Метионин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: methionine;

(S)-2 амiно-4-(метилтіо)бутанова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглої форми з двоопуклою поверхнею, вкриті оболонкою, рожевого кольору. На поперечному розрізі видно два шари. На поверхні таблеток допускаються вкраплення;

склад: 1 таблетка містить D,L-метіоніну 0,25 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, аеросил, кислота стеаринова або кальцію стеарат, полісорбат-80, цукор, магнію карбонат основний легкий, полівінілпіролідон низькомолекулярний медичний, тальк, титану діоксид, барвник Понсо 4R, віск бджолиний, масло вазелінове легке.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антидоти. Код АТС V03AB26.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Метіонін - незамінна амінокислота, що бере участь у процесах переметилювання. Виявляє ліпотропну дію, сприяє синтезу холіну, фосфоліпідів; бере участь у синтезі адреналіну, креатину; активує дію гормонів, вітамінів, ферментів. Має детоксикуючі властивості завдяки здатності метилювати токсичні продукти. Знижує концентрацію холестерину в крові і збільшує вміст фосфоліпідів.

Фармакокінетика. Легко всмоктується з кишечнику. Як незамінна амінокислота, що містить сірку, використовується для синтезу білків і вступає в різні метаболiчнi реакції - переметилювання, дезамiнування, декарбоксилювання тощо. Із сечею виділяється в невеликій кількості.

Показання для застосування. Лікування та профілактика захворювань і токсичних уражень печінки: токсичний гепатит, алкогольна гепатопатія, цироз печінки, отруєння препаратами миш’яку, хлороформом, бензолом та гепатотоксичними речовинами.

В основі комбінованої терапії при хронічному алкоголізмі, цукровому діабеті, для лікування дистрофії, що розвивається при білковій недостатності після дизентерії та інфекційних захворювань, атеросклерозу, при тяжких хірургічних операціях, опіках.

Спосіб застосування та дози. Дорослим призначають по 0,5-1,5 г 3-4 рази на добу.

Дітям разові дози: у віці 3-6 років - 0,25 г, 7 років і більше - 0,5 г. Кратність прийому –

3-4 рази на добу.

Препарат слід застосовувати за 0,5-1 год. до їди. Курс лікування - 10-30 днів чи по 10 днів з 10-денними перервами між цими курсами.

Побічна дія. В окремих випадках — нудота, блювання, алергічні реакції.

Протипоказання. Гострі вірусні гепатити, печінкова енцефалопатія, підвищена чутливість до препарату. Діти віком до 3 років (для цієї форми препарату).

Передозування. Симптоми: можливі артеріальна гiпотензiя, тахікардія, дезорієнтація.

Лікування: промивання шлунка, призначення активованого вугілля, симптоматична терапія.

Особливості застосування. При гострій і хронічній нирковій недостатності слід бути обережними у зв'язку з небезпекою виникнення гіперазотемії.

Через неприємний запах діти приймають препарат із солодким сиропом, киселем.

У період вагітності та годування груддю застосовування препарату можливе тільки у випадку, коли користь від застосування переважає потенційний ризик для плода/дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Застосування Метіоніну в збалансованому співвідношенні з іншими амінокислотами запобігає його токсичній дії.

Умови та термін зберігання. Зберігати в оригінальному контейнері при температурі не вище 25ºС.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 4 роки.

Пользователей также интересует