Мезим® форте 10 000 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки рожевого кольору, вкриті оболонкою, зі скошеними краями, які мають майже плоскопаралельні поверхні;

склад: 1 таблетка містить свинячий панкреатин з мінімальною активністю ліпази 10000 ОД.Є.Ф., амілази 7500 ОД.Є.Ф., протеази 375 Од.Є.Ф.;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, кросповідон, кремнію діоксид високодисперсний, магнію стеарат, гіпромелоза, сополімер етилакрилату та метакрилової кислоти, триетилцитрат, титану діоксид, тальк, емульсія симетикону, макрогол 6000, натрієва сіль карбоксиметилцелюлози, полісорбат 80, натрію гідроксид, лак азорубіновий.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, стійкі до дії шлункового соку.

 

Фармакологічна група. Поліферментні препарати. Код АТС А09А А02.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Панкреатин - фермент підшлункової залози, який бере участь у перетравлюванні білків, жирів та вуглеводів у травному тракті. Вирішальним фактором є ферментна активність ліпази, а також вміст трипсину, в той час, як амілолітична активність має значення тільки при терапії муковісцидозу, оскільки, навіть при значному зниженні секреторної активності підшлункової залози, амілаза має достатню активність. Оболонка, яка покриває таблетки, не розчиняється під дією шлункового соку та захищає ферменти від їх інактивації шлунковим соком. Тільки під дією нейтрального або злегка лужного середовища тонкого кишечнику відбувається розчинення оболонки і вивільнення ферментів. Ефективність панкреатину визначається об’ємом та швидкістю, з якою ферменти вивільнюються з галенових форм.

Фармакокінетика. У зв’язку з тим, що панкреатин не всмоктується організмом, навести дані по його фармакокінетиці та біодоступності неможливо.

 

Показання для застосування. Мезим® форте 10000 застосовується при захворюваннях, які супроводжуються порушеннями процесу перетравлювання їжі у зв’язку з недостатнім виділенням травних ферментів підшлунковою залозою, таких як хронічний панкреатит, муковісцидоз. Препарат застосовують також при станах після одночасної резекції шлунка та тонкого кишечнику, при функціональному прискоренні проходження їжі через кишечник, при розладах кишечнику, при порушенні в системі “печінка-жовчний міхур”, при одночасному вживанні важкоперетравлюваної рослинної їжі, жирної їжі та незвичної їжі. Окрім цього, Мезим® форте 10000 застосовується при здутті кишечнику, для дегазації кишечнику при підготовці до рентгенологічних або ультразвукових діагностичних досліджень.

 

Спосіб застосування та дози. Дозування препарату індивідуальне для кожного хворого та визначається лікарем відповідно до ступеня тяжкості розладу травлення, яке має місце. Якщо Ви приймаєте препарат самостійно, то зазвичай дорослі приймають по 1 - 2 таблетки під час їжі. Залежно від виду їжі та тяжкості розладу травлення, доза може бути значно вищою. Не рекомендують перевищувати дозу, яка дорівнює 15000 – 20000 ОД ліпази на кг маси тіла. Питання про дозування для дітей вирішує лікар. Таблетки приймають не розжовуючи та запивають достатньою кількістю рідини. Питання про тривалість лікування вирішує лікар.

 

Побічна дія. Можуть з’явитися гіперергічні реакції негайного типу, а також гіперергічні реакції у травному тракті після прийому панкреатину. В окремих випадках після прийому високих доз панкреатину були описані випадки утворення стиктур в ілеоцекальній ділянці та у висхідній кишці товстого кишечнику у хворих, які страждають на муковісцидоз.

 

Протипоказання. Даний лікарський засіб не дозволяється застосовувати при гострому запаленні або при загостреннях приступів хронічного панкреатиту, а також при підвищеній чутливості до компонентів препарату “Мезим® форте 10 000”.

 

Передозування. Симптоми передозування невідомі та малоімовірні.

 

Особливості застосування. Немає ніяких застережень для застосування Мезим® форте 10000 при вагітності та годуванні груддю.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідомо.

 

Умови та термін зберігання. Термін придатності 3 роки. Зберігати при температурі не вище 25°С та у недоступному для дітей місці!