Ауробин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: біла або майже біла однорідна мазь майже без запаху;

склад: 1 г мазі містить 0,002 г преднізолону капронату, 0,02 г лідокаїну гідрохлориду, 0,02 г д-пантенолу і 0,001 г триклозану;

допоміжні речовини: метилпарагідроксибензоат, спирт цетиловий, гліцерол, пропіленгліколь, парафін рідкий, фенілметилполісилоксан, макроголу стеарат, кислота стеаринова, полісорбат 60, масло нейтральне, вода очищена.

Лікарська форма. Мазь.

 

Фармакотерапевтична група. Антигемороїдальний препарат для місцевого застосування. Препарати, що містять кортикостероїди.

Код АТС C05A A04.

Фармакологічні властивості. Ауробін – комбінований препарат, до складу якого входять речовини, що ефективні при лікуванні запальних процесів періанальної ділянки.

Преднізолону капронат є сильним місцеводіючим негалогенізованим глюкокортикоїдом. Зменшує проникність судин, збільшує тонус стінок судин, зменшує симптоми запалення.

Лідокаїн за короткий час знімає біль і відчуття жару.

Д-пантенол сприяє регенерації ушкодженого епітелію.

Триклозан є антисептичною речовиною широкого спектра дії.

Фармакокінетика. Діючі речовини Ауробіну мають в основному місцеву дію. Фармакокінетика не вивчалась.

Показання для застосування. Процеси, що супроводжуються запаленням аногенітальної ділянки: свербіж заднього проходу, екзема і дерматит періанальної ділянки, гемороїдальні вузли, нориці заднього проходу.

Спосіб застосування та дози. Тонкий шар мазі накладають на уражену ділянку 2-4 рази на добу.

При внутрішніх гемороїдальних вузлах невелику кількість мазі (завбільшки з горошину) вводять у пряму кишку 2-4 рази на добу.

При зменшенні симптомів мазь слід застосовувати рідше.

Побічна дія. Ауробін рідко викликає побічну дію. При тривалому курсі лікування можуть мати місце атрофія шкіри, рубцювання, гіпертрихоз. При введенні в пряму кишку надлишкової кількості мазі може виникнути помірна брадикардія.

Протипоказання. Вірусна інфекція, надмірна чутливість до одного з інгредієнтів. Одночасне, системне лікування лідокаїном у зв’язку з іншими показаннями.

Не можна застосовувати жінкам в першому триместрі вагітності та дітям віком до 1 року.

Передозування. Симптоми: можливі брадикардія, алергічні реакції. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. При нанесенні препарату на велику ділянку ураженої шкіри необхідно враховувати можливість всмоктування діючих речовин, тому необхідно з особливою обережністю застосувати вагітним в II та III триместрах.

Кортикостероїди та лідокаїн виділяються з грудним молоком і таким чином кортикостероїди можуть впливати на функцію кори надниркових залоз навонародженого і викликати порушення росту.

Через вміст стероїдів необхідно уникати тривалого та безперервного застосування.

Якщо запалення підтримується грибками, то необхідно забезпечити одночасне, специфічне протигрибкове лікування.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. До цього часу не виявлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 8-15°С.

Термін придатності - 2 роки.