Дротаверин-ФПО инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: drotaverinе; 1-[(3,4-діетоксифеніл)метилен]-6,7-діетокси-1,2,3,4-тетрагідроізохінолін гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: плоскоциліндричні таблетки жовтого кольору із зеленкуватим відтінком;

склад: 1 таблетка містить дротаверину гідрохлориду 0,04 г;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль картопляний, магнію стеарат, тальк.

 

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Синтетичні спазмолітики та антихолінергічні засоби.

Код АТС А03А D02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Дротаверин - похідне ізохіноліну, діє безпосередньо на гладку мускулатуру шляхом інгібування фосфодіестерази та накопичення цАМФ усередині клітин, що приводить до розслаблення гладкого м’яза завдяки інактивації легкого ланцюжка кінази міозину (MLCK).

Ефективний відносно спазму гладкої мускулатури як нервового, так і м’язового походження. Спазмолітична дія дротаверину не залежить від характеру вегетативної іннервації, однаково діє на гладку мускулатуру гастроінтестинальної, біліарної, урогенітальної та судинної систем. Завдяки своїй судинорозширюючій дії дротаверин підсилює кровообіг у тканинах.

Фармакокінетика. Дротаверин швидко всмоктується після перорального введення. Біодоступність - близько 100%. Після внутрішнього прийому максимальна концентрація в сироватці досягається за 45 - 60 хв.

Метаболізується в печінці. Період біологічного напіввиведення становить 16 - 22 год. За 72 год дротаверин практично повністю виводиться з організму, близько 50% - із сечею та приблизно 30% - з калом. В основному дротаверин виводиться у формі метаболітів, у незміненому вигляді в сечі не спостерігається.

Дротаверин і/або його метаболіти практично не проникають через плацентарний бар’єр.

 

Показання для застосування. Профілактика і лікування функціональних станів і больового синдрому, пов’язаних із спазмом гладкої мускулатури при хронічному гастродуоденіті, хронічному холециститі, жовчнокам’яній хворобі, післяхолецистектомічному синдромі, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, кардіо- та пілороспазмі, спастичному коліті. Застосовують також при спазмах периферичних артеріальних судин, судин головного мозку, сечокам’яній хворобі, альгодисменореї, для послаблення скорочувань матки та зняття спазму шийки матки при пологах, при проведенні інструментальних обстежень.

 

 

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям від 12 років призначають внутрішньо по 0,04 - 0,08 г (1 - 2 таблетки) 1 - 3 рази на добу. Дітям від 6 до 12 років – по 0,02 г (½ таблетки) 1 - 2 рази на добу.

Побічна дія. Дротаверин-ФПО, як правило, добре переноситься. Іноді можливі запаморочення, артеріальна гіпотензія, прискорене серцебиття, алергічний дерматит, відчуття жару, пітливість.

Протипоказання. Підвищена чутливість до діючої речовини або будь-якої допоміжної речовини; тяжка печінкова або ниркова недостатність, серцева недостатність (знижений серцевий викид), глаукома; годування груддю; діти до 6 років.

 

Передозування. Даних про передозування препарату немає.

 

Особливості застосування. З обережністю препарат слід призначати вагітним, хворим на виражений атеросклероз коронарних артерій, аденому передміхурової залози.

Вплив на здатність керувати автомобілем і виконувати роботи, що потребують підвищеної уваги.

Слід уникати керування автотранспортом і занять іншими видами діяльності, що потребує високої концентрації уваги, швидкості психомоторних реакцій протягом 1 год після прийому препарату.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Необхідно дотримуватись обережності при одночасному застосуванні Дротаверину-ФПО з леводопою, оскільки може знижуватись антипаркінсонічний ефект останньої та посилюватися тремор і ригідність.

Посилює дію папаверину, бендазолу та інших спазмолітиків (у тому числі м-холіноблокаторів), гіпотензію, що спричинена трициклічними антидепресантами, хінідином, прокаїнамідом.

Фенобарбітал підвищує вираженість спазмолітичної дії дротаверину.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при кімнатній температурі від 15°С до 25°С. Термін придатності - 3 роки.