Винкристин-Тева инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: вінкристин (vincristine);

основні фізико-хімічні властивості: безбарвний прозорий розчин;

склад: 1 мл розчину для ін'єкцій містить 1 мг вінкристину сульфату;

допоміжні речовини: ніпагін та ніпазол, вода для ін'єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для ін'єкцій.

 

Фармакотерапевтична група. Антинеопластичні засоби. Алкалоїди барвінку та їх аналоги. Код АТС L01CА02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Антибластомна та цитотоксична дія вінкристину пов'язана з порушенням утворення мікротрубочок та мітотичного веретена, а також порушенням синтезу ДНК та РНК у клітинах.

Фармакокінетика. Через 15-30 хв після внутрішньовенного введення понад 90% препарату перерозподіляється з крові у тканини, з якими він міцно, але оборотно зв'язується. Препарат погано проникає крізь гематоенцефалічний бар’єр. Кінетика препарату після струминного внутрішньовенного введення трифазна. Період напіввиведення у першій та другій фазах становить, відповідно, 5 хв та 2,3 год; тривалість періоду напіввиведення у термінальній фазі зазнає значних коливань (від 19 до 155 год), становлячи в середньому 85 год. Препарат виводиться переважно з калом (приблизно 80%), менша частина – з сечею (10-20%). Фармакокінетика вінкристину при порушенні функції печінки може змінюватися.

 

Показання для застосування. Гострі лейкози, лімфогранулематоз, неходжкінські лімфоми (всі гістологічні підтипи і клінічні стадії), ретикулосаркома, лімфосаркома, рабдоміосаркома, нейробластома, пухлина Вільмса, саркома Юїнга, саркоми кісток і м’яких тканин, рак молочної залози, дрібноклітинний рак легенів, злоякісна меланома, фунгоїдна гранулема.

 

Спосіб застосування та дози. Вінкристин-ТЕВА вводиться тільки внутрішньовенно. Розчин Вінкристину-ТЕВА в ампулах може бути додатково розведений водою для ін'єкцій або ізотонічним розчином натрію хлориду. При введенні необхідно уникати екстравазації препарату. Препарат вводять з інтервалом 1 тиждень. Дорослим звичайно призначають з розрахунку 1,4 мг/м2 поверхні тіла, максимальна доза – 2 мг/м2. Для підтримуючої терапії препарат можна вводити щотижнево в дозі 0,005-0,01 мг/кг. Тривалість курсу лікування – 4-6 тижнів. Курсова доза не повинна перевищувати

10-12 мг/м2. Вінкристин-ТЕВА можна застосовувати в комбінації з іншими протипухлинними препаратами.

Дітям призначають з розрахунку 1,5-2 мг/м2 поверхні тіла 1 раз на тиждень. Дозу препарату для дітей розраховують з урахуванням маси тіла: для дітей з масою 10 кг і менше початкова доза повинна становити 0,05 мг/кг 1 раз на тиждень, а потім підвищуватись залежно від початкової дози. Максимальна доза – 0,15 мг/кг 1 раз

на тиждень. Після досягнення ремісії препарат призначають у підтримуючій

дозі – 0,05 - 0,075 мг/кг 1 раз на тиждень. Тривалість курсу лікування 4-6 тижнів.

У хворих з рівнем білірубіну в сироватці крові вище 0,03 мг/мл дозу Вінкристину-ТЕВА знижують удвічі. Хворим, які отримують променеву терапію на ділянку печінки, Вінкристин-ТЕВА не призначають.

При поєднанні Вінкристину-ТЕВА з L-аспарагіназою його вводять за 12-24 год до введення ферменту; введення L-аспарагінази до введення Вінкристину-ТЕВА може знижувати його елімінацію з жовчю.

Для приготування розчину відповідну дозу Вінкристину-Тева змішують з розчинником (розчин натрію хлориду, який містить 0,9% бензилового спирту), додатково можна розвести водою для ін’єкцій або ізотонічним розчином натрію хлориду до концентрації вінкристину 0,1 мг/мл. Введення повинно бути здійснено в межах 1 хв.

Побічна дія. Можливі головний біль, нейропатія, периферичний неврит, сенсорні порушення, ураження черепно-мозкових нервів, минуча сліпота та атрофія зорового нерва, порушення ходи, втрата глибоких сухожилкових рефлексів, м'язова слабкість, судоми, біль у щелепах, глотці, привушних слинних залозах, кістках, спині, хребті та м'язах; анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія, запор, спазми кишечнику, зниження маси тіла, анорексія, нудота, блювання, афтозний стоматит, діарея, паралітичний ілеус, некроз тонкого кишечнику і/або його перфорація; зниження АТ, стенокардія та інфаркт міокарда (у хворих з опроміненим раніше середостінням), поліурія, дизурія та затримка сечі внаслідок атонії сечового міхура, алергічні реакції (висип, ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок), задишка, бронхоспазм, гарячка, алопеція, рідко — синдром, обумовлений порушенням секреції антидіуретичного гормону (гіпонатріємія внаслідок підвищеного виділення натрію з сечею), азооспермія, порушення менструального циклу.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, період вагітності та годування груддю, неврологічні захворювання в анамнезі, порушення функції кісткового мозку, бактеріальні та вірусні інфекції, демієлінізуюча форма синдрому Шарко-Марі.

