Мукалтин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основнi фiзико-хiмiчні властивостi: таблетки сірого або сірого з буруватим відтінком кольору з вкрапленнями, з двоопуклою поверхнею;

склад: 1 таблетка містить мукалтину в перерахуванні на суху речовину з вмістом нейтральних моноцукрів 14,7% – 50 мг;

допоміжні речовини: натрію гідрокарбонат, кислоти лимонної моногідрат, кальцію стеарат, цукор-рафінад або цукор-пісок.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при кашлю та застудних захворюваннях. Код АТС R05CA05.

Фармакологiчнi властивостi. Мукалтин належить до відхаркувальних засобів рефлекторної дії, з переважно секретолітичною активністю.

Фармакодинаміка. Мукалтин обволікає слизову оболонку бронхіального дерева та справляє протизапальний ефект; полегшує просування мокротиння з нижніх у верхні відділи дихальних шляхів та її відхаркування за рахунок подразнення рецепторів шлунка і рефлекторного посилення перистальтичного руху бронхіол і активності миготливого епітелію. Всмоктуючись після прийому всередину, Мукалтин стимулює нейрони блювотного і дихального центрів, рефлекторно підсилюючи секрецію бронхіальних залоз і зменшує в’язкість мокротиння.

Фармакокінетика. Не досліджена.

Показання для застосування. Як відхаркувальний засіб при гострих і хронічних захворюваннях дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії, бронхоектатична хвороба, бронхіальна астма, туберкульоз легень з явищами неспецифічного бронхіту).

Спосіб застосування та дози. Мукалтин приймають внутрішньо до їжі. Дорослим призначають по 1 - 2 таблетки на прийом 3 - 4 рази на день.

Разові дози для дітей залежно від віку становлять: 1 - 3 роки – 1 таблетка, від 3 років і старше – 1 - 2 таблетки. Для дітей препарат варто розчиняти у невеликій кількості рідини, додаючи солодкий сироп.

Тривалість лікування залежить від форми захворювання і становить від 7 днів до 1 - 2 місяців.

Побічна дія. У деяких випадках можливі алергічні реакції у вигляді кропив¢янки, свербежу шкіри. При виникненні побічних ефектів разову дозу препарату необхідно зменшити в 2 рази і відповідно збільшити частоту прийому. Якщо побічні явища не зникнуть, припиняють використання препарату.

Протипоказання. Не виявлені. Дитячий вік до 1 року.

Передозування. Підвищення разової дози Мукалтину може спричинити нудоту; в деяких випадках – блювання. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Іноді у пацієнтів із хронічними запальними захворюваннями легень у перші дні лікування Мукалтином підвищується в'язкість мокротиння, що зумовлено відокремленням мокротиння, яке назбиралося в бронхіальному дереві та містить велику кількість детриту, білків і запальних елементів. При дифузному ураженні бронхів, значних змінах фізико-хімічних властивостей мокротиння і зниженні мукоциліарного транспорту необхідне поєднання Мукалтину і муколітичних препаратів (бромгексину, ацетилцистеїну та/або протеолітичних ферментів).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Дотепер немає даних про лікарські взаємодії Мукалтину.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі від 8°С до 15°С.

Термін придатності – 3 роки.