Грудной сбор №2 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина: суміш неоднорідних шматочків зеленого, бурувато-зеленого, білувато-сірого і світло-жовтого кольору, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм; запах відсутній;

порошок крупний: суміш неоднорідних шматочків зеленого, бурувато-зеленого, білувато-сірого і світло-жовтого кольору, що проходять крізь сито з отворами діаметром 2 мм; запах відсутній;

склад: 1 г збору містить: мати-й-мачухи листя – 0,4 г, подорожника великого листя – 0,3 г, солодки коренів – 0,3 г.

Форма випуску. Збір.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Код АТС R05СА10.

Фармакологічні властивості. Компоненти збору містять глікозиди гіркі, флавоноїди, ситостерин, сапоніни, каротиноїди, кислоти органічні, речовини дубильні, слиз, вітаміни, кумарини та інші сполуки. Цей комплекс біологічно активних речовин виявляє відхаркувальну, протизапальну, обволікаючу та пом'якшуючу кашель дію. Водні витяжки збору посилюють функціональну активність епітелію дихальних шляхів, сприяють розрідженню і відходженню мокротиння, зменшують кашель.

 

Показання для застосування. Запальні захворювання дихальних шляхів (бронхіт, бронхопневмонія, бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба).

Спосіб застосування та дози. 5 г (1 столова ложка) збору вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2-3 рази на день після їди. Діти, залежно від віку, – від 1 столової ложки до 1/4 склянки 2-3 рази на день після їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

2 фільтр-пакети вміщують в скляний або емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15 хв. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2-1 склянці 2-3 рази на день після їди. Діти, залежно від віку, – від 2 столових ложок до 1/3 склянки 2-3 рази на день після їди.

Тривалість курсу лікування визначається лікарем індивідуально з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

 

Побічна дія. Можливий розвиток алергічних реакцій. При появі побічних реакцій припинити прийом препарату.

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до біологічно активних речовин лікарського засобу.

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

Особливості застосування. Вагітним і жінкам, які годують груддю, застосування препарату лише у випадку, коли, на думку лікаря, користь від застосування переважає потенційний ризик для плода/дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготовлений настій – у прохолодному (8-15°С) місці не більше 2 діб.

Термін придатності - 3 роки.