Бен-гей® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви:

основні фізико-хімічні властивості: однорідна біла гомогенна мазь з характерним запахом;

склад: метилсаліцилат - 28%, ментолу - 10%;

допоміжні речовини: гліцеролмоностеарат, ланолін безводний, полісорбат 85, вода очищена, сорбітан тристеарат, стеаринова кислота, ксантамова смола, гідроксид калію.

Форма випуску. Бальзам.

 

Фармакологічна група. Засоби, що застосовуються місцево при суглобовому та м’язовому болях. АТС М02А С.

 

Фармакологічні властивості. Місцеві відволікальні засоби належать до зовнішніх аналгетиків, оскільки їх наносять на неушкоджену шкіру для послаблення болю. Їх відмінність від анестетиків полягає в тому, що послаблення болю, яке вони викликають, є наслідком скоріше стимулювання, ніж пригнічення чутливих рецепторів шкіри болісної зони, і проявляється воно не на шкірі, а в органах, які знаходяться під шкірою, наприклад, у суглобах, м’язах, сухожиллях та деяких внутрішніх органах.

Ментол

Місцеве застосування ментолу супроводжується швидкою появою та збереженням відчуття тепла.

Метилсаліцилат

Метилсаліцилат є відволікальним засобом і застосовується для тимчасового полегшення глибокого болю. Під час подвійного сліпого дослідження дія відволікального лосьйону, який містить метилсаліцилат, щодо послаблення суглобного болю у людей з помірним ступенем артриту значно перевищувала ефект застосування плацебо. Хронічний біль у м’язах є складовою болю у хворих на артрит. Тривалий гіпертонус м’язів кістяка викликає хронічний м’язовий біль. Місцеве нанесення мазі, що містить метилсаліцилат, на болючі суглоби, уражені артритом, у хворих групи, що досліджувалася, призводило до значного зменшення напруження м’язів, у той час як застосування плацебо не давало істотних наслідків. Під час місцевого застосування метилсаліцилат проникає через неушкоджену шкіру. Існуючі дані дають змогу припустити, що препарат, який всмоктався через шкіру, виявляє загальну дію, і цієї кількості достатньо для забезпечення вираженого знеболювального ефекту. Зменшення під впливом Бен-Гей® спазму м’язів та болю, який викликано цим спазмом, пов’язане з ефектом зігрівання. Останній виконує кілька функцій: збільшення кровотоку внаслідок розширення капілярів і полегшення видалення подразнювальних речовин (молочна кислота), збільшення об’єму рухів, зменшення спазму м’язів та відчуття спазму м’язів. Дослідження Бен-Гей® продемонстрували такий самий ефект. В одному з досліджень було доведено, що Бен-Гей® незначною мірою, але цілком певно збільшує час субмаксимального пробігу, знижує суб’єктивний поріг болю протягом 36 годин рівноважного пробігу на тредмилі та зменшує суб’єктивний поріг дискомфорту на останніх хвилинах максимального пробігу.

Показання для застосування. Застосування бальзаму Бен-Гей® перед інтенсивними заняттями спортом та фізичними тренуваннями забезпечує підвищену комфортність, а безпосередньо після них - зменшує біль у м’язах, спричинений їх перевтомою.

Спосіб застосування та дози. Невелику кількість бальзаму втирають у м’язи. За необхідності процедуру повторюють до 3 - 4 разів на день.

Побічна дія. Зрідка розвивається алергія та надчутливість до препарату.

Ментол

У деяких людей ментол може викликати сенсибілізацію. Симптоми її включають: кропив’янку, еритему та інші зміни на шкірі. Однак, ризик сенсибілізації незначний. Токсичні ефекти внаслідок потрапляння всередину організму великої кількості препаратів, що містять ментол, можуть призвести до появи нудоти, болю у шлунку, блювання та симптомів пригнічення центральної нервової системи на зразок запаморочення, непевної ходи, припливу крові до обличчя, сонливості, сповільненого дихання та коми. Досвід поширення на ринку відволікальних препаратів, що містять ментол, свідчить про їх безпечність. Фактична кількість побічних впливів при зовнішньому застосуванні незначна.

Метилсаліцилат

Метилсаліцилат - безпечний зовнішній аналгетичний засіб. Метилсаліцилат входить до складу великої кількості безрецептурних препаратів, які призначено для самостійного застосування, а також є інгредієнтом розтирань для спортсменів, що використовуються якнайширше. Огляд даних Національної палати центрів з контролю за отруєннями (Бетезда, штат Мериленд, США), щодо інтоксикації під час потрапляння метилсаліцилату всередину (головним чином - у вигляді мазі), продемонстрував відсутність випадків смерті та отруєнь з вираженими симптомами. Відомо, що прийом значної кількості метилсаліцилату внутрішньо небезпечний, але немає даних, які б свідчили, що ризик токсичності має обмежувати раціональне застосування препарату як відволікального засобу. Під час місцевого застосування метилсаліцилат має високий ступінь безпечності. Може викликати виражене місцеве подразнення, однак за рештою показників метилсаліцилат, якщо він потрапляє всередину, істотно не відрізняється від інших саліцилатів за токсичними ефектами.

Протипоказання. Відкриті рани, подразнення шкіри, алергія, індивідуальна підвищена чутливість до компонентів препарату, діти до 12 років.

 

Передозування. Повідомлення про випадки перевищення доз бальзаму Бен-Гей® не зареєстровані.

 

Особливості застосування. Бальзам Бен-Гей® призначений лише для зовнішнього застосування. Не застосовувати його одночасно з зігрівальними компресами. Якщо виникло подразнення шкіри, застосування препарату потрібно припинити. Необхідно уникати потрапляння в очі, на слизові оболонки, ділянки подразнення шкіри. Якщо біль зберігається протягом 10 і більше днів, а препарат не полегшує стан, слід звернутися до лікаря. Не застосовувати у дітей віком до 12 років.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Повідомлення про випадки взаємодії з іншими лікарськими засобами не зареєстровані.

Умови та строки зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі не вище 30°С. Термін придатності – 3 роки.