Микозолон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: біла або майже біла суспензійна мазь зі слабким характерним запахом;

склад: 1 г мазі містить 20 мг міконазолу та 2,5 мг мазипредону гідрохлориду;

допоміжні речовини: метилпарагідроксибензоат, полісорбат 60, парафін рідкий, пропіленгліколь, спирт цетостеариловий .

Форма випуску. Мазь.

 

Фармакотерапевтична група. Протигрибковий препарат для місцевого застосування. Код АТС D01A C20.

Фармакологічні властивості. Комбінований препарат, що чинить протигрибкову і протизапальну дію. Міконазол має виражену протигрибкову дію відносно дерматофітів та кандид, а також антибактеріальний ефект - переважно відносно грампозитивних мікроорганізмів. Мазипредон є негалоганізованим глюкокортикоїдом, він має протизапальну та протисвербіжну дію.

Фармакокінетика. Мазипредону гідрохлорид добре проникає в глибокі шари шкіри, проявляючи фармакологічну активність, частково надходить у кров. У печінці утворює сполуки з глюкуроновою кислотою, що виділяються із сечею. Міконазол також проникає в глибокі шари шкіри, проявляючи протигрибкову дію.

Показання для застосування. Захворювання шкіри і нігтів, викликані дерматофітами (Trichophyton rubrum, mentagrophytes, Epidermophyton floccosum і ін.) або грибами роду Candida (Candida albicans, C. tropicalis, C. pseudotropicalis, C. krusei і інші), що супроводжуються вираженим запаленням і свербежем, а також мікози шкіри і нігтів із суперінфекцією грампозитивними бактеріями, мікотична екзема, попрілість, міжпальцеві мікози, нігтеві мікози, мікози зовнішнього слухового проходу, у тому числі з явищами екземи.

Спосіб застосування і дози. Мазь Мікозолон застосовують зовнішньо.

Ураження шкіри: мазь наносять на уражені ділянки шкіри 1-2 рази на добу.

Ураження нігтів: мазь наносять на уражені ділянки нігтів і ділянку матриці 1-2 рази на добу, у тому числі під пов’язку. Ніготь підстригають якомога коротше. Лікування продовжується і після відторгнення ураженого нігтя до повного одужання.

Ураження зовнішнього слухового проходу: марлеву турунду, просочену Мікозолоном, вводять у зовнішній слуховой прохід 2 рази на добу до повного одужання.

 

Побічна дія. У деяких випадках при індивідуальній непереносимості може відзначатися відчуття печії і почервоніння шкіри, розвиток контактного дерматиту. При підвищеній чутливості до ізоконазолу, тіоконазолу, оксиконазолу може виникати перехресна алергія. При тривалому застосуванні можлива поява телеангіектазій, розвиток атрофії шкіри. При тривалому застосуванні на великих поверхнях, у першу чергу у дітей, можливий розвиток системних ефектів, характерних для кортикостероїдів. Усмоктуваність міконазолу клінічно незначна.

 

Протипоказання. Туберкульоз шкіри, герпетична та інші вірусні інфекції, вітряна віспа, натуральна віспа. Підвищена чутливість до компонентів препарату, а також до ізоконазолу, тіоконазолу, оксиконазолу.

 

Передозування. Не відзначено.

Особливості застосування. При виникненні реакції підвищеної чутливості, подразнення, атрофії шкіри, загальної дії необхідно припинити лікування.

Слід з особливою обережняістю застосовувати на закритих згинах.

При шкірних інфекціях у разі відсутності ознак поліпшення через декілька тижнів лікування необхідно почати застосовувати інший препарат.

У дитячому віці, у період вагітності та у жінок, що годують груддю, Мікозолон застосовують під ретельним наглядом лікаря.

Препарат не забруднює шкіру, легко видаляється з білизни при пранні.

Взаємодія з лікарськими засобами. Не встановлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 8-150С.

Термін придатності – 2 роки.