Дротаверин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: drotaverinе;

1-[(3,4-діетоксифеніл)метилен]-6,7-діетокси-1,2,3,4-тетрагідроізохіноліну гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки світло-жовтого, світло-жовтого з зеленуватим відтінком, жовтого або жовтого з зеленуватим відтінком кольору круглої форми з плоскою поверхнею, з фаскою. На поверхні таблеток можлива мармуровість.

склад: 1 таблетка містить дротаверину гідрохлориду, у перерахунку на 100% речовину - 0,04 г (40 мг);

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, гранулак-70 (лактози моногідрат), полівінілпіролідон низькомолекулярний медичний, кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Синтетичні спазмолітики та антихолінергічні засоби.

Код АТС А03АD02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Міотропний спазмолітик. За хімічною структурою та фармакологічними властивостями близький до папаверину, але має більш сильну та тривалу дію. Знижує надходження іонізованого активного кальцію в гладком¢язові клітини за рахунок інгібування фосфодіестерази та внутрішньоклітинного накопичення цАМФ. Знижує тонус гладких м¢язів внутрішніх органів та перистальтику кишечнику, розширює кровоносні судини. Не впливає на вегетативну нервову систему, не проникає крізь гематоенцефалічний бар¢єр. Збільшує хвилинний об’єм крові (ХОК).

Фармакокінетика. Швидко та повністю всмоктується в шлунково-кишковому тракті. При прийомі внутрішньо біодоступність близька до 100 %, період напіввиведення - 12 хвилин. Рівномірно розподіляється по тканинах, проникає в гладком¢язові клітини. Екскретується нирками.

Показання для застосування. Спазм гладкої мускулатури внутрішніх органів (кардіо- та пілороспазм), хронічний гастродуоденіт, виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки, при жовчокам¢яній та сечокам¢яній хворобах (коліках), хронічному холециститі, постхолецистектомічному синдромі, гіпермоторній дискінезії жовчних шляхів, спастичній дискінезії кишечнику, кишковій коліці внаслідок затримки газів після операції, коліті, проктиті, тенезмах, метеоризмі, пієліті, при головному болю внаслідок спазму судин головного мозку, при спазмі коронарних та периферичних артерій (облітеруючий ендартеріїт, хвороба Рейно), при необхідності послаблення скорочень матки та для того, щоб зняти спазм шийки матки при пологах, при спазмі гладкої мускулатури під час проведення інструментальних втручань.

Спосіб застосування та дози. Дротаверин застосовується внутрішньо.

Дорослим призначають по 1 - 2 таблетки 2 - 3 рази на добу. Тривалість прийому залежно від захворювання визначається лікарем.

В зв’язку з тим, що немає достовірних даних застосування препарату у дітей, Дротаверин застосовують виключно за призначенням і під наглядом лікаря вимірюючи користь /ризик.

Дітям від 1 до 6 років призначають по 1/2 таблетки 1 - 2 рази на добу; дітям 6 - 12 років - по 1 таблетці 2 - 3 рази на добу, старшим 12 років - по 1-2 таблетки 2 - 3 рази на добу. Дітям перед застосуванням таблетку слід подрібнити та змішати з невеликою кількістю води.

Побічна дія. Дротаверин, як правило, добре переноситься. Іноді можливі: аритмія, артеріальна гіпотензія, прискорене серцебиття, алергічний дерматит, запор, пітливість, відчуття жару.

Протипоказання. Гіперчутливість до Дротаверину; виражена печінкова, ниркова та серцева недостатність; АV-блокада II - III ступеня; кардіогенний шок; артеріальна гіпотензія; дитячій вік до 1 року.

Передозування. При передозуванні можливі AV-блокада, зупинка серця, параліч дихального центру. Лікування - симптоматичне.

Особливості застосування. З обережністю препарат слід призначати вагітним, хворим з вираженим атеросклерозом коронарних артерій.

Дротаверин може бути використаний у складі комбінованої терапії для купірування гіпертонічного кризу.

Дротаверин, подібно до папаверину, не має антихолінергічної дії, тому на відміну від холінолітичних спазмолітиків він може застосовуватись у хворих з глаукомою. В той же час у хворих з гіпертрофією передміхурової залози (аденомою простати) його слід призначати з обережністю, тому що у зв¢язку з послабленням детрузору сечового міхура може відбутися затримка сечовиділення.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Дротаверин посилює ефект інших спазмолітиків (в тому числі М-холіноблокаторів), а також посилює гіпотензію, яка викликається трициклічними антидепресантами, хінідином, новокаїнамідом. Надійність усунення спазму підвищує фенобарбітал. Препарат зменшує спазмогенну активність морфіну, антипаркінсонічні властивості леводопи.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15оС до 25оС. Термін придатності - 3 роки.

Зберігати в недоступному для дітей місці.