Аeкапс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: капсули м’які желатинові кулястої або овальної форми, від темно-жовтого до світло-коричневого кольору. Вміст капсули- оліїста рідина від світло-жовтого до темно-жовтого кольору;

склад: 1 капсула містить ретинолу пальмітату 100 000 МО, α-токоферолу ацетату 0,1 г;

допоміжні речовини: олія кукурудзяна або олія соєва гідротована;

оболонка капсули: желатин, гліцерин, ніпагін, ніпазол, барвник Е 133, барвник Е 129, барвник Е 104, вода очищена.

Форма випуску. Капсули м’якi.

Фармакотерапевтична група. Комбіновані вітамінні препарати. Код АТС: А11JА.

Фармакологічні властивості. АЄкапс – вітамінний препарат, дія якого зумовлена вітамінами А і Е, що входять до його складу. Ретинолу пальмітат забезпечує нормалізацію переважно процесів білкового та вуглеводного і меншою мірою - жирового обміну. α-Токоферолу ацетат має потужні антиоксидантні властивості, нормалізує переважно обмін жирів, відновлює капілярний кровообіг, тканинну і капілярну проникність, підвищує стійкість тканин до гіпоксії.

Фармакокінетика. Ретинолу пальмітат добре всмоктується у верхніх відділах тонкої кишки, проникає у лімфатичні шляхи і надходить до печінки. Після введення максимальна концентрація препарату в плазмі спостерігається через 4 години. Ретинол розподіляється в організмі нерівномірно. Найбільша його кількість знаходиться у печінці і сітківці, його виявляють у нирках, жирових депо, надниркових та інших залозах внутрішньої секреції. Продукти обміну ретинолу виводяться нирками. Період напіввиведення – 9,1 години.

α-Токоферолу ацетат всмоктується у шлунково-кишковому тракті, більша частина потрапляє в лімфу. Швидко розподіляється по всіх тканинах, повільно виділяється з жовчю та у вигляді метаболітів із сечею.

Показання для застосування. Лікування атеросклеротичних змін судин, порушень трофіки тканин, облітеруючого ендартеріїту.

Спосіб застосування та дози. Внутрішньо по 1-2 капсули 2-3 рази на добу. Тривалість курсу лікування визначає лікар. Курс лікування повторюють через 3-6 місяців. Максимальна добова доза не повинна перевищувати для дорослих 100 000 МО.

Побічна дія. Препарат зазвичай добре переноситься, але іноді можуть спостерігатися алергічні реакції, відчуття дискомфорту в епігастральній ділянці, нудота, діарея, головний біль. У цих випадках потрібно зменшити дозу або відмінити препарат.

Протипоказання. Вагітность, тиреотоксикоз, хронічний гломерулонефрит, хронічна недостатність кровообігу.

Передозування. При прийомі великих доз може спричинювати діарею, біль в епігастральній ділянці, сонливість, головний біль, кволість. У цих випадках потрібно відмінити препарат.

Особливості застосування. З обережністю призначають при інфаркті міокарда, вираженому атеросклерозі. Не призначають з іншими препаратами, які містять вітаміни А і Є. Не призначають дітям. Надмірний прийом вітаміну А може бути токсичним і підвищує ризик уроджених дефектів. Доза для вагітних і тих, які планують завагітніти, не повинна перевищувати 5 000 МО провітаміну А на добу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Естрогени підвищують ризик гіпервітамінозу А. Ретинол знижує протизапальну дію глюкокортикоïдів. Α-Токоферолу ацетат не застосовується у поєднанні з препаратами заліза, срібла, з антикоагулянтами непрямої дії, лужнореагуючими засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла місці при температурі не віще 250С.

Термін придатності – 2 роки.