Витамин Е инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: a-токоферолу ацетат;

основні фізико-хімічні властивості: овальні м'які желатинові капсули, що містять прозору в’язку або світло-жовтого кольору в’язку олію;

склад: 1 капсула містить a-токоферолу ацетату 200 МО;

допоміжні речовини: желатин, вода очищена, гліцерин, олія соєва.

Форма випуску. Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Токоферол (вітамін Е). Код АТС А11Н А03.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вітамін Е запобігає ушкодженню клітинних і субклітинних мембран продуктами надлишкового вільнорадикального окиснення. Перешкоджаючи накопиченню перекисів ліпідів, вітамін Е знижує інтенсивність атерогенезу, процесу склерозування судинних стінок. Має кардіотонічну дію, покращує скорочувальну діяльність міокарда, знижує споживання кисню міокардом. Мембрано-стабілізуючі властивості вітаміну Е забезпечують його ефективність як адаптогена, що покращує функціональний стан серцево-судинної системи і скелетної мускулатури.

Фармакокінетика. Всмоктування α-токоферолу відбувається в кишечнику. Елімінація a-токоферолу здійснюється переважно шляхом екскреції з жовчю в кишечник з подальшим виведенням з калом. Частина a-токоферолу потім знову всмоктується, беручи участь в ентерогепатичній циркуляції.

 

Показання для застосування. Профілактика спонтанних абортів, невиношування вагітності; з метою нормалізації функцій серцево-судинної та центральної нервової систем при клімаксі. Чоловікам - при зниженій функції статевих залоз.

Для подолання негативних наслідків проживання в регіонах із несприятливою екологічною (у тому числі радіаційною) ситуацією, для лікування захворювань дихальних шляхів, нервової системи, сполучної тканини, хребта та суглобів, м’язових дистрофій та атрофій, порушень харчування, анемій, хронічних гепатитів, захворювань шкіри, парадонтопатій.

 

Спосіб застосування та дози. Вітамін Е призначають дорослим і дітям старше 12 років внутрішньо по 1 капсулі (200 МО токоферолу ацетату) на день (під час їжі), з метою подолання наслідків негативного впливу на організм несприятливої екологічної ситуації, протягом 1 місяця. Можливий повторний курс після перерви в 3-4 місяці. За іншими показаннями дози і тривалість застосування Вітаміну Е визначають індивідуально.

Побічна дія. З огляду на схильність токоферолу до кумуляції, тривалий прийом високих доз Вітаміну Е може спричинити явища гіпервітамінозу. Це проявляється появою геморагій на слизових оболонках шлунково-кишкового тракту, порушенням загоєння ран, гепатомегалією.

Протипоказання. Препарат протипоказаний при підвищеній чутливості до вітаміну Е та протягом гострого періоду інфаркту міокарда. Дитячий вік до 12 років.

Передозування. Випадки гострого передозування Вітаміну Е не описані. Тривале застосування у високих дозах спричиняє явища гіпервітамінозу – диспепсію, слабкість, відчуття перевтоми та головний біль. У цих випадках рекомендують припинити прийом препарату. З метою прискорення екскреції Вітаміну Е призначають жовчогінні засоби.

 

Особливості застосування. Необхідно з обережністю застосовувати вітамін Е у хворих на тяжкий кардіосклероз і перенесений інфаркт міокарда, підвищений ризик розвитку тромбоемболії. Препарат проникає через плацентарний бар’єр, але не повністю. Вітамін Е секретується в грудне молоко.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Вітамін Е є синергістом вітаміну Р, сприяє підвищенню його ефективності та зниженню токсичності. Він добре сполучається з нестероїдними протизапальними засобами, оскільки як стабілізатор клітинних мембран обмежує вогнище запалення. Одночасне призначення Вітаміну Е з серцевими глікозидами сприяє посиленню кардіотонічного ефекту, зменшує токсичність останніх. Вітамін Е у великих дозах є антагоністом вітаміну К. Знижує токсичність вітамінів А і Д.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15-30°С, у сухому місці, недоступному для дітей.

Термін придатності - 3 роки.