Регулакс® пикосульфат капли инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: sodium picosulfate;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвний розчин;

склад: 1 мл (20 крапель) містить натрію пікосульфату моногідрату 7,5 мг;

допоміжні речовини: сорбітолу розчин 70%, пропіленгліколь, вода очищена.

 

Форма випуску. Краплі для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Контактні проносні засоби. Натрій пікосульфат.

Код АТС А06А В08.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Натрію пікосульфат відноситься до контактних проносних засобів, які подразнюють рецептори слизової оболонки кишечнику. Активується у товстому кишечнику під впливом бактеріальних сульфатаз; речовина, яка при цьому вивільнюється, стимулює чутливі нервові закінчення слизової оболонки кишечнику, посилюючи його моторику. Проносна дія натрію пікосульфату не супроводжується тенезмами і спазмами кишечнику. У дітей грудного віку ефективність натрію пікосульфату може бути недостатньою із-за незначної кількості бактеріальної флори, яка продукує сульфатази.

Регулакс® Пікосульфат краплі – засіб, який регулює роботу кишечнику, збільшуючи об’єм калових мас і посилюючи перистальтику (природний ритмічний рух) кишечнику, сприяє своєчасному безболісному випорожненню кишечнику. Проносна дія настає через 10-12 год.

Фармакокінетика. Натрію пікосульфат всмоктується у тонкій кишці лише в обмеженій кількості і практично не має системної дії. Після розщеплення складного сульфатного ефіру бактеріями у товстій кишці утворюється дифенольне проносне, яке частково всмоктується, і після кон’югації виділяється з жовчю.

Незначна частина виводиться з сечею у вигляді глюкуроніду; більша частина - з випорожненнями як у вигляді вільного дифенолу, так і у вигляді самого пікосульфату.

Показання для застосування. Атонія кишечнику, запор (за винятком спастичного), зумовлений зміною характеру і режиму харчування, тривалою імобілізацією, пропасницею, тяжким загальним станом, захворюваннями серцево-судинної системи і порушеннями обміну речовин; застосовують в до- і післяопераційний періоди, в акушерській і гінекологічній практиці, для полегшення дефекації при геморої, тріщинах заднього проходу, неоперабельних грижах, інфаркті міокарда, тяжкій артеріальній гіпертензії, для очищення кишечнику перед інструментальним дослідженням.

 

Спосіб застосування та дози. Регулакс® Пікосульфат приймають внутрішньо одноразово, бажано ввечері. Як правило, ефект настає через 10-12 годин.

Дорослим і дітям старше 12 років призначають по 13 – 26 крапель (відповідає 5-10 мг натрію пікосульфату моногідрату), дітям 4-12 років - по 6-12 крапель (відповідає 2,5-5 мг натрію пікосульфату моногідрату).

Застосування препарату повинно бути короткостроковим.

 

Побічна дія. При короткочасному застосуванні побічні дії виникають рідко. Інколи можуть виникати біль у животі, діарея, нудота.

Тривале застосування Регулаксу® Пікосульфату краплі може призвести до втрати води, калію та інших солей. Це, в свою чергу, може спричинити атонію кишечнику, порушення серцевої діяльності, м’язову слабкість.

 Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату. Кишкова непрохідність, запор разом з симптомами кишкової непрохідності (біль у животі, нудота, блювання, підвищення температури тіла), перитоніт, гострі запальні захворювання органів черевної порожнини, діти до 4 років.

Передозування.

Симптоми: діарея, переймоподібний біль у животі.

Лікування: регідратаційна терапія, поповнення втрати електролітів.

 

Особливості застосування.

Препарат Регулакс® Пікосульфат краплі призначений для короткострокового застосування.

В період вагітності застосування препарату можливе лише за суворими показаннями і під пильним контролем лікаря.

На час прийому препарату слід припинити грудне вигодовування.

Препарат можна застосовувати при цукровому діабеті, оскільки він містить замінник цукру (в 1 мл крапель міститься 0,03 ХО).

З обережністю застосовують препарат після операцій на шлунково-кишковому тракті, при дегідратації.

Звикання при тривалому застосуванні не спостерігається.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Діуретики, гормони кори надниркових залоз при одночасному застосуванні з препаратом підвищують ризик розвитку гіпокаліїмії, аритмії і м’язової слабкості. Препарат може посилювати токсичні ефекти серцевих глікозидів. Нераціональна антибіотикотерапія може знижувати ефективність препарату.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від +15 °С до +25 °С, у недоступному для дітей місці. Термін придатності – 5 років.