Кофол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: в’язка рідина червоно-коричневого кольору з ароматним запахом, солодкувата на смак; протягом зберігання допускається випадіння осаду;

склад: 5 мл сиропу містять сухих екстрактів анациклюсу піретринового 10 мг, перцю кубеба 10 мг, перцю чорного 10 мг, імбиру лікарського 10 мг, куркуми довгої 20 мг, перцю довгого 30 мг, клеродендрону серповидного 40 мг, фіалки духмяної 50 мг, ялівцю звичайного 50 мг, базиліку священного 60 мг, терміналії белерики 100 мг, пасльону жовтоплідного 120 мг, солодки голої 150 мг, адатоди судинної 200 мг; амонію хлориду 15 мг;

допоміжні речовини: глюкоза рідка, сахароза, натрію бензоат, натрію метилпарабен, натрію пропілпарабен, кислоти лимонної моногідрат, смакова добавка (Грейп 1400).

 

Форма випуску. Сироп.

 

Фармакотерапевтична група. Комбіновані препарати, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Код АТС R05X.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Кофол – рослинно-мінеральний засіб, який діє проти кашлю, нежитю, полегшує відхаркування. Фармакологічний ефект забезпечується компонентами, що входять до складу препарату та поєднують у собі декілька механізмів.

Кофол є комбінацією екстрактів лікарських рослин і амонію хлориду для підтримання нормальної дихальної функції. Полегшує симптоми кашлю і бронхоспазму.

Активні речовини, які входять до складу сиропу, мають таку дію:

Адатода судинна, паслін жовтоплідний, клеродендрон серповидний, перець довгий сприяють покращанню відкашлювання мокротиння, діють як спазмолітичний засіб.

Солодка гола має пом’якшувальну дію, знімає подразнення.

Фіалка духмяна, куркума довга, перець кубеба, імбир лікарський, перець чорний також знімають подразнення та мають потогінну, протизапальну дію (останній компонент також покращує травлення).

Терміналія белерика сприяє відхаркуванню.

Базилік священний – є антикатаральним та антисептичним засобом.

Ялівець звичайний обумовлює відхаркувальну та антисептичну дію.

Анациклюс піретриновий надає заспокійливий ефект.

Амонію хлорид сприяє розрідженню слизу.

Фармакокінетика. Оскільки Кофол – препарат багатокомпонентний, то його кінетика зумовлена сукупною дією його компонентів, і проведення досліджень неможливе.

Показання для застосування. Лікування усіх видів продуктивного та непродуктивного кашлю, обумовленого інфекціями верхніх дихальних шляхів, бронхітом, вогнищевою пневмонією, бронхоектазами, астмою, туберкульозом; профілактика кашлю, зумовленого професійними умовами праці; при кашлю курців. Рекомендується також при алергічному риніті, ангіні, ларингіті, фарингіті, тонзиліті як компонент симптоматичної терапії.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старше 12 років призначають по 2 чайні ложки сиропу - 4 рази на день; дітям від 2 до 12 років – по 1 чайній ложці сиропу – 4 рази на день; дітям від 1 до 2 років – по 1/2 чайної ложки сиропу – 4 рази на день.

Курс лікування залежить від перебігу захворювання і не повинен перевищувати 7 днів.

Побічна дія. Дані про побічні ефекти, спричинені препаратом, відсутні.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, дитячий вік до 1 року.

Передозування. Клінічними симптомами передозування є: нудота, блювання, втрата апетиту, нервове збудження. Перша допомога полягає в негайному промиванні шлунка. В подальшому терапія симптоматична.

 

Особливості застосування. Кофол з обережністю призначати хворим на діабет, оскільки до складу входить глюкоза.

Вагітність і лактація.

Застосування препарату можливо лише тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Кофол може використовуватись одночасно з антибіотиками та іншими хіміотерапевтичними лікарськими засобами, антипіретиками та вітамінами.

Умови і термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 3 роки.