Міжнародне співробітництво – важливий крок у боротьбі з онкологічними захворюваннями в Україні

Міжнародне співробітництво – важливий крок у боротьбі з онкологічними захворюваннями в Україні

13 січня 2006 року була підписана Угода про співробітництво між МОЗ України, Національним інститутом боротьби з раком (Франція) та Міжнародним фондом медичного співробітництва Франції щодо створення Національного інституту раку в Україні.

Підготував Олександр Аввакумов

З боку МОЗ України Угоду підписав міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко, з боку Міжнародного фонду медичного співробітництва Франції – його президент Крістіан Каррера.

Передумовою до підписання Угоди стало звернення 21 жовтня 2005 року Президента України Віктора Андрійовича Ющенка в присутності міністра охорони здоров'я України Юрія Володимировича Поляченка до Національного інституту боротьби з раком (Франція) в особі професора Давіда Кайата. У зверненні йшлося про експертну думку і можливість допомоги у створенні Плану боротьби з раком в Україні. 14 грудня 2005 року під час офіційного візиту до Національного інституту боротьби з раком (INC) у Парижі Юрій Поляченко підтвердив намір про співробітництво з бо-ку українського уряду.

Угода регулюватиме порядок співробітництва сторін з метою підтримки української національної стратегії боротьби з онкологічними захворюваннями. Підтримка відбуватиметься шляхом оснащення українських партнерів певними технічними, кадровими і документальними ресурсами, необхідними для втілення нової стратегії. Міжнародне співробітництво стане першим кроком до втілення у життя Плану боротьби з раком в Україні. Цей План реалізовуватиметься у вигляді збільшення доступності лікування з покриттям витрат пацієнта на лікування й діагностику, вдосконалення системи профілактики онкологічних захворювань, а також збільшення фінансування наукових досліджень та інформаційної підтримки роботи галузі.

Відповідаючи на запитання журналістів, Юрій Поляченко зазначив, що підписання Угоди є першим кроком до співпраці з французькими і міжнародними інституціями. Згідно з Угодою INC зобов'язується ознайомлювати український уряд, інших зацікавлених респондентів з власним досвідом і розробками, а також досвідом підконтрольних йому структур, наприклад регіональних центрів Франції по боротьбі з раком. За Угодою Україна автоматично входить у систему Канцер реєстру, яким активно користуються 26 країн, серед них – країни Євросоюзу, Північної та Латинської Америки.

Міністр наголосив на тому, що на сьогодні Україна посідає 4-е місце у світі за розповсюдженістю раку. Смертність від злоякісних новоутворень у 2004 році становила 91 319 випадків (тобто 191,095 на 100 тис. населення). Таке становище пояснюється передусім застарілою методологією впровадження досліджень і методів лікування онкологічних захворювань. Лікарі України і деяких країн СНД донині користуються номенклатурою і нозологіями, розробленими ще на початку 70-х років ХХ ст.

У рамках співробітництва будуть створені єдина база даних і методологія, що уможливить упровадження сучасних принципів профілактики, діагностики та лікування онкологічних захворювань. На підставі даних, які надаватиме INC, буде опрацьована нова концепція програми «Онкологія». Ця програма, розрахована на 5 років, діятиме з 2007 року.

Як зазначив міністр, на першому етапі опрацювання програми відбудуться робочі поїздки українських фахівців до країн Євросоюзу, насамперед у Францію, до Інституту боротьби з раком. Задля реалізації цього упродовж наступних 3-4 місяців планується підписання додаткової угоди щодо обміну фахівцями. Робоча група французьких лікарів разом з українськими онкологами розроблятиме основні концептуальні засади нової програми. Водночас Мінздрав України планує проведення законодавчого забезпечення стосовно створення Національного інституту раку, який методологічно запрацює наприкінці поточного року, а як юридична структура – наприкінці наступного, 2007-го, з початком дії програми «Онкологія-2007».