Эстрокад инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: estriol; (16-альфа17-бета)-естра-1,3,5(10)-трієн-3,16,17-тріол;

основні фізико-хімічні властивості: супозиторії білого або майже білого кольору, без запаху;

склад: 1 супозиторій містить естріолу 0,5 мг;

допоміжні речовини: жир твердий, макрогол, цитостеариловий естер, гліцерину монодирицинолеат.

 

Форма випуску. Супозиторії вагінальні.

 

Фармакотерапевтична група. Гормони статевих залоз та препарати, що застосовуються при патології статевої сфери. Естрогени. Код АТС G03C A04.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Сприяє поновленню нормального піхвового епітелію при його атрофічних змінах під час передменопаузального та постменопаузального періодів, нормалізує рН та мікрофлору піхвого середовища, підвищує стійкість піхвого епітелію до інфекційних та запальних процесів, діє на якість та кількість цервікальної рідини. Незначно підвищує об’єм плазми, зменшує вміст холестерину в крові, збільшує час циркуляції кортикостероїдів.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні препарат швидко та повністю адсорбується, досягає максимальної концентрації в крові через 1 - 2 год. У крові зв’язується з альбумінами (90%). Виділяється переважно нирками; 2% виділяються через кишечник в незміненому вигляді; виділення метаболітів із сечею починається через декілька годин після застосування і триває до 18 год.

 

Показання для застосування. Естрокард застосовується при атрофії слизової оболонки нижніх відділів сечостатевого тракту, спричиненої естрогенною недостатністю (диспареунія, сухість піхви, свербіж, часте сечовипускання, легкий ступінь нетримання сечі), перед- та післяопераційному лікуванні жінок у постменопаузальному періоді при операціях піхвовим доступом; при припливах та посиленні потовиділення вночі під час клімактеричного періоду; для лікування безпліддя, спричиненого цервікальним фактором.

 

Спосіб застосування та дози. Інтравагінально. При атрофії слизової оболонки нижніх відділів сечостатевого тракту – 0,5 мг на добу щоденно протягом 3 тижнів (при атрофії слизової оболонки статевих органів) або протягом 2 місяців (при атрофії слизової оболонки сечового тракту) з поступовим зниженням дози до підтримуючої (0,5 - 1 мг на тиждень); при перед- та післяопераційному лікуванні жінок у постменопаузальному періоді при операціях піхвовим доступом – 0,5 мг на добу щоденно протягом 2 тижнів перед операцією, 0,5 мг двічі на тиждень протягом 2 тижнів після операції; при клімактеричних порушеннях – 0,5 - 1 мг на добу протягом 1 - 2 тижнів з поступовим зниженням дози до мінімальної ефективної підтримуючої; при безплідді, спричиненому цервікальним фактором – 0,5 - 1 мг на добу на 6 – 15-й день менструального циклу.

Для запобігання проліферації ендометрію добова доза не повинна перевищувати 8 мг.

 

Побічна дія. Можлива напруженість, нагрубання або біль у молочних залозах, затримка рідини, нудота, гіперсекреція цервікального слизу, артеріальна гіпертензія, судоми м’язів, головний біль, порушення зору, пігментні плями на шкірі.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до стероїдних препаратів, тромбози, емболії, порушення функції печінки, естрогензалежні пухлини матки або молочних залоз, маткові кровотечі нез’ясованої етіології, отосклероз. Сильний свербіж або холестатична жовтуха, а також посилення їх проявів при вагітності або на фоні застосування стероїдних препаратів. Вагітність.

 

Передозування. При передозуванні препарату значно посилюються побічні ефекти, можливі кров’яні виділення із піхви. При виражених реакціях припиняють застосування препарату, проводять симптоматичне лікування.

 

Особливості застосування. Під час лікування Естрокадом пацієнтки повинні перебувати під наглядом лікаря.

За наявності піхвової інфекції необхідно проведення специфічної терапії.

З обережністю призначають пацієнткам із тромбоемболічними синдромами в анамнезі, із серцевою недостатністю, артеріальною гіпертензією, епілепсією, мігренню, з порушенням функції нирок, тяжкими захворюваннями печінки, ендометріозом, фіброзно-кістозною мастопатією, гіперліпопротеїнемією.

Естріол екскретується у грудне молоко, тому під час лактації Естрокад слід застосовувати в низьких дозах.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат може посилювати дію стероїдних препаратів, тому дозування останніх необхідно коригувати. При одночасному застосуванні з активованим вугіллям, барбітуратами, похідними гідантоїну та рифампіцином можливе зниження активності естріолу. При одночасному застосуванні естріолу з блокаторами b-адренорецепторів та інсуліну ефективність останніх підвищується.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует