Витамин Е инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Toсopherol, dl-2,5,7,8-тетраметил-2(4,8,12-триметил-тридецил)-6-ацетоксихроманом;

основні фізико-хімічні властивості: капсули м’які желатинові кулястої або сферичної форми зі швом, від світло-червоного до темно-червоного кольору, заповнені маслянистою рідиною від світло-жовтого до темно-жовтого кольору;

склад: одна капсула містить a-токоферолу ацетату (вітаміну Е) (у перерахунку на 100 %) 0,1 г;

допоміжні речовини: олія соняшникова рафінована дезодорована або олія кукурудзяна рафінована дезодорована.

Форма випуску. Капсули м’які.

Фармакотерапевтична група. Прості препарати вітамінів. Токоферол. Код АТС А11Н А03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вітамін Е - жиророзчинний вітамін, який виявляє високу антиоксидантну і радіопротекторну дію, бере участь у біосинтезі гема і білків, проліферації клітин та інших найважливіших процесах клітинного метаболізму.

Вітамін Е покращує споживання тканинами кисню. Виявляє ангіопротекторну дію, впливаючи на тонус і проникність судин, стимулюючи утворення нових капілярів.

Імуномоделюючий ефект вітаміну Е зумовлений стимуляцією Т-клітинного та гуморального імунітету.

Токоферол є незамінним для нормальних репродуктивних процесів: запліднення, розвитку плоду, формування та функціювання статевої системи.

При дефіциті вітаміну Е розвиваються гіпотонія та дистрофія скелетних м’язів, міокарда, підвищується проникність та ламкість капілярів, розвивається дегенерація фоторецепторів, яка викликає порушення зору. Розвивається зниження статевої функції - у чоловіків та порушення менструального циклу, схильність до викиднів - у жінок.

Дефіцит вітаміну Е може зумовити розвиток гемолітичної жовтяниці у новонароджених, а також синдром мальабсорбції, стеаторею.

Фармакокінетика.

Після всмоктування в кишечнику більша частина токоферолу потрапляє в лімфу та кров, швидко розподіляється в тканинах організму з переважним накопиченням у печінці, м’язах, жировій тканині. Найвища концентрація спостерігається в надниркових залозах, гіпофізі, статевих залозах, міокарді. Більша частина препарату виводиться з організму з сечею, частково - з жовчю.

Показання до застосування. Гіповітаміноз Е; дегенеративно-дистрофічні зміни в м’язах (міопатії), суглобах, сухожиллях, контрактура Дюпюїтрена, дерматоміозити, боковий аміотрофічний склероз, склеродермія; дерматити, псоріаз; порушення менструального циклу, загроза переривання вагітності; порушення функції чоловічої статевої системи; очні хвороби; період реконвалесценції після травм, тяжких соматичних захворювань, фізичні перевантаження; гіпервітаміноз А і D; інша патологія, що потребує антиоксидантної терапії.

Спосіб застосування та дози.

Вітамін Е призначають внутрішньо після їди.

При м’язових дистрофіях, захворюваннях нервово-м’язової системи, сухожильно-суглобового апарату. Вітамін Е призначають по 100 мг 1 - 2 рази на добу. Курс лікування становить 30 -60 днів, повторний курс через 2 - 3 місяця.

При порушенні сперматогенезу і потенції у чоловіків препарат призначають по 100 - 300 мг на добу. У сполученні з гормональною терапією призначають протягом 30 днів.

При погрозі переривання вагітності Вітамін Е призначають по 100 мг 1 - 2 рази на добу протягом 7 - 14 днів; при порушенні внутрішньоутробного розвитку плоду призначають по 100 - 200 мг на добу в перший триместр вагітності.

При комплексній терапії серцево-судинних захворювань, очних хворобах Вітамін Е призначають у дозі 100 - 200 мг 1 - 2 рази на добу в комбінації з вітаміном А. Курс лікування становить 1 - 3 тижня.

При дерматологічних захворюваннях препарат призначають по 100 - 200 мг 1 - 2 рази на добу. Курс лікування становить 20 - 40 днів.

В інших випадках дози та тривалість курсу лікування призначає лікар.

Для дорослих разова середня доза становить 100 мг, вища – 400 мг; добова середня доза становить 200 мг, вища добова – 1000 мг.

У педіатрії Вітамін Е у дозі 100 мг може бути призначений дітям старше 12 років.

Побічна дія.

Алергічні реакції (свербіж, гіперемія шкіри). При тривалому застосуванні великих доз Вітаміну Е можливі явища зниження згортання крові, кровотечі у шлунково-кишковому тракті, збільшення печінки, креатинурія.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату, виражений кардіосклероз, інфаркт міокарда. Дитячий вік до 12 років.

Передозування.

Диспепсичні розлади - діарея, болі в епігастрії; креатинурія.

Особливості застосування.

З обережністю застосовують при підвищеному ризику розвитку тромбоемболій.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Вітамін Е не можна застосовувати разом із препаратами заліза, срібла, засобами, що мають лужне середовище (натрію гідрокарбонат, трисамін тощо), антикоагулянтами непрямої дії (дикумарин, неодикумарин тощо).

Вітамін Е підсилює дію стероїдних та нестероїдних протизапальних препаратів (натрію диклофенак, ібупрофен, преднізолон тощо); знижує токсичну дію серцевих глікозидів (дигітоксин, дигоксин тощо), вітамінів А та D.

 

Умови та термін зберігання.

В сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 15 до 25 °C. Зберігати

в недоступному для дітей місці.

 Термін придатності - 2 роки.

Пользователей также интересует