаляційні дози 4 рази на добу. У тяжких випадках або в разі контакту з алергеном доза може бути підвищена до максимальної (6 – 8 інгаляцій на добу).

Для профілактики бронхоспазму перед фізичним навантаженням інгаляцію проводять за 15-30 хв до його початку.

Перед використанням інгалятор треба добре струсити і зняти пилезахисний ковпачок. Зробити повільний видих і взяти до рота мундштук, щільно обхопивши його губами.

Розпочати глибокий, повільний вдих, одночасно натискаючи на металевий балончик донизу, до упору. Після приймання однієї інгаляційної дози слід затримати дихання приблизно на 10 секунд. Через одну хвилину таким же чином прийняти другу інгаляційну дозу. Не слід робити видих через інгалятор, це з часом може призвести до блокування виходу спрея з інгалятора. Після використання треба знову одягти пилезахисний ковпачок. Мундштук слід промивати і висушувати 2 рази на тиждень.

Якщо інгалятор використовується вперше, спочатку треба зробити 1-2 розпилення у повітря.

 

Побічна дія. Можливі дертя в горлі, рефлекторний кашель та бронхоспазм. Дуже рідко – ангіоневротичний набряк, кропив’янка, артеріальна гіпотензія, колапс, нудота.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату.

Не застосовують дітям віком до 5 років.

 

Передозування. Малоймовірне; при підозрі на передозування рекомендовано спостереження лікаря, а при необхідності – симптоматична терапія.

Особливості застосування. КРОМІТАЛ™ є профілактичним препаратом і не застосовується для зняття нападу бронхіальної астми.

Не рекомендується раптово припиняти застосування препарату. Якщо виникає необхідність відмінити курс лікування, це слід зробити поступово, протягом тижня.

Застосування препарату дає змогу знизити дозу глюкокортикостероїдів, однак зниження дози повинно бути поступовим і під наглядом лікаря.

При застосуванні препарату під час вагітності слід дотримуватись обережності, особливо у першому триместрі вагітності. Кромоглікат натрію не потрапляє в грудне молоко і не спричиняє небажаного впливу на немовлят.

Не впливає на роботу зі складними механізмами та керування транспортом.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Можна застосовувати разом з бронхолітичними засобами та глюкокортикостероїдами.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі не вище 25оС, в місці, недоступному для дітей. Вміст балончика знаходиться під тиском; інгалятор не можна проколювати, піддавати дії вогню та нагріванню.

Термін придатності - 3 роки.