Ритмокор® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули циліндричної форми з напівсферичними кінцями біло-зеленого кольору (з написом “ФарКоС” або без напису). Вміст капсул - порошок білого чи майже білого кольору без запаху.

Склад лікарського засобу: 1 капсула містить субстанцію РИТМОКОР® в перерахуванні на 100 % речовину - 0,36 г: магнію глюконату – 0,3 г, калію глюконату – 0,06 г;

допоміжні речовини: аеросил.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Мінеральні добавки. Препарати магнію. Код АТС А 12С С.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаіка. РИТМОКОР® є комбінованим препаратом, який проявляє метаболічну, антиоксидантну, мембраностабілізуючу та антиаритмічну дію. Метаболічна активність РИТМОКОРУ® обумовлена активацією окисно–відновних ферментів клітин, підвищенням рівня аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ) та креатинфосфату. Вказані ефекти препарату сприяють оптимізації функціонування іонних насосів клітин. Одним із механізмів впливу РИТМОКОРУ® на клітини в умовах ішемії та гіпоксії є пригнічення інтенсивності процесів вільно–радикального окислення білків та перекисного окислення ліпідів. Застосування препарату при станах, пов’язаних з активацію вільно–радикальних реакцій, супроводжується зменшенням проникності клітинних мембран. Завдяки вказаним ефектам та вмісту іонів магнію та калію препарат проявляє антиаритмічну дію та потенціює клінічну ефективність антиаритмічних засобів.

Фармакокінетика. Складові препарату швидко адсорбуються із шлунково–кишкового тракту. Максимальна концентрація в крові визначається через 1–1,5 години. Неметаболізовані продукти у вільному стані виводяться нирками.

Показання до застосування. Застосування РИТМОКОРУ® показане в комплексному лікуванні:

ішемічної хвороби серця;

нейроциркуляторної дистонії;

порушеннях серцевого ритму (передсердної та шлуночкової екстрасистолічної аритмії), в особливості на фоні дефіциту іонів магнію та калію;

запальних захворювань серцевого м’яза (міокардитів);

міокардіопатій;

порушень електролітного обміну з метою корекції рівня іонів магнію та калію;

захворювань печінки незалежно від етіології, для підвищення активності гепатоцитів до різноманітних патологічних впливів (вірусних, запальних, інтоксикаційних);

синдрому хронічної втоми.

Спосіб застосування та дози. В кожному випадку тривалість та дози застосування препарату встановлюються лікарем.

Капсули приймають всередину, запиваючи їх невеликою кількістю води, по 1–2 капсули за 10–15 хв. до їжі, 3–4 рази на добу. В більш важких випадках можливий прийом 3 капсул 3 рази на добу. При досягненні терапевтичного ефекту (зазвичай через 5–7 діб) дозу препарату зменшують до прийому 1 капсули 3 рази на добу. Тривалість курсу лікування визначається індивідуально.

При необхідності швидкого досягнення ефекту лікування починають із застосування ін’єкційної форми препарату.

Як антиаритмічний засіб РИТМОКОР® застосовують по 1–2 капсули 3–4 рази на добу при передсердній та шлуночковій екстрасистолічній аритмії, порушеннях ритму серця, спричинених гіпокаліємією та гіпомагніємією, для профілактики пароксизмальної форми фібриляції передсердь незалежно від частоти серцевих скорочень. Застосування препарату одночасно з серцевими глікозидами зменшує ризик появи їх аритмогенних ефектів.

При синдромі хронічної втоми препарат приймають по 1 капсулі 3 рази на добу протягом 3–6 місяців.

Діти віком від 3 до 6 років препарат приймають по 1 капсулі 2 рази на добу, діти 6–12 років – по 1 капсулі 3 рази на добу, діти старші 12 років препарат приймають, як дорослі.

В окремих випадках доза препарату встановлюється лікарем індивідуально.

Побічна дія. Препарат добре переноситься, побічні ефекти розвиваються дуже рідко. В окремих випадках в осіб з підвищеною індивідуальною чутливістю до препарату при його застосуванні можливо запаморочення, пов’язане з ефектом першої дози, і диспептичні явища. У цьому випадку дозу препарату знижують або відміняють. Після відміни препарату всі побічні ефекти швидко зникають.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату. Атріовентрикулярна блокада Ш ступеню, коматозні стани нез’ясованої етіології, декомпенсовані форми цукрового діабету, гостра та хронічна ниркова недостатність II–IV ступеню. Застосування РИТМОКОРУ® протипоказане при гіперкаліємії і гіпермагніємії. Препарат не призначують дітям до 3 років.

Передозування. При застосуванні препарату всередину випадків передозування не відзначалось. Можливе посилення проявів підвищеної чутливості до препарату, розвиток гіперкаліємії та гіпермагніємії. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. При застосуванні РИТМОКОРУ® у хворих на цукровий діабет необхідно врахувати можливість визначення хибно підвищеного рівня глюкози при використанні ортотолуідинового методу через наявність у препараті глюконової кислоти. В процесі лікування РИТМОКОРОМ® необхідно проводити контроль рівня калію та магнію в сироватці крові.

1 капсула препарату містить 0,03 хлібних одиниць.

Досвіду застосування препарату у вагітних та під час годування груддю немає.

Взаємодія з іншими лікарськими препаратами. При одночасному застосуванні РИТМОКОРУ® з антиаритмічними та гіпотензивними засобами спостерігається взаємне підсилення активності препаратів. При одночасному застосуванні з калійзберігаючими діуретиками та інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту необхідно контролювати рівень калію та магнію в сироватці крові. При одночасному застосуванні з серцевими глікозидами зменшується ризик розвитку їх токсичної дії на серце.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці при температурі від +15 до +25 оС. Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует