Риабал инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: прифініуму бромід, 3-дифенілметилен-1,1-діетил-2-метилпіролідиновий бромід;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвний, прозорий розчин;

склад: 1 ампула (2 мл) містить прифініуму броміду 15 мг ;

допоміжні речовини: натрію хлорид, кислота хлористоводнева, вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група. Синтетичні антихолінергічні засоби, група четвертинних амонійних сполук. Код АТС А03АВ18.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ріабал має специфічну спазмолітичну дію на шлунково-кишковий, жовчовивідний та сечовий тракти, що зумовлює його ефект при спазмах або гіперперистальтиці.

Ріабал знімає біль при лікуванні виразкової хвороби шлунка та 12-палої кишки.

Ріабал знімає спазм сечового тракту та прискорює вихід каменів із сечовивідного каналу.

Ріабал добре сприймається організмом, тому його довгочасне застосування не впливає на печінку та нирки, а також на кровотворну тканину.

Фармакокінетика. Після введення Ріабал швидко видаляється із сироватки крові. Тривалість періоду напіввиведення становить 2,13 години. Величина розповсюдження в нерухомому стані – приблизно 190 % від маси тіла, а весь кліренс сироватки та нирковий кліренс становлять 12,5 і 5,8 мл/(хв. кг) відповідно.

Близько 50% препарату виводиться із сечею в незміненому вигляді.

 

Показання для застосування. Біль, пов’язаний зі спазмами та гіперперистальтикою шлунково-кишкового тракту: при гастриті, виразці шлунка та дванадцятипалої кишки, ентериті, коліті, постгастроектомічному синдромі. Біль, пов’язаний зі спазмами та дискінезією жовчовивідних проток, при холециститі, каменях жовчного міхура. Біль при панкреатиті. Біль при спазмах сечового тракту: камені сечового тракту, тенезми сечового міхура, цистит, пієліт. Призначають при проведенні ендоскопії шлунка та шлунково-кишкової рентгенографії. Призначають при блюванні та дисменореї.

 

Спосіб застосування та дози.

Ріабал в ампулах призначають дорослим по 1 – 2 мл під шкіру в/м, в/в.

Разова:

середня -

15 – 30 мг,

вища -

90 мг.

Добова:

середня -

45 - 90 мг,

вища -

90 мг.

Курсова:

середня -

450 мг,

вища -

900 мг.

Дітям Рiабал можна призначати з моменту народження по 1 мг/кг/добу під шкіру, внутрішньом’язово, внутрішньовенно.

Тривалiсть лiкування становить 7 – 15 дiб.

 

Побічна дія. Побічні ефекти при застосуванні Ріабалу зустрічаються рідко, але можливі сухість у роті, порушення акомодації, запор. Ці побічні дії зникають при зниженні дози або після відміни препарату.

 

Протипоказання. Ріабал протипоказаний при глаукомі та гіпертрофії простати.

 

Передозування. Виявляється симптомами, пов’язаними з гангліоблокуючою дією. При перевищенні середньої терапевтичної дози у 100 разів - галюцинації, курареподібний ефект (пригнічення дихання). Лікування – штучна вентиляція легенів, застосування інгібіторів холінестерази (прозерин 1,0 внутрішньом’язово).

 

Особливості застосування. Прийом препаратів з антихолінергічною дією може призвести до підвищення внутрішньоочного тиску. У хворих з гіпертрофією простати знижується частота сечовипускання та підвищується максимальний об’єм сечового міхура, що призводить до погіршання дизурії.

За даними УЗД діаметр каменів не повинен перевищувати 10 мм.

Немає протипоказань для прийому препарату в період вагiтностi.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Холінолітична дія препарату може потенціюватися при одночасному використанні антигістамінних засобів, трициклічних антидепресантів, нейролептиків групи похідних фенотіазину, дизопіраміду.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15 – 25 °С в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 3 роки.