Лоркоф инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: рідкий, прозорий сироп оранжевого кольору;

склад: 10 мл сиропу містять сальбутамолу сульфату у кількості еквівалентній 2 мг сальбутамолу , бромгексину гідрохлориду 4 мг, гвайфенезину 100 мг, ментолу 1 мг;

допоміжні речовини: барвник “сансет жовтий” жовтий; цукор; натрію ніпагін; натрію ніпазол; гліцерин; аспартам; натрію сахарин; есенція: апельсинова, ананасова; кислота лимонна, моногідрат; пропіленгліколь; вода очищена.

 

Форма випуску. Сироп.

 

Фармакотерапевтична група. Адренергічні засоби для системного застосування. Сальбутамол, комбінації. Код АТС R05С С52**.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Лоркоф – комбінований препарат з бронхолітичною, муколітичною і відхаркувальною діями.

Сальбутамол – селективний агоніст бета-адренорецепторів. Має високу селективну дію на рецептори у бронхах, що призводить до бронходилатації; у терапевтичних дозах він практично не впливає на серцеві рецептори.

Бромгексин – ефективний муколітичний засіб. Він сприяє відхаркуванню в’язкого і гнійного секрета з дихальних шляхів.

Гвайфенезин пом’якшує сухий непродуктивний кашель шляхом зниження в’язкості мокротиння, збільшення його об’єму і полегшення відхаркування.

Ментол має спазмолітичну дію, м’яко стимулює секрецію бронхіальних залоз, має антисептичні властивості і відновлює функцію мерехтливого епітелію слизової оболонки бронхів.

Фармакокінетика. Не проводилася.

 

Показання для застосування. Сироп Лоркоф застосовується при бронхіальній астмі, гострому і хронічному бронхіті, бронхоектазах, емфіземі легенів, коклюші та інших бронхолегеневих захворюваннях, що супроводжуються бронхоспазмом, закупоркою слизом бронхіального дерева, тяжким відхаркуванням.

 

Спосіб застосування та дози. Дорослим та дітям від 12 років призначають по 1 - 2 чайні ложки (5 - 10 мл) 3 рази на добу.

Дітям від 3 до 6 років призначають по 1 чайній ложці (5 мл) 3 рази на добу; від 6 до 12 років – по 1 - 2 чайні ложки (5 - 10 мл) 3 рази на добу.

Тривалість лікування 5 - 10 днів.

Побічна дія. Препарат переноситься добре, але в поодиноких випадках можуть виникнути тремор рук, тахікардія, м’язові судоми, головний біль, запаморочення; розлади з боку шлунково-кишкового тракту – нудота, блювання, діарея, біль у животі; гіпокаліємія; алергічні реакції.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до складових препарату. Пацієнтам з тахікардією, порушеннями серцевого ритму. І триместр вагітності. Діти до 3 років.

 

Передозування. Симптоми: тахікардія, головний біль, периферична вазодилатація.

Лікування. Промивання шлунка, викликання блювання, приймання активованого вугілля. Терапія – симптоматична.

 

Особливості застосування. З обережністю призначають сироп Лоркоф пацієнтам з гіпертиреозом, цукровим діабетом, тяжкими захворюваннями серцево-судинної системи, артеріальною гіпертензією, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки.

Препарат не застосовується для усунення бронхоспазму.

Вагітність і лактація.

Оскільки даних про безпечність застосування у періоди вагітності і лактації немає, тому при таких станах слід призначати препарат у разі, якщо потенційна користь для матері перевищує очікуваний ризик для плода або дитини.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами та механізмами.

Враховуючи, що у чутливих хворих при застосуванні Лоркофу можуть виникнути тахікардія, тремор рук, м’язові судоми на час прийому препарату краще утриматись від керування транспортними засобами та механізмами, виконання інших робіт, що потребують концентрації уваги.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні симпатоміметики і теофілін посилюють дію і збільшують вірогідність розвитку побічних ефектів сальбутамолу, який входить до складу препарату Лоркоф.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, недоступному для дітей місці, при температурі до 25°С. Термін придатності – 3 роки.