Кутивейт инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: флютиказон (Fluticasone), S-флюорометил-6ά,9ά-дифлюоро-11β,17ά-дигідрокси-16ά-метил-3-оксо-андроста-1,4-дієне-17β-карботіонат, 17пропіонат;

основні фізико-хімічні властивості: однорідний м’який крем білого або майже білого кольору;

склад: 1 г крему містить 500 мкг флютиказону пропіонату;

допоміжні речовини: парафін рідкий, спирт цетостеариловий, ізопропіл- міристат, кетомакрогол 1000, пропіленгліколь, імідсечовина, натрію фосфат, моногідрат кислоти лимонної, вода очищена.

 

Форма випуску. Крем.

 

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди для місцевого застосування. Код АТС D07A С17.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Флютиказону пропіонат є глюкокортикоїдним препаратом з високою протизапальною активністю та дуже низьким рівнем пригнічення гіпоталамо-гіпофізарно-наднирковозалозної системи при місцевому застосуванні, тому його терапевтичний індекс є одним з найширших з усіх наявних на сьогодні топічних стероїдів.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні практично не підлягає системній абсорбції. У разі появи флютиказону пропіонату в системному руслі він дуже швидко елімінується з жовчю або екскретується з фекаліями. Головним механізмом метаболізму є гідроліз до карбонової кислоти, яка має дуже низьку глюкокортикоїдну та антизапальну активність. Виводиться головним чином з фекаліями і цей процес повністю завершується протягом 48 годин.

 

Показання для застосування.

Дерматози, що є чутливими до лікування кортикостероїдами, такі як: екзема (у тому числі атопічна, дитяча), вузлуватий свербіж, псоріаз (за винятком поширеного бляшкового псоріазу), нейродерматози, простий лишай, червоний плоский лишай, себорейний дерматит, контактний дерматит, дискоїдний червоний вівчак, еритродермія (як додатковий засіб), укуси комах, червона пітниця.

У разі ефективного лікування гострої атопічної екземи Кутівейт крем призначається для зменшення ризику виникнення її рецидиву.

 

Спосіб застосування та дози.

Для лікування запальних дерматозів у дорослих, дітей та немовлят старше 3 місяців, препарат наноситься тонким шаром на уражені ділянки шкіри один або два рази на добу.

Для зменшення ризику виникнення рецидивів захворювання після досягнення ефекту при лікуванні гострого періоду атопічної екземи, частота застосування препарату зменшується до одного разу на добу 2 рази на тиждень ( без оклюзивної пов’язки). Препарат продовжують застосовувати на ті ж ділянки шкіри, які були вражені, або на ділянки з можливим ризиком розвитку рецидивів.

 

Побічна дія.

Побічна дія класифікована по органам і системам та частоті виникнення. Частота виникнення побічних ефектів визначається за такою схемою: дуже часто (>1/10), часто (>1/100, <1/10), не часто (>1/1000, <1/100), рідко (>1/10000, <1/1000), дуже рідко (<1/10000), включаючи поодинокі випадки.

Інфекції та інвазії

Дуже рідко: вторинні інфекції.

Є окремі повідомлення про вторинні інфекції, головним чином при застосуванні оклюзивних пов’язок або при застосуванні у складках шкіри кортикостероїдних препаратів.

Імунна система

Дуже рідко: гіперчутливість.

При появі ознак гіперчутливості до препарату його застосування слід припинити негайно.

Ендокринна система

Дуже рідко: ознаки гіперкортицизму.

Тривале застосування кортикостероїдів у великих кількостях або на великих ділянках шкіри може призвести до системної абсорбції препарату та викликати ознаки гіперкортицизму. Цей ефект виникає частіше у немовлят і дітей та при застосуванні оклюзивної пов’язки. У немовлят пелюшки можуть мати ефект оклюзивної пов’язки.

Судинна система

Дуже рідко: розширення поверхневих кровоносних судин внаслідок тривалого та інтенсивного лікування.

Тривале та інтенсивне лікування сильними кортикостероїдами може призводити до розширення поверхневих кровоносних судин.

Шкіра та підшкірні тканини

Часто: свербіж.

Не часто: місцеве відчуття жару.

Тривале та інтенсивне застосування сильних кортикостероїдів може призводити до локальних атрофічних змін шкіри, таких як її витончення, поява стрий, гіперкератоз та гіпопігментація.

Були повідомлення про загострення симптомів дерматозів та алергічних контактних дерматитів при застосуванні кортикостероїдів.

Дуже рідко: витончення шкіри, атрофічні смуги, гіпертрихоз, гіпопігментація, алергічний контактний дерматит, загострення дерматозів, гнійниковий псоріаз.

Лікування кортикостероїдами (або припинення лікування) псоріазу може провокувати гнійникову форму захворювання.

 

Протипоказання.

Рожеві вугрі, звичайні вугрі, періоральний дерматит, первинні вірусні інфекції шкіри (такі, як простий герпес, оперізуючий лишай, вітряна віспа), гіперчутливість до будь-якого з компонентів препарату, періанальний та генітальний свербіж, первинні ураження шкіри бактеріальної та грибкової етіології, дерматози у дітей віком до 3 місяців, включаючи алергічний, контактний та пелюшковий дерматити.

Передозування.

Виникнення гострого передозування є малоймовірним У разі хронічного передозування або зловживання можуть виникнути ознаки гіперкортицизму і в такій ситуації застосування топічних стероїдів слід поступово припинити. Зважаючи на ризик виникнення гострого адреналового пригнічення, це слід робити під медичним наглядом.

 

Особливості застосування.

Тривале застосування у високих дозах та на великих ділянках поверхні тіла, особливо у немовлят і дітей, може призводити до пригнічення функції кори наднирників. У дітей та немовлят співвідношення площі поверхні тіла до маси тіла є більшим порівняно з дорослими. Тому порівняно з дорослими у дітей та немовлят абсорбується більша кількість топічних кортикостероїдів і вони є більш чутливими до системної токсичності. У зв’язку з цим застосовувати крем Кутівейт слід з обережністю і призначати його в мінімально ефективній дозі. Уникати тривалого застосування на обличчі. Уникати попадання крему в очі. Кожного разу при лікування запальних уражень, що інфіковані, призначати відповідні антибактеріальні препарати. У разі поширення інфекції топічні кортикостероїди слід відміняти.

Вагітність: місцеве застосування кортикостероїдів у вагітних тварин може призводити до аномалій розвитку плода, хоча відношення цих даних до вагітних жінок не встановлено. Однак призначати флютиказону пропіонат вагітним жінкам слід лише тоді, коли очікувана користь від застосування препарату буде більшою за можливий ризик для плода і дитини.

Лактація: рівень флютиказону пропіонату в плазмі крові при зовнішньому застосуванні є дуже низьким і вважається, що проникнення флютиказону в грудне молоко є малоймовірним.

Вплив на здатність керувати автомобілем та іншими механізмами: не впливає.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Поки що невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступних для дітей місцях при температурі нижче 30°С. Не заморожувати. Термін придатності – 2 роки.