 

Передозування. У дітей віком до 13 років десятикратне перевищення дози препарату може призвести до летального наслідку. Передозування з тяжким загальним станом хворих може відзначатися при введенні дітям віком до 13 років у дозі 3-4 мг/м2, дорослим — одноразово 3 мг/м2 та більше. Специфічного антидоту немає. Проводять симптоматичне та підтримуюче лікування під контролем показників водно-сольового балансу, ЕКГ, складу периферичної крові. При розвитку генералізованих судомних нападів застосовують протисудомні препарати. При необхідності проводять гемотрансфузії, переливання еритроцитарної та тромбоцитарної маси. Внутрішньовенно вводять кальцію фолінат у дозі 100 мг через кожні 3 год протягом 24 год, а потім через кожні 6 год протягом не менш як 48 год. Гемодіаліз не ефективний.

Особливості застосування. Лікування препаратом може здійснювати тільки досвідчений фахівець з хіміотерапії в умовах спеціалізованого стаціонару. Вінкристин вводять тільки внутрішньовенно; ендолюмбальне введення категорично протипоказане (може призвести до летальних наслідків).

При екстравазації може розвинутися некроз м'яких тканин; для його попередження рекомендується обколювання зони екстравазату гіалуронідазою або гідрокортизоном у дозі 20-25 мг, призначають зігріваючі компреси на уражену ділянку. Вінкристин-ТЕВА з обережністю призначають у ранній післяопераційний період, оскільки значна частина внутрішньовенно введеного препарату може надходити у післяопераційну рану, спричиняючи набряк, запалення та локальний некроз тканин.

Для попередження запору під час лікування препаратом призначають відповідне лікування (очищувальні клізми, проносні засоби). У деяких пацієнтів (особливо у дітей) під час лікування Вінкристином-ТЕВА може розвиватися паралітичний ілеус, який у деяких випадках маскується клінікою «гострого» живота; він звичайно минає при припиненні введення Вінкристину-ТЕВА та проведенні симптоматичного лікування.

Нейро- та гепатотоксична дія препарату більш виражена у дітей грудного віку.

Препарат є потенційним тератогенним та канцерогенним агентом. Застосування Вінкристину-ТЕВА може негативно впливати на репродуктивну функцію. Необхідно припинити грудне вигодовування під час лікування препаратом.

Під час лікування хворим необхідно регулярно проводити дослідження очного дна та зорових полів; при найменшій підозрі на ушкодження зорового нерва лікування припиняють. Будь-які скарги на біль в очах чи зниження гостроти зору потребують ретельного офтальмологічного обстеження.

Ступінь алопеції під час хіміотерапії можна зменшити, застосовуючи локальну гіпотермію волосистої частини голови чи накладання турнікета (стисного шолома). Стисну пов'язку на волосисту частину голови не накладають при лейкозах та лімфомах, а також при наявності на волосистій частині голови метастазів та інфільтратів.

При розвитку лейкопенії до подальшого лікування препаратом необхідно підходити з обережністю.

Задишка та бронхоспазм найчастіше виникають при поєднанні препарату з мітоміцином-С та можуть вимагати інтенсивного лікування, особливо при наявності вихідної дихальної недостатності. Ці реакції можуть виникати через кілька хвилин чи годин після введення Вінкристину-ТЕВА та протягом двох тижнів після введення мітоміцину. Прогресуюча задишка потребує припинення терапії Вінкристином-ТЕВА.

Перед кожним введенням Вінкристину-ТЕВА необхідно проводити дослідження складу периферичної крові. У ході індукції ремісії при лікуванні гострого лейкозу може підвищитися рівень сечової кислоти в крові; цей показник необхідно контролювати протягом перших 3-4 тижнів лікування та вживати відповідні заходи для попередження нейропатії, обумовленої сечокислим діатезом. Лабораторні дослідження повторюють до нормалізації показника. Під час лікування Вінкристином-ТЕВА періодично визначають концентрацію іонів натрію в сироватці крові. Гіпонатріємія розвивається внаслідок порушення секреції антидіуретичного гормону та повинна коректуватися введенням ізотонічного розчину натрію хлориду.

Під час лікування Вінкристином-ТЕВА необхідно проводити систематичний ЕКГ-контроль. У процесі лікування дітей із злоякісними пухлинами потрібен моніторинг їх інтелектуальної, емоційної, мовної сфери та діяльності центральної нервової системи.

Медичний персонал при роботі з препаратом повинен користуватися захисним одягом (рукавички, окуляри, халат, маска). Вагітні жінки до роботи з препаратом не допускаються. У випадку потрапляння препарату в очі необхідно промити їх великою кількістю води чи ізотонічного розчину.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Внутрішньовенне введення фенітоїну чи прийом його всередину на фоні лікування Вінкристином-ТЕВА зменшує протисудомну активність препарату та може спричиняти збільшення кількості епілептичних нападів. Нейротоксичність Вінкристину-ТЕВА посилюється при його поєднанні з іншими нейротоксичними препаратами (аспарагіназа, ізоніазид та ін.). Вінкристин-ТЕВА може підвищувати рівень сечової кислоти в крові та знижувати ефективність застосування протиподагричних засобів. Одночасне застосування Вінкристину-ТЕВА з іншими мієлодепресивними препаратами (доксорубіцин у комбінації з преднізолоном та ін.) може посилювати мієлотоксичну дію препарату. При поєднанні Вінкристину-ТЕВА з мітоміцином С можуть виникати гострі респіраторні порушення. Вінкристин-ТЕВА може знижувати ефективність вакцинації при застосуванні вакцин із живих та інактивованих вірусів. Регіонарна променева терапія може посилювати периферичну нейротоксичність Вінкристину-ТЕВА.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від + 2°С до + 8°С у захищеному від світла і недоступному для дітей місці у щільно закритих контейнерах. Термін придатності — 3 роки.

Вінкристин-ТЕВА у вигляді розчину для ін'єкцій призначений для багаторазового введення. Після застосування частини вмісту флакона розчин, що залишився, можна зберігати у холодильнику при температурі від + 2°С до + 8°С протягом 14 днів.