Ринза® Хотсип с витамином С инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості:

порошок зі смаком апельсина від світло-оранжевого до оранжевого кольору, що містить білі та оранжеві частинки ;

порошок зі смаком лимона від світло-жовтого до жовтого кольору, що містить білі та жовті частинки;

порошок зі смаком чорної смородини від рожевого до рожево-червоного кольору, що містить білі та червоні частинки;

склад: 1 пакет порошку містить парацетамолу 750 мг, феніраміну малеату 20 мг, фенілефрину гідрохлориду 10 мг, кофеїну 30 мг, кислоти аскорбінової 200 мг;

допоміжні речовини:

порошок зі смаком апельсина: кислота лимонна безводна, натрію сахарин, натрію цитрат, сахароза, барвник сансет жовтий, смакова добавка апельсина;

порошок зі смаком лимона: кислота лимонна безводна, натрію сахарин, натрію цитрат, сахароза, смакова добавка лимона, барвник хінолін жовтий;

порошок зі смаком чорної смородини: кислота лимонна безводна, натрію сахарин, натрію цитрат, сахароза, барвник кармоїзин, смакова добавка тутті-фрутті; смакова добавка полуниці; смакова добавка чорної смородини.

Форма випуску. Порошок для приготування розчину для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Аналгетики та антипіретики. Парацетамол, комбінації без психолептиков. Код АТС N02B E51.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ринза® Хотсип з вітаміном С – це комбінація ефективних і безпечних лікарських засобів, що діють на основні ланки в патогенезі застудних захворювань. Парацетамол має жарознижувальну і знеболювальну дію; кислота аскорбінова – компенсує потреби організму у вітаміні С, що зростають при застудних захворюваннях; феніраміну малеат – блокатор Н1-гістамінових рецепторів забезпечує десенсибілізуючу дію, що проявляється зменшенням запальної реакції слизових оболонок верхніх дихальних шляхів (поліпшується носове дихання, зменшується нежить, минають чхання та сльозотеча); фенілефрин гідрохлорид зумовлює зменшення набряку та гіперемії слизової оболонки верхніх дихальних шляхів та синусів; кофеїн є стимулятором, що безпосередньо стимулює серцеву діяльність і підвищує силу скорочення міокарда.

Фармакокінетика. Не вивчалася.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування застудних захворювань та грипу, які супроводжуються пропасницею, головним болем, нежитю, чханням та сльозотечею.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначається для перорального приймання.

Дорослі та діти старше 12 років. По одному пакетику до 3 разів на день.

Вміст пакетику розчиняють у склянці теплої води. Хворим з симптомами застудного захворювання краще приймати теплий розчин. Перший прийом краще здійснювати ввечері, проте препарат слід приймати якомога швидше після появи перших симптомів захворювання. Розчин приймають зразу після приготування. Інтервал між прийомами повинен бути не менше 4 год.

Для пацієнтів з порушеннями функції нирок при кліренсі креатиніну <10 мл/хв інтервал між прийомами повинен бути не менше 8 год.

Приймати не довше 5 днів. Розчин приймати незалежно від прийому їжі, але не натще.

Побічна дія. У більшості випадків препарат переноситься добре.

Можливі: сухість у роті, порушення акомодації зору, затримка сечі, підвищена збудливість (особливо в людей літнього віку). В окремих випадках: нудота, блювання, біль у животі, тремор, безсоння, головний біль, судоми.

Рідко: алергійні реакції (висипання, кропив’янка).

Дуже рідко: слабкість, анорексія, блювання, лейкопенія, тромбоцитопенія, ниркова коліка, порушення серцевого ритму, колапс.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату.

Виражені порушення функції печінки або нирок, гіпертиреоз, діабет, захворювання серця, артеріальна гіпертензія; діти до 12 років.

Передозування. При перередозуванні токсична дія препарату може бути обумовлена парацетамолом, який входить до його складу. Відомо, що прийом парацетамолу в дозі більше 4 г на добу (для дорослих) може токсично впливати на печінку. Симптоми інтоксикації (нудота, блювання, анорексія, біль у животі, посилення пітливості) звичайно з’являються в перші 24 год, потім можуть розвинутися явища гепатонекрозу.

Лікування: симптоматичне.

Особливості застосування. Алкоголь підсилює седативну дію препарату.

Препарат може спричиняти сонливість, що робить небезпечним керування транспортними засобами та роботу з механізмами.

Вагітність і лактація.

Даних відносно негативного впливу препарату на вагітності та лактацію немає, однак застосування препарату можливо лише тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини.

При призначенні препарату пацієнтам, які страждають на цукровий діабет, або особам, що знаходяться на дієті, яка виключає цукор, необхідно пам’ятати, що 1 пакетик препарату містить до 3 г сахарози.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Поєднання зі снодійними, аналгетиками й інгібіторами моноаміноксидази може підсилювати пригнічуючу дію на центральну нервову систему.

Одночасний прийом з ангигістамінними препаратами, антидепресантами, протипаркінсонічними препаратами, холінолітичними спазмолітиками може давати атропіноподібний ефект, що проявляється сухістю в роті, порушенням акомодації, затримкою сечі, запором.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 3 роки.