Милкардил инструкция, аналоги и состав

Показания:  Зниження працездатності, фізичне перевантаження;  у комплексній терапії ішемічної хвороби серця (стенокардія), хронічної серцевої недостатності і кардіалгії на тлі дисгормональної дистрофії міокарда; комплексна терапія абстинентного алкогольного синдрому;  гострі та хронічні форми порушення мозкового кровообігу; гостре порушення кровообігу в сітківці ока, гемофтальм та крововилив у сітківку ока різної етіології (у т.ч. діабетичний та гіпертонічний), тільки для парабульбарного введення.
Форма випуска: Розчин для ін'єкцій, 100 мг/мл, по 5 мл в ампулах № 10 (5х2)
Производитель, страна: ФДУВ "Московський ендокринний завод", Російська Федерація
Действующее вещества: 1 мл ін’єкційного розчину містить триметилгідразинію пропіонату дигідрату (мельдонію дигідрату) 100 мг
МНН: Meldonium - Мельдоний
Регистрация: UA/12331/01/01з 10.08.2012 по 10.08.2017. Приказ 629 від 10.08.2012
Код АТХ:

Склад:

діюча речовина: триметилгідразинію пропіонату дигідрат (мельдонію дигідрат);

1 мл ін’єкційного розчину містить триметилгідразинію пропіонату дигідрату (мельдонію дигідрату) 100 мг;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Лікарська форма.Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на серцево-судинну систему.

 Код АТС С01Е В.

Клінічні характеристики.

Показання.

  • Зниження працездатності,фізичне перевантаження;
  • у комплексній терапії ішемічної хвороби серця (стенокардія), хронічної серцевої недостатності і кардіалгії на тлі дисгормональної дистрофії міокарда;
  • комплексна терапія абстинентного алкогольногосиндрому;
  • гостріта хронічні форми порушення мозкового кровообігу;
  • гостре порушення кровообігу в сітківці ока, гемофтальм та крововилив у сітківку ока різної етіології (у т.ч. діабетичний та гіпертонічний), тільки для парабульбарного введення.

Протипоказання.Підвищена чутливість до компонентів препарату, підвищення внутрішньочерепного тиску (при порушенні венозного відтоку, внутрішньочерепних пухлинах).

Спосіб застосування та дози.

Підвищені розумові і фізичні перевантаження: внутрішньовенно по 10 мл 1 раз на добу. Курс лікування – 10-14 днів. За необхідності лікування повторюють через 2-3 тижні.

При серцево-судинних захворюваннях (у складі комплексної терапії): внутрішньовенно по 5-10 мл розчину для ін’єкцій (500-1000 мг відповідно), застосовують всю дозу одразу або розділивши її на 2 рази; курс лікування – 4-6 тижнів.

Порушення мозкового кровообігу: гостра фаза – внутрішньовенно по 500 мг 1 раз на добу протягом 7-10 днів, далі переходять на пероральний прийом.

Хронічна недостатність мозкового кровообігу: застосовують пероральну лікарську форму. Повторні курси (зазвичай 2-3 рази на рік) можливі після консультації з лікарем.

Хронічний алкоголізм: внутрішньовенно – 500 мг 2 рази на добу. Курс лікування – 7-10 днів.

Судинна патологія дна ока та сітківки: ретробульбарно та субкон’юнктивально вводять по 0,5 мл розчину для ін’єкцій 500 мг/5 мл протягом 10 днів.

Побічні реакції.

З боку серцево-судинної системи: рідко – тахікардія, аритмія, зміни артеріального тиску.

З боку системи кровотворення: еозинофілія.

З боку центральної нервової системи: рідко – головний біль, запаморочення, психомоторні порушення, парестезії, тремор, збудження.

З боку шлунково-кишкового тракту: рідко – діарея, нудота, блювання, біль у животі, диспепсичні явища, металевий присмак у роті, сухість у роті або гіперсалівація.

Алергічні реакції: рідко – почервоніння та свербіж шкіри, кропив’янка, висипання, ангіоневротичний набряк; дуже рідко – анафілактичний шок.

З боку системи дихання: задишка, сухий кашель.

Загальні порушення та реакції в місці введення: гіперемія, біль у місці введення.

Інші: озноб, біль у грудях, слабкість, гіпертермія, пітливість.

Передозування.

Не повідомлялось про випадки передозування препаратом Мілкарділ. Препарат малотоксичний та не спричинює побічних ефектів, що загрожують життю.

У випадку зниженого артеріального тиску можливі головні болі, запаморочення, тахікардія, загальна слабкість. Лікування симптоматичне.

