Насобек инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: beclometasone;

основні фізико-хімічні властивості: непрозора рідина білого кольору, без сторонніх включень;

склад: одна доза містить беклометазону дипропіонату 50 мкг (що еквівалентно 39,2 мкг беклометазону);

допоміжні речовини: бензалконію хлорид (50% розчин), спирт фенілетиловий, полісорбат 80, глюкоза, целюлоза мікрокристалічна, кислота соляна, вода очищена.

Форма випуску. Спрей назальний дозований.

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові та інші препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Кортикостероїди.

Код АТС R01AD 01.

Фармакологічні властивості. Беклометазону дипропіонат – це синтетичний глюкокортикоїд із протизапальним та імуносупресивним ефектом.

Фармакокінетика. Звичайно, доступні хімічні методи не мають достатню чутливість при визначенні терапевтичних плазматичних концентрацій, особливо після застосування препарату інтраназально у вигляді спрею.

 

Показання для застосування. Профілактика та лікування цілорічного та сезонного алергічного ринітів, вазомоторного риніту.

Спосіб застосування та дози. Тільки для інтраназального застосування.

Дорослим та дітям з 6 років по 2 дози (100 мкг) у кожну ніздрю 2 рази на добу або по 1 дозі (50 мкг) 3–4 рази на добу. Максимальна добова доза становить

400 мкг (8 доз). Дози для літніх пацієнтів не відрізняються від доз, рекомендованих решті дорослих пацієнтів. У разі, якщо після 3 тижнів терапії препаратом не спостерігається ніякого поліпшення, застосування препарату рекомендовано припинити.

Побічна дія. Можуть спостерігатися сухість та подразнення слизової оболонки носової порожнини і горла, а також кров’яні кірки в носі, однак вказані стани не прогресують і лише рідко спричиняють затруднення. Рідко – неприємні нюхові і смакові відчуття. Лише у поодиноких випадках зустрічалось підвищення внутрішньоочного тиску або глаукоми у зв’язку з назальною аплікацією беклометазону. Вкрай рідко – перфорація носової перегородки.

 

Протипоказання. Геморагічний діатез, часті носові кровотечі, вірусні та грибкової інфекції, туберкульоз легенів, дитячий вік до 6 років, I триместр вагітності, гіперчутливість до компонентів препарату.

Взаємодія з лікарськими засобами. Не описана.

 

Передозування. Супресія НРА (гіпоталамо-пітуїтарно-адреналової) функції являє собою небажаний ефект, який може спостерігатися при короткочасному застосуванні підвищених доз препарату Насобек. Слід утриматись від будь-яких невідкладних терапевтичних процедур, а терапію препаратом продовжувати при дотриманні рекомендованих доз. Функція НРА нормалізується протягом 1 – 2 днів.

Особливості застосування. Системні впливи спостерігаються лише у поодиноких випадках. До них належать гіпоталамо-пітуїтарно-адреналова супресія та уповільнення росту у дітей. Рекомендовано стежити за кривою росту дітей, які лікувалися препаратом Насобек. Підвищену увагу слід приділяти пацієнтам, що переходять від системної терапії стероїдами до лікування препаратом Насобек, у зв’язку з можливим порушенням гіпоталамо-пітуїтарно-адреналової осі (НРА).

Препарат Насобек слід також застосовувати з обережністю пацієнтам, хворим на глаукому, а також при виразках чи пораненнях у ділянці лор-органів.

Препарат не рекомендується застосовувати протягом 1-2 тижнів після хірургічних втручань в порожнині носа (після резекції носової перегородки до 1 року на розсуд хірурга).

Препарат допомагає подолати у більшості випадків сезонний алергічний риніт, однак слід забезпечити додаткову терапію, призначену для контролю очних симптомів у той час, коли пацієнт перебуває під підвищеним впливом алергенів.

У II–III триместрах вагітності та в період лактації жінкам рекомендується застосовувати препарат тільки за наявності життєвих показань, коли очікуваний терапевтичний ефект для матері перевищує потенційний ризик для плоду.

Препарат не впливає на здатність керувати механізмами і транспортними засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 30°С, у недоступному для дітей місці. Не заморожувати. Після першої інгаляції препарат використовувати не довше 3 місяців. Термін придатності 3 роки.

Пользователей также интересует