Ранитидин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ранітидин (Ranitidine);

N(2-(((5-диметиламін)метил)фурфурил)-тіо)-етил)-N’-метил-2- нітро-1,1 -етилендіамін;

основні фізико-хімічні властивості: круглі двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою білого

(150 мг) та блідо-рожевого (300 мг) кольору, з характерним запахом;

склад: 1 таблетка, вкрита оболонкою, містить: ранітидину (у формі гідрохлориду) 150 мг

або 300 мг;

допоміжні речовини: натрію кроскармелоза, магнію стеарат, целюлоза мікрокристалічна,

кремнію діоксид, гіпромелоза, триацетин, титану діоксид, тальк, браунлак (для 300 мг).

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Блокатор гістамінових Нг-рецепторів. Код АТС А02ВА02.

Фармакологічні властивості. Фармакоджаміка. Ранітидин пригнічує базальну і стимульовану (у т. ч. гістаміном, пентагастрином, продуктами харчування) секрецію шлункового соку. Зменшує загальний об’єм шлункового соку та активність пепсину. Майже не впливає на концентрацію гастрину в плазмі, а також на секреторну активність підшлункової залози та секрецію слизу.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо швидко всмоктується. Максимальна концентрація препарату у плазмі досягається через 1-2 год і триває протягом 12 год. Біодоступність - 52-60%. Приблизно 15% ранітидину зв’язується з альбумінами плазми крові. Метаболізується у печінці, виводиться із сечею і частина - з жовчю. Протягом 24 год з сечею виводиться 27-30% ранітидину в незміненому вигляді, 6-10% - у вигляді метаболітів: дезметилранітидин, N-оксид і S-оксид ранітидину. Кліренс - приблизно 700 мл/хв. Період напіввиведення становить приблизно 3 год (при застосуванні 150 мг). Про- никає крізь плаценту та в молоко матері.

Показання для застосування. Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки у період загострення, профілактика загострень виразкової хвороби, симптоматична виразка, ерозивний рефлюкс-езофагіт, синдром Золлінгера-Еллісона, в комбінації з антибактеріальними препаратами для ерадикації Helicobacter pylori.

r.:

Спосіб застосування та дози. Дозу встановлюють індивідуально.

Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки - для дорослих доза становить 300 мг на добу у 2 прийоми (по 150 мг вранці і ввечері) або 300 мг ввечері перед сном протягом 4-8 тижнів;

для профілактики рецидиву призначають курсами по 45 днів в осінній і весняний періоди по 1 таблетці (150 мг) увечері перед сном;

у разі синдрому Золлінгера-Еллісона - 600-900 мг на добу в 3 прийоми;

у разі рефлюкс-езофагіту дорослим - по 150 мг 2 рази на добу або 300 мг увечері перед сном протягом 8 тижнів, за необхідності -12 тижнів;

хворим з кліренсом креатиніну нижче 50 мл/хв дозу знижують до 150 мг на добу.

для ерадикації Helicobacter pylori - для дорослих доза становить 300 мг на добу у 2 прийоми (по 150 мг вранці і ввечері) або 300 мг ввечері перед сном в комбінації з антибактеріальними засобами (амоксициліном, ампіциліном, еритроміцином і іншими макролідами, тетрацикліном) та метронідазолом.

Таблетки необхідно приймати не розжовуючи, незалежно від прийому їжі.

Побічна дія. Нудота, сухість у роті, блювання, діарея, запор, шкірний висип, свербіж, запаморочення, головний біль, підвищена стомлюваність, лейкопенія, гранулоцитопенія, тромбоцитопенія. Порушення серцевого ритму (AV блокада, брадикардія), підвищення рівня креатиніну і трансаміназ у сироватці крові, міалгія, зниження лібідо, гінекомастія.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, періоди вагітності і годування груддю, діти до 14 років.

Передозування. Судоми, брадикардія. Лікування: симптоматична терапія.

Особливості застосування. З обережністю призначають препарат пацієнтам з порушенням функції печінки. Перед лікуванням Ранітидином необхідно виключити діагноз злоякісного утворення. Лікування у періоди вагітності і годування груддю - тільки за життєвими показаннями і під контролем лікаря. Тривалий прийом великих доз іноді може призвести до аменореї, гінекомастії, імпотенції, зниження лібідо. Рекомендується дотримуватись обережності при керуванні транспортними засобами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Не рекомендується одночасне застосування з теофіліном, прокаїнамідом (зменшуєтся кліренс теофіліну, прокаїнаміду);

препарати антацидної дії знижують резорбцію Ранітидину;

Ранітидин зменшує всмоктування інтраконазолу та кетоконазолу;

Ранітидин мінімально інгібує печінковий метаболізм кумаринових похідних теофіліну, діазепаму і пропранололу;

Ранітидин інгібує метаболізм парацетамолу залежно від дози.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 15 до 25 С° у захищеному від світла, вологи та недоступному для дітей місці. Термін придатності - 3 роки.

Пользователей также интересует