Рибоксин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Inosine; 9-β-D-рибофуранозилгіпоксантин;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, від світло-жовтого до жовтого кольору, з двоопуклою поверхнею. На поперечному зрізі видні два шари;

склад: 1 таблетка містить рибоксину (інозину) – 200 мг;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, цукор-пісок, гіпромелоза, кроскармелоза натрію, повідон 25, магнію стеарат, тальк, титану діоксид, макрогол 6000, твін-80, хіноліновий жовтий Е 104.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні препарати. Інозин. Код АТС С01ЕВ14**.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Рибоксин (інозин) – пуриновий нуклеозид – належить до анаболічних засобів, які стимулюють метаболічні процеси. Може розглядатися як попередник АТФ. Виявляє анаболічну, антигіпоксичну та незначну антиаритмічну дії, поліпшує коронарний кровообіг. Відіграє важливу роль у процесах обміну, підвищує активність ряду ферментів циклу Кребса, стимулює синтез нуклеотидів. Проникаючи в клітини, підвищує енергетичний рівень, позитивно діє на процеси обміну в міокарді, збільшує силу скорочень серця та сприяє більш повному розслабленню міокарда в діастолі, внаслідок чого зростає ударний об’єм крові. Активує регенерацію тканин. Дія препарату спостерігається через 30 хв – 1 год. Препарат з током крові надходить до клітин, де може перетворюватися в нуклеотиди, які беруть участь в енергетичному та білковому обміні.

Фармакокінетика. Добре абсорбується у шлунково-кишковому тракті. Частина препарату метаболізується в печінці з утворенням глюкуронової кислоти та наступним її окислюванням. У незначній кількості виділяється із сечею.

 

Показання для застосування.

У складі комплексного лікування ішемічної хвороби серця, станів після інфаркту міокарда, уроджених і набутих вад серця, при порушеннях серцевого ритму, зумовлених глікозидною інтоксикацією, міокардиті (на фоні фізичних перевантажень), дистрофічних змінах міокарда після перенесених важких фізичних навантажень і інфекційних захворювань; гепатитах, цирозі печінки, у тому числі спричинених алкогольною чи лікарською інтоксикаціями.

Спосіб застосування та дози. Дорослі приймають по одній таблетці внутрішньо до їжі, 3 - 4 рази на добу, не розжовуючи, запиваючи великою кількістю рідини. Добова доза

становить 600 - 800 мг. При добрій переносимості дозу поступово збільшують до 1200 мг на добу у 3-4 прийоми, при необхідності – до 2400 мг на добу. Тривалість курсу лікування – від 4 тижнів до 1,5 - 3 місяців.

 

Побічна дія. Препарат звичайно добре переноситься. В окремих випадках можуть виникати свербіж і гіперемія шкіри, в поодиноких випадках – підвищення концентрації сечової кислоти в крові. При тривалому застосуванні у великих дозах можливе загострення подагри.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до інозину, подагра, гіперурикемія. Обмеженням для прийому є ниркова недостатність. Препарат протипоказаний в період вагітності та годування груддю.

 

Передозування. При передозуванні можливе виникнення алергічних дерматозів (свербіж, гіперемія шкіри).

У такому разі необхідно припинити прийом препарату, провести симптоматичну терапію.

Особливості застосування. З появою свербежу і гіперемії шкіри препарат слід відмінити.

При нирковій недостатності застосування препарату можливе лише тоді, коли, на думку лікаря, очікуваний позитивний ефект перевищує можливий ризик застосування.

При тривалому прийомі препарату бажано регулярно контролювати рівень сечової кислоти в крові.

Досвід застосування препарату у дітей відсутній.

Клінічні дослідження по застосуванню препарату у лікуванні вагітних і жінок, що годують груддю, відсутні.

Немає посилань на те, що Рибоксин може негативно впливати на водіїв та інших людей, які працюють з технікою.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному введенні препарату з бета-адреноблокаторами ефект рибоксину не зменшується. При поєднанні з серцевими глікозидами, препарат може запобігти виникненню аритмій і посилювати інотропну дію.

 

Умови та термін зберігання. У сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 15 0 С до 25 0 С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності - 3 роки.