Ландыша настойка инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: convallariae majalisi*;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина зеленувато-бурого кольору, зі своєрідним запахом;

склад: 1 флакон містить настойки конвалії трави (1:10 ) – 25 мл;

допоміжна речовина: спирт етиловий 70%.

 

Форма випуску. Настойка.

Фармакотерапевтична група. кардіотонічні препарати. Серцеві глікозиди.

Код АTC С01АХ04**.

Фармакологічні властивості. містить серцеві глікозиди – конвалотоксин, конвалотоксол, конвалозид, глікоконвалозид, валаротоксин, а також аспаргін, крохмаль, сахар, олію ефірну, яблучну і лимонну кислоти, стероїдні сапоніни – конвалорин та конваларинову кислоту. Внаслідок високого вмісту серцевих глікозидів має кардіотонічну і гіпертензивну дію. Під впливом препарату підвищується скорочувальна властивість міокарда, збільшуються ударний і хвилинний об’єм крові, дещо зменшуються дилатація порожнин серця, аритмії, набряки. Виявляє тонізуючу дію на судини, має седативні властивості. Глікозидам властива помітна діуретична дія.

Показання для застосування. Застосовують при хронічній серцевій недостатності, ускладненій тахісистолічною формою мерехтіння передсердь, для купірування нападів пароксизмальної тахікардії. Застосовують також як заспокійливий засіб при неврозах серця, порушеннях серцевої діяльності (без декомпенсації), у тому числі в комбінаціях з настойкою валеріани, настойкою кропиви собачої, препаратами брому.

Спосіб застосування та дози. Призначають дорослим по 15 - 20 крапель, дітям старше 12 років – по 1 - 12 крапель 2 - 3 рази на день.

Побічні ефекти. Нудота, блювання, діарея, аритмія, тахікардія. Рідко розвиваються брадикардія, порушення атріовентрикулярної провідності, зміни з боку серцево-судинної системи. можлива поява м’язової слабкості, головний біль, алергічні висипання на шкірі, психічні розлади (підвищена збудливість, галюцинації), порушення зору та кольоросприйняття.

Протипоказання. Конвалії настойка протипоказана при значних органічних змінах серцевого м’яза і судин, а також при гострому серцевому міокардиті, ендокардиті, різко вираженому кардіосклерозі; дітям до 12 років.

 

Передозування. Симптоми: підсилення побічної дії.

Лікування. Симптоматичне.

Особливості застосування. Обережно слід застосовувати хворим при неповній атріовентрикулярній блокаді, тиреотоксикозі, а також сумісно з препаратами кальцію та при гіпоглікемії.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не досліджена.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла, місці. Під час зберігання настойки можливе випадіння осаду.

Термін придатності – 1 рік.