Кальция глюконат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: Calcium gluconate;

основні фізико - хімічні властивості: таблетки білого кольору, з плоскою поверхнею, рискою і фаскою. На поверхні таблеток допускається мармуровість;

склад: 1 таблетка містить кальцію глюконату - 0,5 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, тальк, кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Мінеральні добавки. Препарати кальцію.

Код АТС А12АА03.

Фармакологічні властивості. Іони кальцію беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні гладких та скелетних м`язів, функціонуванні міокарда, процесах згортання крові; вони необхідні для формування кісткової тканини, нормального функціонування інших систем та органів. Кальцію глюконат, крім усунення гіпокальціємії, зменшує проникність судин, має протиалергічну, протизапальну, гемостатичну дію. На відміну від кальцію хлориду, має слабший місцевоподразливий ефект.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

 

Показання для застосування. В складі комплексної терапії гіпофункції паращитоподібних залоз, посиленого виділення кальцію з організму (зокрема, при тривалій іммобілізації), алергічних захворювань, гепатиті, токсичних уражень печінки, нефриті, еклампсії, гіперкаліємічній формі пароксизмальної міоплегії, шкірних захворюваннях, кровотечах, а також як протиотрута при отруєннях солями магнію, щавлевою кислотою та її розчинними солями, розчинними солями фтористої кислоти.

 

Спосіб застосування та дози. Перед вживанням таблетку необхідно подрібнити. Кальцію глюконат призначають перед їжею: дорослим в дозі 2 г 2 - 3 рази на добу. Дітям Кальцію глюконат призначають: до 1 року – по 0,5 г у вигляді порошку, від 2 до 4 років - по 1 г, від 5 до 6 років - по 1 г - 1,5 г, від 7 до 9 років - по 1,5 г, від 10 до 14 років - по 2 г 2 - 3 рази на добу. Курс лікування 7 - 10 днів. Необхідність повторних курсів за показаннями.

Побічна дія. Нудота, блювання, діарея, брадикардія. При виникненні таких явищ препарат відміняють.

Протипоказання. Схильність до тромбозів, гіперкальціємія, виражений атеросклероз.

Передозування. Нудота, блювання, діарея, брадикардія. При виникненні таких явищ препарат необхідно відмінити. Лікування симптоматичне.

При виникненні явищ розладу ШКТ, необхідно промити шлунок 2 % розчином натрію гідрокарбонату.

Особливості застосування. У період вагітності з метою профілактики кровотеч призначають кальцію глюконат у 28 тижнів, потім у 32 тижні та у 36 тижнів. Кожний курс лікування відповідно становить 7 - 10 днів. У період лактації препарат не призначають. Пацієнтам з невеликою гіперкальціурією, з незначними порушеннями функції нирок чи з сечокам’яною хворобою в анамнезі препарат слід призначати з обережністю та регулярно контролювати рівень екскреції кальцію з сечею. Пацієнтам зі схильністю до утворення конкрементів у сечі рекомендується збільшити об’єм вживаної рідини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Холестирамін знижує абсорбцію глюконату кальцію. Одночасне застосування кальцію глюконату і тіазидових діуретиків призводить до гіперкальціємії. Під час лікування серцевими глікозидами парентеральне застосування Кальцію глюконату сприяє посиленню кардіотоксичних ефектів серцевих глікозидів. При одночасному застосуванні з фенігідіном препарати кальцію знижують його ефект. Препарати кальцію підвищують токсичність хінідіну.

Умови та термін зберігання. Зберігати у захищеному від світла та вологи місці при температурі не вище 25 0С. Зберігати у захищеному від дітей місці! Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності.

Термін придатності - 8 років.

Пользователей также интересует