Но-шпа® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: drotaverinе – 1-[(3,4-диетоксифеніл)метилен]-6,7-диетокси-1,2,3,4-тетрагідроізохінолін гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: опуклі таблетки жовтого кольору, із зеленкуватим або оранжевим відтінком; на одному боці є маркування «spa»;

склад: дротаверину гідрохлорид;

1 таблетка містить 40,0 мг дротаверину гідрохлориду;

допоміжні речовини: магнію стеарат, тальк, полівідон, крохмаль кукурудзяний, лактоза.

 

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакологічна група. Синтетичний спазмолітичний засіб. Код АТС: А03АD02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Дротаверин - похідне ізохіноліну, діє безпосередньо на гладку мускулатуру шляхом інгібування фосфодіестерази та накопичення цАМФ усередині клітин, що призводить до розслаблення гладкого м'яза завдяки інактивації легкого ланцюжка кінази міозину (MLCK).

Ефективний у разі спазму гладкої мускулатури як нервового, так і м’язового походження. Спазмолітична дія дротаверину не залежить від характеру вегетативної іннервації, однаково діє на гладку мускулатуру гастроінтестинальної, біліарної, урогенітальної та судинної систем.

Фармакокінетика. Дротаверин швидко всмоктується як після парентерального, так і після перорального введення. Після перорального застосування максимальна концентрація в сироватці досягається за 45 - 60 хвилин.

Метаболізується в печінці. Період біологічного напіввиведення становить 16 - 22 годин. За 72 години дротаверин практично цілком виводиться з організму, близько 50 % - із сечею, та приблизно 30 % - з калом. В основному дротаверин виводиться в формі метаболітів, в незміненому вигляді в сечі не спостерігається.

Дротаверин і/або його метаболіти практично не проникають через плацентарний бар'єр.

 

Показання для застосування. Спазми гладкої мускулатури, пов'язані із захворюваннями жовчовивідної системи: холелітіаз, холангіолітіаз, холецистит, перихолецистит, холангіт, папіліт. Спазми гладкої мускулатури сечового тракту: нефролітіаз, уретролітіаз, пієліт, цистит, тенезми сечового міхура.

Препарат ефективний та безпечний при використанні його як допоміжного лікування при:

-         спазмах гладкої мускулатури органів шлунково-кишкового тракту: виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриті, ентериті, коліті, спазмах кардії та воріт шлунка, синдромі подразненої товстої кишки, спастичних закрепах або метеоризмі, панкреатиті;

-         гінекологічних захворюваннях: дисменореї, аднекситі, сильному пологовому болю, правцевих скороченнях матки, загрозливому аборті. Рекомендується включити Но-шпу® в стратегію активного втручання на плацентарній стадії для полегшення прийому Креде та попередження ущемлення;

-         головному болю судинного походження.

 

Спосіб застосування та дози.

Дорослі: звичайна середня щоденна доза становить 120 – 240 мг (3 – 6 таблеток) Но-шпи® в 2 – 3 прийоми.

Діти:

-         Віком від 1 до 6 років рекомендована добова доза становить 40 – 120 мг (½ - 3 таблетки) Но-шпи® в 2 – 3 прийоми.

-         Віком після 6 років - 80 – 200 мг (2 – 5 таблеток) Но-шпи® в 2 – 5 прийомів.

Побічна дія. Побічні дії спостерігалися тільки у 3 % хворих. Можуть спостерігатися такі побічні ефекти: головний біль, запаморочення, серцебиття, нудота. У деяких, поодиноких випадках, може спостерігатися артеріальна гіпотензія.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату. Тяжка печінкова, ниркова або серцева недостатність, АV блок ІІ - ІІІ ступеня.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Необхідно дотримувати обережності при одночасному застосуванні Но-шпи® з леводопою, оскільки може зменшуватися антипаркінсонічний ефект останньої та посилюватися ригідність та тремор.

 

Передозування. Не існує даних про передозування або суїцидні намагання з застосуванням Но-шпи®.

 

Особливості застосування. Препарат може викликати порушення з боку шлунково-кишкового тракту у хворих, які страждають непереносимістю лактози, через вміст лактози в таблетках.

Вплив на здатність керувати автомобілем і виконувати роботи, що потребують підвищеної уваги. В рекомендованих дозах Но-шпа® не впливає на здатність керувати автомобілем і виконувати роботи, що потребують підвищеної уваги.

Вагітність і лактація. Як показали результати експериментів на тваринах Но-шпа® не має тератогенної або ембріотоксичної дії, прийом препарату не впливає на хід вагітності.

Через відсутність достатніх експериментальних даних, в період лактації препарат слідує призначати тільки після ретельного зважування співвідношення ризику та користі.

Умови та термін зберігання.

-         Таблетки Но-шпа® в блістері з алюмінію зберігати в оригінальній упаковці при температурі до 30°С.

-         Таблетки Но-шпа® в поліпропіленовому флаконі з поліетиленовою пробкою зберігати при кімнатній температурі (15 - 25°С) у захищеному від світла місці.

Термін зберігання 5 років.