Кофекс-МАЗ инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: мазь білого або майже білого кольору з ароматним запахом;

склад:

діючі речовини: 1 г мазі містить:

камфори –52,5 мг;

ментолу –28,2 мг;

евкаліптової олії – 14,9 мг;

тимолу – 1,0 мг;

терпентинової олії (скипидар) –55,7 мг;

мускатної (джайфалової) олії – 5,4 мг;

допоміжні речовини: парафін твердий, вазелін.

 

Форма випуску. Мазь.

Фармакотерапевтична група. Комбіновані препарати для лікування кашлю та застуди.

Код АТС R05X.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Кофекс-МАЗ – це комбінований препарат для лікування застудних захворювань. До складу Кофексу-МАЗ входять речовини рослинного походження.

Ментол при нанесенні на шкіру викликає подразнення холодових рецепторів, що супроводжується відчуттям холоду, звуженням судин, зменшенням набряку та болю, має антисептичні властивості. Камфора при місцевому застосуванні спричиняє подразнюючу, анальгезуючу та частково антисептичну дії. Зменшує запалення, спричинене інфекційним процесом.

Тимол при зовнішньому застосуванні спричиняє знеболюючу та антимікробну дії.

Терпентинова олія (скипидар) спричиняє місцевоподразнюючу, відволікаючу (знеболюючу) та антисептичну дії. Відволікаюча дія пов’язана зі здатністю проникати крізь епідерміс і викликати рефлекторні зміни внаслідок подразнення рецепторів шкіри. Певну роль при цьому відіграє також вивільнення із шкіри біологічно активних речовин, власне гістаміну.

Евкаліптова олія має місцевоподразнюючу, знеболюючу, антисептичну, протизапальну дії. Олія, що міститься в евкаліпті, полегшує відхаркування та вихід мокротиння, крім того, має бактерицидну дію відносно деяких збудників захворювань органів дихання та вірусів.

Мускатна (джайфалова) олія при зовнішньому застосуванні має подразнюючу дію.

Кофекс-МАЗ – засіб, який стимулює рецептори слизових оболонок, шкіри та підшкірної жирової клітковини. При нанесенні на шкіру проявляє місцево-подразнюючу, відволікаючу, та антисептичну дії.

Фармакокінетика. Не досліджувалася.

Показання для застосування. Кофекс-МАЗ застосовується для лікування дорослих та дітей старших 2 років у складі комплексної терапії при риніті, гострих захворюваннях дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем, чханням, гарячкою, головним болем, закладеністю в носі, а також при невралгії, міалгії, люмбаго, ревматизмі, радикуліті.

Спосіб застосування та дози. При риніті або закладеності в носі наносять на неушкоджену шкіру крил носа. При запальних захворюваннях дихальних шляхів втирати у шкіру грудей та спини 1 раз на добу. При головному болю мазь наносять на шкіру скроневих ділянок.

При міалгії, люмбаго мазь наносять на болісну ділянку. Для досягнення оптимального результату зверху накладають теплу пов’язку.

 

Побічна дія. Інколи можуть спостерігатись подразнення шкіри, гіперемія, алергічні реакції, дерматит.

 

Протипоказання. Алергія до будь-яких компонентів препарату, захворювання шкіри, спазмофілія, бронхіальна астма, коклюш. Дітям до 2 років через наявність у складі ментолу. Жінкам у періоди вагітності та годування груддю.

 

Передозування. У поодиноких випадках можливі печіння, подразнення шкіри, які самі зникають. Якщо такі явища тривають деякий час, то препарат слід відмінити.

 

Особливості застосування. Слід уникати потрапляння препарату на слизові оболонки носа, рота, очей та на ушкоджені ділянки шкіри. У разі виникнення такої ситуації слизову оболонку необхідно промити великою кількістю води.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія з іншими лікарськими засобами поки що невідома.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до +25 °С, у захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін придатності – 3 роки.