Дицетел® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: pinaverium; N-(2-бром-4,5-диметоксибензил)-N(2[2-(6,6-диметил 2-норпінаніл) етокси]етил]морфолінію бромід;

основні фізико- хімічні властивості: оранжеві, вкриті плівковою оболонкою, таблетки з маркуванням 50 або 100 (для таблеток по 50 і 100 мг – відповідно) з одного боку і літерою S і Ñ під нею – з іншого;

склад: 1 таблетка містить пінаверіуму броміду 50 мг або 100 мг;

допоміжні речовини: ядро таблетки: целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний переджелатинізований, лактози моногідрат, кремнію діоксид гідрофобний безводний, тальк, магнію стеарат; оболонка: поліакрилат, розчинний у шлунку, макрогол 6000, тальк мікронізований, сепірсперс оранжевий К 3020 (титану діоксид, лак жовтий “сонячний захід”, гідроксипропілцелюлоза, етанол).

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Синтетичні спазмолітики та антихолінергічні засоби. Код АТС A03A X04.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Дицетел - це міотропний спазмолітичний засіб, що діє на органи шлунково-кишкового тракту. Як кальцієвий антагоніст він інгібує проникнення кальцію в клітини гладенької мускулатури. У тварин пінаверіум безпосередньо зменшує ефекти стимуляції чутливих аферентних нервових волокон. Препарат не має антихолінергічних ефектів і не впливає на серцево-судинну систему.

Фармакокінетика.

У шлунково-кишковому тракті абсорбується менше 10% пінаверіуму броміду. Пік концентрації в крові досягається через 1 год. Період напівжиття – 1,5 год. Пінаверіуму бромід активно метаболізується і виводиться печінкою. Ауторадіографічні дослідження на тваринах показали високий рівень радіоактивності у шлунково-кишковому тракті. 97% пінаверіуму зв’язується з білками плазми.

 

Показання для застосування.

Симптоматичне лікування болю, кишкових розладів і кишкового дискомфорту, пов’язаних з порушенням функції кишечнику.

Симптоматичне лікування болю при дисфункції жовчовидільних шляхів.

Підготовка до рентгенологічного дослідження кишечнику з барієм.

 

Спосіб застосування та дози.

Дорослі: 150-200 мг Дицетелу® на добу у 2-4 прийоми. У разі необхідності доза препарату може бути збільшена до 300 мг на добу.

Для підготовки до рентгенодослідження кишечнику з барієм приймати по 100 мг Дицетелу® 2 рази на день протягом 3 днів перед дослідженням.

Таблетки необхідно проковтнути, не розжовуючи і не розсмоктуючи, разом з достатньою кількістю рідини (наприклад, склянкою води) під час їжі.

Не можна ковтати таблетку в положенні лежачи або безпосередньо перед тим, як лягати у ліжко.

Побічна дія. У поодиноких випадках можуть виникати легкі шлунково-кишкові розлади або шкірні реакції, інколи алергійного типу. Препарат містить барвник жовтий “сонячний захід”, який може спричинити реакції алергійного типу, включаючи астму. Алергія найчастіше виявляється у хворих, які мають в анамнезі алергію на аспірин.

 

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату.

 

Передозування. Специфічна інформація про побічні ефекти передозування відсутня. У випадку передозування лікування повинно бути симптоматичним.

Особливості застосування.

Дицетел® не рекомендовано призначати дітям у зв’язку з недостатнім досвідом застосування.

У доклінічних дослідженнях ембріотоксичні, тератогенні, мутагенні, генотоксичні або канцерогенні ефекти пінаверіуму броміду не виявлені.

Достатні клінічні дані для оцінки фетотоксичних ефектів пінаверіуму броміду і ризику появи пороків розвитку при його застосуванні під час вагітності відсутні. Тому призначати пінаверіум бромід вагітним жінкам не рекомендовано. Більше того, необхідно мати на увазі присутність броміду. Призначення пінаверіуму броміду наприкінці вагітності може вплинути на нервову систему новонародженої дитини (гіпотонія, седативний ефект).

Через відсутність даних щодо екскреції пінаверіуму броміду у молоко його не слід призначати матерям, які годують груддю.

Дицетел® не впливає на здатність керувати транспортними засобами і працювати з машинами і механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

Умови та термін зберігання.

Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі не вище 30°С.

Термін придатності для таблеток по 50 мг - 5 років, по 100 мг - 3 роки.

 

Пользователей также интересует