Нокспрей-беби инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна і хімічна назви: оксиметазолін; 3-[(4,5-дигідро-1-Н-імідазол-2-іл)метил]-6-(1,1-диметил)-2,4-диметил-моногідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна або злегка жовтувата прозора рідина зі специфічним запахом;

склад:1 мл препарату містить 0,25 мг оксиметазоліну гідрохлориду;

допоміжні речовини:евкаліптол, натрію фосфат однозаміщений, трилон Б (натрію едетат), бензалконію хлорид, пропіленгліколь, вода очищена.

Форма випуску. Назальний спрей.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при захворюваннях носа. Симпатоміметики. Код АТС R01A A05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Нокспрей-бебі належить до місцевих судинозвужувальних лікарських засобів. Цей ефект препарату, обумовлений дією оксиметазоліну, виявляється у зменшенні набряку, гіперемії слизових оболонок носових проходів, придаткових пазух та євстахієвої труби, зменшенні виділень із порожнини носа. Нокспрей-бебі сприяє відновленню носового дихання, усуненню відчуття подразнення слизової оболонки носа, захищає її від надмірного висихання.

Фармакокінетика. Локальне звуження судин слизової оболонки носа і придаткових пазух виникає через 5 – 10 хвилин після упорскування Нокспрею-бебі в порожнину носа і триває протягом 10 – 12 годин.

Показання для застосування. Закладеність носа, простудні захворювання, грип, що супроводжується гострим ринітом, гайморитом, фронтитом, етмоїдитом; алергічний риніт, синусити, євстахіїт, середній отит, для полегшення проведення риноскопії й інших маніпуляцій у ділянці носоглотки.

Спосіб застосування і дози. Дітям від 1 до 6 років по одному упорскуванню в кожну ніздрю 2 рази на добу протягом 3 – 5 днів.

Побічна дія. Іноді можуть спостерігатися свербіж, сухість або подразнення слизової оболонки носа, порушення сну, збудливість, нудота, головний біль, тахікардія, підвищення АТ.

Протипоказання. Не застосовувати для лікування дітей молодших 1 року, в осіб з гіперчутливістю до оксиметазоліну та інших компонентів Нокспрею-бебі.

Передозування. Можливі нудота, блювання, серцебиття, підвищення АТ, нервове збудження.

Особливості застосування. Насадку флакона вводять у кожну ніздрю і різко натискають один раз на флакон. Під час упорскування повітря втягується носом. Не слід відхиляти назад голову і перевертати флакон при упорскуванні Нокспрею-бебі в носову порожнину, а також застосовувати препарат довше 5 діб. З обережністю застосовують препарат для лікування дітей з артеріальною гіпертензією, порушенням серцевого ритму, цукровим діабетом, тиреотоксикозом. З метою профілактики поширення інфекції не слід передавати флакон іншим особам.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Нокспрей-бебі не слід застосовувати одночасно з іншими судинозвужувальними засобами, трициклічними антидепресантами, інгібіторами моноамінооксидази. Попереднє застосування тимололу в формі очних крапель може знизити судинозвужувальний ефект Нокспрею-бебі.

Умови та термін зберігання. Зберігають при температурі від +20С до +300С в недоступному для дітей місці. Термін придатності 2 роки.