Простамол® Уно инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: капсули овальної форми, з м’якого желатину, з непрозорої двобарвної оболонки (червоного та чорного кольорів), в яких знаходиться темно-коричнева рідина з характерним запахом;

склад: 1 капсула містить густого екстракту з плодів пальми пилкоподібної 320 мг (Extr. Serenoa repens) (9-11:1);

допоміжні речовини: желатин сукцинілований, гліцерин, вода очищена, титану діоксид, оксид заліза чорний, понсо 4R 80 %-й (Е 124).

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Засіб для лікування доброякісної гіпертрофії передміхурової залози. Код АТС G04C X02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Складові частини екстракту сабалю дрібно-пилчастого мають антиандрогенні ефекти. Доведено гальмування 5-a-редуктази, яка каталізує перетворювання тестостерону в дигідротестостерон (DHT-ДГТ). У пацієнтів з доброякісною гіперплазією передміхурової залози були виявлені підвищені значення ДГТ, який має спорідненість з андрогенними рецепторами в 10 разів вищу, ніж тестостерон, у зв’язку з чим йому, головним чином, приписується відповідальність за розвиток гіперплазії передміхурової залози. Як показали дослідження, під дією ліпофільного екстракту сабалю дрібнопилчастого зменшуються скарги при сечовипусканні: слабкий струмінь сечі, поліпшується полакіурія, ніктурія, а також зменшується об’єм залишкової сечі. Інші фактори, які також можуть гальмувати гіперплазію передміхурової залози: гальмування зв’язування рецепторів пролактину і порушення процесів передачі сигналу; протизапальна дія за рахунок гальмування 5-ліпооксигенази; гальмування проліферації епітелію простати; протинабрякова дія. Фармакокінетика. Екстракт плодів сабалю дрібнопилчастого швидко всмоктується. Після перорального прийому максимальна концентрація у плазмі досягається приблизно через 1,5 години. Інших фармакокінетичних даних немає. Така недостатність даних компенсується тривалим досвідом клінічних випробувань препарату Простамол(R) уно.

Показання для застосування. Розлади випорожнення сечового міхура при доброякісному збільшенні передміхурової залози І та ІІ стадії та хронічному простатиті, які можуть проявлятися частим сечовипусканням, особливо в нічний період; слабким і переривчастим струменем сечі; відчуттям неповністю випорожненого сечового міхура; больовими відчуттями при сечовипусканні, відсутністю відчуття задоволення після сечовипускання, порушенням сексуальної функції.

Спосіб застосування та дози. Приймати по 1 капсулі щоденно, після їди, в один і той же час. Капсули не розжовують і запивають невеликою кількістю рідини. Простамол® уно може застосовуватись протягом тривалого часу. Тривалість лікування залежить від стадії захворювання. Зменшення симптомів захворювання, що відчуває хворий, залежить від тривалості регулярного прийому препарату, який може застосовуватись роками. Зменшення скарг на розлади сечовипускання та поліпшення самопочуття пацієнта можна очікувати лише приблизно через 4 тижні регулярного прийому препарату.

Побічна дія. Інколи може виникати біль у шлунку, який минає після припинення прийому препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату.

 

Передозування. Випадків передозування дотепер зареєстровано не було.

Особливості застосування. Препарат Простамол® уно зменшує тільки скарги на біль при збільшенні передміхурової залози, не усуваючи її збільшення. У зв’язку з цим слід регулярно контролювати стан передміхурової залози. Препарат не впливає на здатність керувати транспортними засобами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25°С! Захищати від заморожування! Термін придатності - 3 роки.