У випадку тяжкого передозування необхідно контролювати функції печінки та нирок.

Застосування в період вагітності або годування груддю.

Препарат під час вагітності та годування груддю не застосовують.

Діти.

Не застосовують пацієнтам віком до 18 років.

Особливості застосування.

Триметилгідразинію пропіонату дигідрат не є препаратом 1 ряду при гострому коронарному синдромі та його застосування не є гостронеобхідним.

Через можливий ризик стимулюючого ефекту рекомендується застосування Мілкарділу у першій половині дня. Застосовувати з обережністю пацієнтам із хронічними захворюваннями печінки та нирок при довготривалому курсі лікування.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Немає даних про несприятливий вплив препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Підсилює дію коронародилатуючих засобів, деяких гіпотензивних засобів, серцевих глікозидів. Можливе поєднання з антиангінальними засобами, антикоагулянтами, антиагрегантами, антиаритмічними засобами, діуретиками, бронхолітиками. Зважаючи на можливий розвиток помірної тахікардії та артеріальної гіпотензії, слід дотримуватися обережності при комбінації з нітрогліцерином, ніфедипіном, альфа-адреноблокаторами, гіпотензивними засобами та периферійними вазодилататорами.

Фармакологічні властивості.

 Фармакодинаміка. Синтетичний аналог гама-бутиробетаїну, інгібує гама-бутиробетаїнгідроксиназу, знижує синтез карнітину та транспорт довголанцюгових жирних кислот через оболонки клітин, перешкоджає накопиченню в клітинах активованих форм

неокислених жирних кислот – похідних ацилкарнітину та ацилкоферменту А.

Кардіопротекторний засіб, нормалізує метаболізм міокарда. В умовах ішемії відновлює рівновагу процесів доставки кисню та його споживання в клітинах, попереджає порушення транспорту АТФ; одночасно з цим активує гліколіз, який протікає без додаткового споживання кисню. В результаті зниження концентрації карнітину посилено синтезується гама-бутиробетаїн, який виявляє вазодилатуюі властивості. Механізм дії визначає різноманіття його фармакологічних ефектів: підвищення працездатності, зниження симптомів психічного та фізичного перенапруження, активація тканинного та гуморального імунітету, кардіопротекторної дії. У випадку гострого ішемічного пошкодження міокарда уповільнює появу некротичної зони, прискорює реабілітаційний період. При серцевій недостатності підвищує скорочувальну здатність міокарда, підвищує толерантність до фізичного навантаження, знижує частоту нападів стенокардії. При гострих та хронічних ішемічних порушеннях мозкового кровообігу покращує циркуляцію крові в осередку ішемії, сприяючи перерозподілу крові на користь ішемізованої ділянки. Ефективний у випадку васкулярної та дистрофічної патології дна ока. Характерна також тонізуюча дія на центральну нервову систему, усунення функціональних порушень соматичної та вегетативної нервових систем у хворих із хронічним алкоголізмом при синдромі абстиненції.

Фармакокінетика. Біодоступність становить 100 %. Максимальна концентрація у плазмі крові досягається одразу ж після введення. Період напіввиведення становить 3-6 годин.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина.

Термін придатності. 3 роки. Не використовувати після закінчення терміну придатності.

Умови зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 ºС. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Упаковка.

Розчин для ін’єкцій 100 мг/1 мл, ампули по 5 мл.

По 5 ампул у блістері;

2 блістери у картонній пачці разом з ножем для відкриття ампул (у разі використання ампул з крапкою або кільцем для розлому ніж не вкладається).

Категорія відпуску. За рецептом.

Виробник.

ФДУВ «Московський ендокринний завод», Російська Федерація.

Місцезнаходження.

109052, м. Москва, вул. Новохохловська, 25.

Аналоги

ВНИМАНИЕ! Перед применением проконсультируйтесь со своим лечащим врачом

Совпадает код ATХ + действующие вещества + форма випуска

Международное название Meldonium - Мельдоний
Код АТХ C01EB
Форма выпуска раствор
  • ТРИЗИПІН ПАТ "Лекхім-Харків" (відповідальний за виробництво та контроль/випробування серії, не включаючи випуск серії)/ТОВ Науково-виробнича фірма "Мікрохім" (відповідальний за випуск серії, не включаючи контроль/випробування серії)/"Лабораторія ІНІБСА, С.А." (від
  • Вазопро раствор АТ "Лекхім–Харків"/ПАТ "Фармак", Україна/Україна
  • Милдракор-Новофарм Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Новофарм-Біосинтез", Україна