Уролесан® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: рідина від зеленувато-коричневого до коричневого кольору, з характерним запахом м’яти;

склад: 1 мл препарату містить олії ялиці 0,0676 г, олії м’яти перцевої 0,0169 г, олії рицинової 0,09295 г, плодів моркви дикої екстракту рідкого 0,19435 г, шишок хмелю екстракту рідкого 0,2788 г, трави материнки екстракту рідкого 0,19295 г;

допоміжні речовини: трилон Б.

 

Форма випуску. Рідина.

 

Фармакотерапевтична група. Спазмолітики, що діють на сечові шляхи. Код АТС G04В D20**.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Уролесан® належить до групи лікарських засобів, які сприяють виведенню сечових конкрементів (також жовчних конкрементів). Складові ефірних олій, що входять до складу препарату, зменшують запальні процеси, сприяють посиленню кровопостачання нирок і печінки, справляють діуретичну, жовчогінну та бактерицидну дію, утворюють захисний колоїд в сечі, а також нормалізують тонус (зупиняють спастичне скорочення) гладкої мускулатури верхніх сечових шляхів і жовчного міхура. Завдяки високій розчинності та капілярній активності ефірні олії легко всмоктуються в кров. Стимулюючи нирковий та печінковий кровообіг, вони викликають збільшення сечо- та жовчовиділення. Препарат має виражений протизапальний ефект, сприяє відтоку жовчі, виведенню піску та каменців з нирок, сечового та жовчного міхурів. Препарат виявляє також м’які седативні властивості, що дуже важливо при відходженні конкрементів.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Уролесан® призначають дорослим і дітям старше 7 років при лікуванні сечокам’яної та жовчнокам’яної хвороб, сечових діатезів, гострих і підгострих калькульозних пієлонефритів і хронічних холециститів, дискінезії жовчних шляхів.

Спосіб застосування та дози. Приймають внутрішньо, перед їдою.

Дози для дорослих: по 8 - 10 крапель (на цукор) 3 рази на добу. Тривалість прийому становить 5 - 30 днів. За необхідності можливі повторні курси. При печінкових та ниркових коліках разова доза становить 15 - 20 крапель.

Дози для дітей 7 - 14 років: по 5 - 6 крапель (на цукор) 3 рази на добу.

Разову дозу, частоту і тривалість курсу встановлює індивідуально лікар!

 

Побічна дія. Можливі нудота, запаморочення, диспептичні явища.

 

Протипоказання. Алергічна реакція на компоненти препарату.

Передозування. Можливі легке запаморочення, нудота. Призначають відповідне лікування (рясне тепле питво, спокій, активоване вугілля, атропіну сульфату 0,0005 – 0,001 г).

 

Особливості застосування. Не застосовувати, якщо діаметр каменів перевищує 3 мм. Досвід застосування препарату жінками в період вагітності і лактації відсутній. За необхідності застосування дітям до 7 років рекомендується Уролесан® сироп.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія з іншими лікарськими засобами не відома.

 

Умови та терміни зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище 20°С.

Після розкриття флакона термін придатності препарату не змінюється при дотриманні умов зберігання.

Термін придатності – 2 роки.