Аэсцин ® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: круглі таблетки помаранчевого кольору, з однорідною поверхнею, без плям і пошкоджень;

склад: 1 таблетка містить 20 мг a-есцину;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль картопляний, полівінілпіролідон, тальк, магнію стеарат, титану діоксид, карбоксиметилцелюлози натрієва сіль, кислоти метакрилової сополімер, полісорбат 80, помаранчевий жовтий (E 110)

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Ангіопротектори. Капіляростабілізуючі засоби.

Код АТС С05С Х03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Аесцин® - комбінований лікарський засіб, який справляє протизапальну, антиексудативну, капіляро- та венопротекторну дію. Препарат поліпшує венозну та лімфатичну циркуляцію, попереджує розвиток варикозного розширення вен, утворення гематом і набряків нижніх кінцівок.

Протизапальний та протинабряковий ефект виникає за рахунок зменшення активності гіалуронідази – ферменту, який відповідає за підвищення проникності стінок судин. Також він досягається завдяки ущільнюючій дії самого a-есцину, яка виникає внаслідок зменшення пор у стінках судин.

Підвищення тонусу стінок вен досягається завдяки стимулюючому впливу лікарського засобу на виділення гормонів корою надниркових залоз, утворенню простагландину PGF2a у стінках судин і вивільненню норадреналіну в нервових закінченнях, а також завдяки дії метаболітів a-есцину, що мають властивості гормонів кори надниркових залоз. Ці сполуки відповідають за ріст напруження м’язових клітин стінок вен і пов’язане з цим підвищення венозного тонусу.

Додаткові ефекти застосування препарату – це антиоксидантна дія (гальмування пероксидації ліпідів), зменшення міграції лейкоцитів, підвищення колоїдоосмотичного тиску крові, а також посилення виведення води та електролітів з організму людини.

 Фармакокінетика. Біодоступність Аесцину® при пероральному застосуванні становить близько 11%. Значна частина препарату зв’язується з білками плазми, він швидко досягає максимального рівня в крові та переміщується в тканини. Виводиться з жовчю та сечею.

Показання для застосування.

Хронічна венозна недостатність нижніх кінцівок, венозна дисциркуляція головного мозку;

варикозне розширення вен нижніх кінцівок, геморой;

флебіти, тромбофлебіти;

післятравматичні та післяопераційні набряки;

великі післятравматичні гематоми;

попередження розвитку гематом (після операцій, внутрішньовенних ін’єкцій та інфузій);

захворювання хребта з корінцевим синдромом (остеохондроз, люмбаго, ішіас);

нейротрофічні розлади гомілки та ступні;

порушення лімфатичної циркуляції.

Спосіб застосування та дози. Аесцин® застосовують внутрішньо.

Дорослі приймають по 2 таблетки 2-3 рази на добу, запиваючи великою кількістю води.

Підтримуюча доза – по 1 таблетці 2-3- рази на добу.

Дітям старше 12 років - по 1 таблетці 2-3 рази на добу.

Тривалість застосування препарату визначається важкістю симптомів захворювання і, зазвичай, складає від 4 до 12 тижнів.

Для попередження виникнення післяопераційних набряків і гематом починати застосування препарату треба не менше як за 16 годин до операції.

 

Побічна дія. Побічні явища спостерігаються у невеликого відсотка пацієнтів. Можливі диспептичні прояви, відчуття жару, прискорене серцебиття, свербіж і висипання на шкірі. Вищезазначені явища, як правило, слабо виражені і швидко минають після відміни лікарського засобу.

Протипоказання. Аесцин® не можна застосовувати для лікування пацієнтів з нирковою недостатністю; у першому триместрі вагітності; при годуванні груддю; при алергії на компоненти препарату.

Передозування. При застосуванні рекомендованих доз не спостерігається.

Особливості застосування.

Клінічні дані про безпеку та ефективність застосування препарату для лікування дітей до 12 років відсутні.

Препарат не впливає на психофізичний стан, не обмежує здатності керувати автотранспортними засобами та механічними пристроями.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Препарат може посилити нефротоксичну дію аміноглікозидних антибіотиків та дію антитромботичних засобів (антиагрегантів).

Цефалоспорини послаблюють зв’язування препарату з білками плазми.

Аесцин® не застосовують разом з препаратами, які гальмують овуляцію.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15 – 25°С у недоступному для дітей місці , захищати від світла. Термін придатності - 3 роки.