Разом до здоров’я

Разом до здоров’я

Під такою назвою розпочав роботу проект, що сприятиме реалізації державної програми «Репродуктивне здоров’я нації». 7 грудня у Президент-готелі «Київський» відбулося офіційне відкриття проекту партнерства між державним, громадським та приватним секторами з метою покращання послуг із планування сім’ї та репродуктивного здоров’я в Україні. У процедурі підписання меморандуму про партнерство між Міністерством охорони здоров’я України, проектом «Разом до здоров’я», міжнародними і вітчизняними виробниками та дистриб’юторами засобів контрацепції взяли участь директор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ерл Гаст та перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Миколайович Орда.

Підготувала Ольга Єрофеєва

У церемонії також взяли участь представники Секретаріату Президента, Кабінету Міністрів, члени Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства й Комітету з соціальної політики та праці. У проекті візьмуть участь і відомі фармацевтичні компанії. Згодом до співпраці буде залучено інші організації, що готові надавати фінансову й технічну допомогу та сприяти покращанню репродуктивного здоров’я українських сімей.

Відкриваючи церемонію, перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Миколайович Орда від імені Міністерства подякував усім партнерам за підтримку і розповів про мету та завдання проекту «Разом до здоров’я».

– Проблеми планування сім’ї та репродуктивного здоров’я включають не тільки медичні, а й соціальні аспекти, що відображаються у рівні культури суспільства в цілому і окремих сімей. На превеликий жаль, рівень культури планування сім’ї в Україні відстає від світового і тому потребує значного поліпшення.

Проект «Разом до здоров’я» – один з небагатьох, у якому співпрацюватимуть Міністерство охорони здоров’я України як центральний орган виконавчої влади, комерційні структури, громадські організації. Він покликаний покращити знання, навички та професійний рівень медичних працівників і фармацевтів, поліпшити обізнаність населення в питаннях сучасної контрацепції, що має переваги перед абортами, забезпечити надання достовірної інформації з приводу доступних, якісних, безпечних та ефективних послуг і товарів для планування сім’ї.

Проект буде розробляти політику підтримки якісних послуг з планування сім’ї та репродуктивного здоров’я в українській системі охорони здоров’я. Безумовно, до співпраці залучатиметься і Міністерство освіти України, яке забезпечуватиме просвітницьку роботу зі школярами, студентами та викладачами середніх і вищих навчальних закладів. Важливо, що до складу партнерів включено агентство, яке буде аналізувати та оприлюднювати результати діяльності проекту.

Директор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ерл Гаст зазначив важливість проекту «Разом до здоров’я» для України.

– Стартує п’ятирічний проект «Разом до здоров’я», який підтримує USAID. Проект впроваджується корпорацією «Інститут дослідництва та тренінгів JSI Inc» у співпраці з Академією сприяння освіті та Школою громадського здоров’я Гарвардського університету. Вартість проекту складає приблизно 9 млн дол. США. Кошти надходитимуть не лише від USAID, а й від держави. Треба зазначити, що будь-які урядові програми будуть більш успішними в разі підтримки їх приватними структурами країни. Приємно бачити, що сьогодні нашими партнерами стали провідні національні та міжнародні фармацевтичні компанії. Разом ми досягнемо значного покращання репродуктивного здоров’я населення України.

Директор проекту «Разом до здоров’я» Аста-Марія Кенней розповіла про роль партнерства у вирішенні проблеми репродуктивного здоров’я в Україні:

– Проект «Разом до здоров’я» має працювати як на регіональному, так і на загальнодержавному рівнях. Логотип партнерства вже зовсім скоро з’явиться в аптеках, консультативних клініках жіночого здоров’я, лікарнях Харківської та Львівської областей, медичні працівники яких пройшли програму навчання з питань репродуктивного здоров’я.

Влада США та Міністерство охорони здоров’я України зацікавлені в покращанні здоров’я населення України, зниженні рівня абортів шляхом впровадження сучасних засобів контрацепції. З боку США фінансування проекту буде здійснюватись частково, включаючи розробки просвітницьких матеріалів для лікарів та населення. Діяльність проекту передбачатиме тренінги для лікарів, які будуть проводити як національні, так і зарубіжні експерти у сфері репродуктивного здоров’я.

Начальник відділу охорони здоров’я матерів та дітей Міністерства охорони здоров’я України Надія Яківна Жилка окреслила завдання та головні підходи щодо реалізації партнерства між державним, громадським та приватним секторами.

– В Україні існує ціла мережа закладів, діяльність яких спрямована на покращання послуг з планування сім’ї та репродуктивного здоров’я. Служба охорони здоров’я матерів та дітей займається цими питаннями вже понад 15 років. Позитивні зрушення відбулися за останні 5 років діяльності програми «Репродуктивне здоров’я» (2001-2005). Проте демографічні проблеми в Україні все ж існують. Наприклад, кількість абортів на 1000 пологів утричі перевищує аналогічний показник у країнах Європейського Союзу. У нашій країні високий рівень поширеності інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Зараз в Україні прийнято програму «Репродуктивне здоров’я нації 2006-2015», яка має на меті покращити репродуктивне здоров’я населення України в контексті розширення соціально-економічного потенціалу країни. Головні завдання програми:

  • зниження материнської та дитячої смертності на 20%;
  • профілактика захворювань репродуктивної сфери (рак молочної залози та шийки матки), зниження захворюваності на сифіліс на 30%;
  • управління та координація роботи, спрямованої на покращання якості послуг з планування сім’ї. Робота програми спрямована на просвітницьку діяльність серед молоді та підлітків з питань репродуктивного здоров’я, що допоможе знизити частоту небажаних вагітностей на 20%.

У 2004 році майже 50% усіх витрат на репродуктивне здоров’я в Україні надходили з приватного сектору, надання додаткових технічних і фінансових ресурсів для впровадження заходів програми буде продовжено. За даними соціологічних опитувань, понад 90% жінок спроможні оплачувати контрацептиви. На сьогодні в державі працює 16 тис. аптек та фармацевтичних пунктів. ВООЗ визнає Україну лідером щодо вирішення проблем охорони материнства і дитинства. Зниження частоти абортів майже в 5 разів протягом 15 років – це досягнення всього суспільства в плані збереження репродуктивного здоров’я. Завдяки цьому Україна з рангу держав з високим рівнем абортів перемістилась до держав із середнім рівнем.