Прожестин-КР инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: progestеrone; прегн-4 ен- 3, 20 діон;

основні фізико-хімічні властивості: гель безбарвний або зі злегка жовтуватим відтінком, зі специфічним запахом;

склад: 1 г гелю містить прогестерону 0,01 г (10 мг);

допоміжні речовини: спирт етиловий 96 %, поліетиленоксид 400, гліцерин дистильований, карбопол 934 Р, триетаноламін, олія касторова поліоксильована гідрогенізована, вода очищена.

Форма випуску. Гель для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Гормони статевих залоз та препарати, які застосовуються при патології статевої сфери. Прогестерон. Код АТС G03DA04.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Прогестерон є гормоном жовтого тіла. У тканинах молочної залози прогестерон знижує проникність капілярів та інтенсивність циклічного набряку сполучнотканинної строми, запобігає проліферації та мітотичній активності епітелію протоків.

Фармакокінетика. При нанесенні на шкіру всмоктується близько 10 % від застосованої дози. У системний кровотік не потрапляє, метаболізується в шкірі і тканинах молочної залози.

 

Показання для застосування. Мастодинії і доброякісні мастопатії на фоні прогестеронової недостатності.

 

Спосіб застосування і дози. Застосовують зовнішньо. Одна доза аплікатору (2,5 г гелю) 1 раз на добу наноситься на поверхню кожної молочної залози і втирається до повного всмоктування. Тривалість курсу лікування - не менше 3 міс. Досвіду застосування препарату для підлітків молодше 16 років не має.

Побічна дія. При застосуванні препарату за показаннями та в рекомендованих дозах побічних ефектів не виявлено.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

 

Передозування. Не відомо.

 

Особливості застосування. Нанесення гелю здійснюється після миття, на суху шкіру. Застосовується незалежно від днів менструального циклу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При даному способі застосування клінічно значущих взаємодій препарату не встановлено.

 

Умови і термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 0С. Термін придатності – 2 роки.