Аминокапроновая кислота инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: aminocaproic acid, 6-аміногексанова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна стерильна рідина;

склад: 100 мл розчину містить кислоти амінокапронової 5 г;

допоміжні речовини: натрію хлорид, вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для інфузій.

 

Фармакотерапевтична група. Антигеморагічний (гемостатичний) засіб. Інгібітор фібринолізу. Код АТС В 02АА 01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Блокуючи активатори плазміногена та частково пригнічуючи дію плазміну, кислота амінокапронова забезпечує спеціфичну кровоспинну дію при кровотечах, пов'язаних з підвищенням фібринолізу. Препарат також інгібує активність біогенних поліпептидів – кінінів, виявляє протиалергійну активність, стимулює антитоксичну функцію печінки.

Фармакокінетика. При внутрішньовенному введенні дія розвивається через 15-20 хвилин. Швидко виділяється нирками (40-60% введенного препарату виводиться із сечею протягом 4 год). При порушенні видільної функції нирок концентрація кислоти амінокапронової в крові значно зростає.

Показання для застосування. Хірургічні операції і патологічні процеси, що супроводжуються підвищенням фібронолітичної активності крові і тканин: операції на мозку, легенях, серці, судинах, щитовидній, підшлунковій і передміхуровій залозах; передчасне відшарування плаценти, тривале перебування в порожнині матки мертвого плоду, маткова кровотеча, аборт, гострий панкреатит, захворювання печінки, гіпопластична анемія, носові, шлунково-кишкові кровотечі, кровотечі із сечевого міхура. Застосовують також для запобігання вторинній гіпофібриногенемії при масивних переливаннях консервованої крові.

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують внутрішньовенно. За необхідності досягнення швидкого ефекту (гостра гіпофібриногенемія) вводять внутрішньовенно краплинно не більше 100 мл 5% розчину швидкістю 50-60 крапель за 1 хвилину протягом 15-30 хвилин. Протягом першої години вводять 4-5 г, а при тривалій кровотечі – до її повної зупинки - щогодини по 1 г, але не більше 8 г. При повторній кровотечі введення препарату повторюють з проміжками 4 години, проте не більше 8 годин. При помірному підвищенні фібринолітичної активності Кислоту Амінокапронову призначають разово дітям у дозі 0,05 г/кг маси тіла на добу. Доза залежно від віку становить: до 1 року - разова до 2,5 мл, на добу 15 мл; від 2 до 6 років – разова 2,5-5 мл, на добу 15-30 мл; від 7 до 10 років – разова 5-7 мл, на добу 30-45 мл. При гострих кровотечах дози становлять: до 1 року – разова 5 мл, на добу 30 мл; від 2 до 4 років - разова 5-7,5 мл, на добу 30-45 мл; від 5 до 8 років – разова 7,5-10 мл, на добу 45-60 мл; від 9 до 10 років - разова 15 мл, на добу 90 мл. Курс лікування - від 3 до 14 днів.

 

Побічна дія. Запаморочення, нудота, діарея, шкірні висипи, ортостатична гіпотензія, судоми, головний біль, закладеність носа, гостра ниркова недостатність, рабдоміоліз, міоглобінурія.

 

Протипоказання. Тромбоемболія, схильність до тромбозів, коагулопатії; ниркова недостатність, вагітність, пологи, порушення мозкового кровообігу.

 

Передозування. Різке зниження фібронолітичної активності крові. Виражені симптоми побічної дії: запаморочення, нудота, діарея, шкірні висипи, ортостатична гіпотензія, судоми, головний біль, закладеність носа, гостра ниркова недостатність, рабдоміоліз, міоглобінурія. У цих випадках введення препарату припиняють і проводять відповідну симптоматичну терапію.

 

Особливості застосування. Внутрішньовенне введення препарату рекомендовано проводити під контролем коагулограми, необхідно перевіряти фібринолітичну активність крові та вміст фібриногену.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Використання розчину Кислоти Амінокапронової можна поєднувати з введенням розчину глюкози, гідролізатів, протишокових розчинів. Ефект знижують антикоагулянти та антиагреганти.

 

Умови та термін зберігання. Зберiгти в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурi від 15 до 25°С. Термін придатності - 2 роки.