Трайфед® экспекторант инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора в’язка рідина ясно-зеленого кольору з характерним фруктовим запахом. Допускається утворення незначного осаду, який зникає при витримуванні препарату при температурі 25 °С;

склад: 5 мл сиропу містять

трипролідину гідрохлориду 1,25 мг;

псевдоефедрину гідрохлориду 30 мг;

гвайфенезину 100 мг;

допоміжні речовини: натрію бензоат (Е 211), сахарин натрію, сорбіт (Е 420), гліцерин, моноамонію гліциризинат, сахароза, рідкий ароматизатор фруктовий, FD & С блакитний № 1, FD & С жовтий № 6 (Е 110), натрію цитрат, вода очищена.

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при кашлю та застудних захворюваннях. Відхаркувальні засоби у комбінації з препаратами інших груп.

Код АТС R05СА50.

Фармакологічні властивості. Трайфед® експекторант – це комбінований лікарський засіб, терапевтична дія якого обумовлена фармакологічно активними речовинами, що входять до його складу.

Фармакодинаміка. Трипролідин є антагоністом Н1-рецепторів, забезпечує симптоматичне лікування алергічних станів, спричинених виділенням надлишкової кількості гістаміну.

Псевдоефедрин – протинабряковий засіб, який проявляє пряму та опосередковану симпатоміметичну активність.

Гвайфенезин – це експекторант (відхаркувальний засіб), який полегшує відходження мокроти.

Фармакокінетика. Препарат швидко та майже повністю всмоктується зі шлунково-кишкового тракту. Виділяється у вигляді метаболітів кишечником. Період напіввиведення від 4 до 6 годин.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування захворювань верхніх та нижніх дихальних шляхів, асоційованих із продуктивним кашлем.

Спосіб застосування та дози. Дорослим та дітям старше 12 років – по 10 мл сиропу 3 рази на день.

Дітям:

6 місяців – 2 роки

по 1,25 мл сиропу 3 рази на день;

2 – 5 років

по 2,5 мл сиропу 3 рази на день;

6 – 12 років

по 5 мл сиропу 3 рази на день.

Дозування та тривалість лікування для дітей визначає лікар.

Побічна дія. Сонливість, іноді – шкірний свербіж, тахікардія, сухість у роті, носі, глотці.

Протипоказання.

  • Гіперчутливість до будь-якого з інгредієнтів, що входять до складу препарату;

  • тяжка форма артеріальної гіпертензії або тяжкі захворювання коронарних судин;

  • прийом протягом останніх двох тижнів інгібіторів моноаміноксидази;

  • дитячий вік до 6 місяців;

  • періоди вагітності і годування груддю.

Передозування. При передозуванні можуть виникнути такі симптоми: мідріаз, тахікардія, гіпертонія, серцева аритмія, збуджений стан, галюцинації (частіше в дітей), нудота та блювання, гіпертонічний криз, безсоння, м’язовий тремор, зміна психічного стану.

Лікування. Рекомендується підтримка дихання та серцево-судинної системи, протисудомна терапія. Після отруєння слід промити шлунок. Прискорити виведення псевдоефедрину можна шляхом ацид-діурезу або діалізу.

Особливості застосування. З обережністю слід призначати пацієнтам, які застосовують антигіпертензивні препарати, трициклічні антидепресанти або інші симпатоміметики.

З обережністю застосовувати пацієнтам, які страждають на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, гіпертиреоїдизм, підвищений внутрішньоочний тиск, гіпертрофію простати, а також із серйозними розладами функцій печінки та нирок.

Трайфед® експекторант може викликати сонливість, що впливає на здатність керувати автотранспортом та виконувати іншу потенційну небезпечну роботу, яка вимагає швидкості психомоторних реакцій.

З обережністю застосовувати у дітей віком до 12 років зі стійким або хронічним кашлем, який спостерігається, наприклад, при астмі, або якщо кашель супроводжується великим виділенням слизу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Трайфед® експекторант з обережністю приймають хворі, які одночасно застосовують антигіпертензивні препарати, трициклічні антидепресанти чи інші симпатоміметичні засоби. Можливі наслідки взаємодії: шлуночкова екстрасистолія, серцева аритмія, гіпертонія, роздратованість, безсоння, головний біль, раптові та сильні гіпертонічний чи гіпертермічний кризи, фотосенсибілізація.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі 15 – 25 °С. Не заморожувати. Термін придатності – 3 роки.