Трихопол® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Metronidazole, 1- (2-3- гідроксіетил) - метил – 5 – нітроімідазол;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору з жовтуватим відтінком у формі довгастих паличок із закругленими краями;

склад: 1 таблетка містить метронідазолу 500 мг;

допоміжні речовини: крохмаль рисовий, желатин, патока крохмальна, магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки вагінальні.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні та антисептичні засоби, що застосовуються в гінекології. Похідні імідазолу. Код АТС G01AF01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка

Препарат Трихопол® – синтетичний антибактеріальний та антипротозойний засіб групи 5-нітроімідазолу. Активний відносно Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica та Giardia lamblia. У бактеріальній клітині нітрогрупа метронідазолу перетворюється в гідроксиламінову, утворюється активний цитотоксичний метаболіт, який порушує реплікацію ДНК, таким чином спричиняючи загибель бактеріальної клітини. Метронідазол має виражену бактерицидну дію відносно облігатних анаеробних мікроорганізмів: Bacteroides spp. (B. Fracilis, B. Distasonis, B. Ovatus, B. Thetaiotaornicron, B. Vulgatus), Fusobacterium spp., Eubacterium, Clostridium, Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp. Препарат ефективний також проти деяких факультативних анаеробів (Gardnerella vaginalis,). Відносно більшості аеробних бактерій, грибів, та вірусів препарат не активний.

Фармакокінетика

Препарат призначений для внутрішньопіхвового застосування і має місцеву дію. Системна абсорбція при такому шляху введення не перевищує 5-10%, хоча при внутрішньому застосуванні біодоступність становить майже 100%. Метаболізується в печінці шляхом окислення з утворенням глюкуронідів. Виводиться головним чином (60-80%) з сечею, тому вона може набувати темного або червоно-коричневого кольору.

Показання для застосування.

Трихомонадний вагініт та уретрит жінок; неспецифічний бактеріальний вагініт, викликаний чутливими до метронідазолу мікроорганізмами;

Спосіб застосування та дози.

Місцеве застосування вагінальних таблеток при лікуванні трихомонадного або неспецифічного вагініту та уретриту у жінок показане при одночасному системному застосуванні метронідазолу.

Призначають по 1 таблетці (ввечері), протягом 8-10 днів.

Перед введенням у піхву таблетку слід змочити в кип’яченій та охолодженій воді. Не слід переривати лікування під час менструації.

Обов’язковим є одночасне лікування обох статевих партнерів.

Побічна дія.

Сухість піхви та вульви, болісний статевий акт, зниження лібідо. При безконтрольному та тривалому застосуванні можливий розвиток кандидозного вульвовагініту.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до метронідазолу та інших похідних 5-нітроімідазолу. Органічні ураження центральної нервової системи. Перший триместр вагітності та період лактації.

Передозування.

При правильному внутрішньопіхвовому введенні препарату в рекомендованій передозування практично неможливе.

Особливості застосування.

Під час лікування рекомендується утримання від статевого життя з одночасним лікуванням статевого партнера.

У ході лікування Трихополом® інколи може проявитися грибкова інфекція піхви. У таких випадках слід застосовувати лікування протигрибковим препаратом.

На період вагітності препарат слід застосовувати тільки тоді, коли потенційна користь від використання препарату для матері перевищує ризик шкідливого впливу на плід.

Одночасний прийом алкоголю може спричиняти небажані реакції, такі як відчуття жару, потіння, біль у надчеревній порожнині та підсилювати побічну дію препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами можлива лише при системному використанні препарату. У зв’язку з незначним системним всмоктуванням, при внутрішньопіхвовому використанні таблеток Трихопол®, вірогідність розвитку такої взаємодії малоймовірна.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей, сухому та захищеному від дії світла місці, при температурі до 25°С. Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует