Мультиханс инструкция, аналоги и состав

Показания: Парамагнітний контрастний засіб для застосування при діагностичному проведенні магнітно-резонансного (МР) дослідження показаний для:- МР дослідження печінки з метою виявлення її локальних уражень у пацієнтів із раком печінки, вже діагностованим або з підозрою на первинний рак (наприклад у пацієнтів з гепатоцелюлярною карциномою), або з метастазами; - МР дослідження мозку та хребта, коли препарат покращує детектування уражень та надає діагностичну інформацію, що доповнює інформацію, отриману без контрастно підсиленого МР дослідження;- підсиленої контрастом МР ангіографії, з метою виявлення клінічно значущого стенооклюзивного захворювання у пацієнтів із судинною хворобою абдомінальних або периферичних артерій, яка встановлена або може передбачатись;- МР дослідження молочної залози з метою виявлення злоякісних уражень у пацієнтів із раком молочної залози, вже діагностованим або при підозрі на рак на основі попередніх мамографій або ультразвукових досліджень.
Форма випуска: Розчин для ін'єкцій, 529 мг/мл по 10 мл, 15 мл, 20 мл у флаконах № 1
Производитель, страна: Патеон Італія С.П.А., Італія
Действующее вещества: 1 мл розчину містить 529 мг гадобенату димеглуміну (еквівалентно гадобенової кислоти 334 мг та меглуміну 195 мг)
МНН: Gadobenic acid - Гадобеновая кислота
Регистрация: UA/10645/01/01з 15.05.2015 по 15.05.2020. Приказ 104 від 17.02.2016
Код АТХ:

Склад:

діюча речовина:гадобенат димеглуміну;

1 мл розчину містить 529 мг гадобенату димеглуміну (еквівалентно гадобенової кислоти 334 мг та меглуміну 195 мг);

допоміжна речовина: вода для ін’єкцій.

Лікарська форма. Розчин для ін’єкцій.

Основні фізико-хімічні властивості: прозорий розчин, що не містить видимих часток у суспензії.

Фармакотерапевтична група. Парамагнітні контрастні засоби. Код АТХV08C A08.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Гадобенат димеглуміну є парамагнітним контрастним засобом для проведення магнітнорезонансних досліджень. Парамагнітний іон гадолінію утворює комплекс із гадобенатом, хелат-агент утворює високостабільну координатну сферу навколо іона гадолінію, що призводить до утворення солі з меглуміном, яка застосовується у формі
0,5 М розчину.

При обстеженні печінки. МультіХанс може допомогти виявляти ураження, що не проявлялися при раніше проведеному безконтрастному МР обстеженні пацієнтів із гепатоцелюлярним раком печінки, який був діагностований або підозрювався, або був ускладнений метастазами. Природа уражень, що проявляються після контрастного посилення МультіХансом, не верифікується патологоанатомічним дослідженням. Крім того, при оцінці ефекту лікування пацієнта візуалізація контрастно підсилених уражень не завжди була пов’язана зі змінами в лікуванні пацієнта.

Хелат гадолінію, гадобенат диметилглуміну, скорочує час поздовжньої (Т1) та меншою мірою поперечної (Т2) релаксації протонів води у тканинах.

Релаксація гадобенату диметилглуміну у водних розчинах становить r1 = 4,39 та r2 = 5,56 мМ-1с-1 при 20 МГц.

Відбувається сильне підвищення релаксації гадобенату диметилглуміну при переході від водних розчинів до розчинів, що містять білки сироватки крові; у плазмі крові людини величини r1 та r2 становили 9,7 та 12,5 відповідно.

У печінці МультіХанс забезпечує сильне та тривале підвищення інтенсивності сигналу нормальної паренхіми на Т1-зважених зображеннях. Підвищення інтенсивності сигналу триває на високому рівні протягом не менше 2-х годин після введення доз 0,05 або 0,10 ммоль/кг. Контраст між фокальним ураженням печінки і нормальною паренхімою спостерігається майже одразу після болюсної ін’єкції (до 2-3 хвилин) на динамічних Т1-зважених зображеннях. Є тенденція до зниження контрасту пізніше через неспецифічне підсилення уражень. Однак вважається, що виведення МультіХансу із зони ураження, яке прогресує, і підвищення інтенсивності сигналу нормальної паренхіми, що триває, призводить до підсиленого детектування ураження та зниження порога детектування місця ураження у період між 40 та 120 хвилинами після введення МультіХансу.

Дані досліджень у пацієнтів із раком печінки показують, що порівняно з іншими референтними діагностичними методами (наприклад УЗ інтраопераційне дослідження, комп’ютерна томографічна ангіопортографія, СТАР, або комп’ютерна томографіа після внутрішньоартеріальної ін’єкції йодованих лігандів). Посилене МультіХансом MР сканування мало середню чутливість 95 % та середню специфічність приблизно 80 % при детектуванні раку печінки або метастазів у пацієнтів з високою підозрою на ці стани.

При МР дослідженні мозку та хребта МультіХанс підсилює контрастування нормальних тканин при порушенні гематоенцефалічного бар’єру, екстрааксіальних пухлин та ділянок, в яких гематоенцефалічний бар’єр зруйнований. В ході основних клінічних досліджень III фази, проведених серед дорослих для даного показання, які мають дизайн порівняння у паралельних групах, незалежні дослідники повідомляли про поліпшення рівня діагностичної інформації в 32-69 % зображень із застосуванням препарату МультіХанс та 35-69 % зображень з препаратом порівняння.

У ході двох досліджень з дизайном інтраіндивідуального перехресного порівняння препарату МультіХанс у дозі 0,1 ммоль/кг маси тіла з двома препаратами порівняння в дозі  0,1 ммоль/кг маси тіла (гадопентетат димеглуміну або гадодіамід), проведених серед пацієнтів з відомими або передбачуваними хворобами головного мозку або хребта, яким було проведено МРТ центральної нервової системи (ЦНС), МультіХанс достовірно (р<0,001) забезпечував більше підвищення інтенсивності сигналу в зоні ураження, співвідношення контрастність-шум та співвідношення ураження-мозок, а також достовірно (р<0,001) кращу візуалізацію уражень ЦНС у зображеннях, отриманих зі сканерів Тесла 1,5, що зазначено у таблиці нижче.

Кінцеві точки візуалізації уражень ЦНС

Покращення, забезпечене препаратом МультіХанс, порівняно з гадопентетатом димеглуміну

(дослідження  MH-109) (n=151)

p-значення

Покращення, забезпечене препаратом МультіХанс, порівняно з гадодіамідом

(дослідження MH-130) (n=113)

p-значення

Визначення ступеня захворювання ЦНС

від 25 % дo 30 %

<0,001

від 24 % дo 25 %

<0,001

Візуалізація внутрішньої морфології ураження

від 29 % дo 34 %

<0,001

від 28 % дo 32 %

<0,001

Визначення меж інтра- та екстрааксіальних уражень

від 37 % дo 44 %

<0,001

від 35 % дo 44 %

<0,001

Контрастування ураження

від 50 % дo 66 %

<0,00

від 58 % дo 67 %

<0,001

Глобальна діагностична преференція

від 50 % дo 68 %

<0,001

від 56 % дo 68 %

<0,001

У ході досліджень MH-109 та MH-130 вплив покращеного прояву уражень ЦНС за допомогою препарату МультіХанс порівняно з гадодіамідом або гадопентетатом димеглуміну при діагностуванні та лікуванні пацієнтів не вивчався.

При MР-ангіографії. МультіХанс покращує якість візуалізації шляхом підвищення співвідношення сигналу крові до шумів внаслідок скорочення Т1 крові, знижує рухомі артефакти через скорочення часу сканування та усуває артефакти потоку. У ІІІ фазі клінічних досліджень під час МР-артеріографії, що поширюються з супрааортної зони до кінцівок, незалежні спостерігачі реєстрували покращення діагностичної точності від 8% до 28% для визначення клінічно значимих стенооклюзивних захворювань (тобто, стенозу у > 51% або > 60%, залежно від судинної локалізації) за допомогою візуалізаціїї з контрастуванням препаратом МультіХанс порівняно зі швидкісною MРA на основі сучасних ангіографічних результатів.

При МР-дослідженні молочної залози. МультіХанс збільшує контраст між пухлинними тканинами молочної залози і прилеглими нормальними тканинами, тим самим покращуючи помітності пухлин молочної залози.

Основною III фазою клінічних досліджень було перехресне порівняння розчину МультіХанс (0,1  ммоль/кг маси тіла) до розчину відомого препарату (гадопентату димеглуміну (0,1 ммоль/

кг маси тіла) при МР-дослідженні пацієнтів з раком молочної залози вже діагностованим або що підозрюється на основі попередніх УЗ-досліджень або мамографій. Зображення розшифровувалися трьома «сліпими» дослідниками без будь-якої приналежності до будь-яких навчальних центрів.

Чутливість для виявлення доброякісних і злоякісних уражень варіювалися від 91,7% до 94,4% для МультіХансу та від 79,9% до 83,3% для препарату порівняння (р < 0,0003 для всіх дослідників).

Результати специфічності у виявленні доброякісних і злоякісних уражень не були статистично значущими і коливалися від 59,7% до 66,7% для МультіХансу та від 30,6% до 58,3% для препарату порівняння (р < 0,157 для всіх дослідників).

Статистично значущі поліпшення спостерігалися як для чутливості так і специфічності в межах рівня аналізу.

Фармакокінетика.

Напівперіоди дійсного розподілу та елімінації становлять від 0,085 до 0,117 години та від

1,17 до 1,68 години відповідно. Дійсний загальний об’єм розподілу становить від 0,170 до 0,248 л/кг маси тіла, що вказує на те, що сполука розподіляється у плазмі крові та у позаклітинному просторі.

Гадобенат-йон швидко виводиться з плазми крові головним чином у сечу, меншою мірою – у жовч. Загальний кліренс плазми становить від 0,098 до 0,133 л/год кг маси тіла, а нирковий кліренс – від 0,082 до 0,104 л/год кг маси тіла, що вказує на те, що сполука виводиться переважно шляхом гломерулярної фільтрації. Концентрація у плазмі та площа під кривою (AUC) мають статистично значущу лінійну залежність від уведеної дози.

Гадобенат-йон виводиться у незміненому вигляді в сечу у кількостях до 78-94 % введеної ін’єкцією дози за 24 години. Від 2 до 4 % дози переходить у кал.

Гадобенат-йон не проникає крізь неушкоджений гематоенцефалічний бар’єр, а тому не накопичується у мозку в нормі або при ураженнях, які не порушують нормальний гематоенцефалічний бар’єр. Однак руйнування гематоенцефалічного бар’єра або судинні аномалії призводять до проникнення гадобенат-йону до уражених ділянок.

Популяційний фармакокінетичний аналіз було виконано відповідно до системних даних співвідношення концентрація препарату – час у 80 суб’єктів (40 дорослих здорових добровольців та 40 пацієнтів-дітей) у віці від 2 до 47 років після внутрішньовенного введення гадобенату димеглуміну. Кінетику гадолінію у пацієнтів віком від 2 років можна описати за допомогою двокамерної моделі зі стандартними алометричними коефіцієнтами та коваріантним ефектом кліренсу креатиніну (відображає швидкість клубочкової фільтрації) на кліренс гадолінію. Значення фармакокінетичних параметрів (відносно маси тіла дорослого) відповідали зареєстрованим раніше значенням для препарату МультіХанс та відповідали фізіології, що, імовірно, лежить в основі розподілу та виведення препарату МультіХанс: поширення у позаклітинній рідині (близько 15 л у дорослих, або 0,21 л/кг) та виведення шляхом клубочкової фільтрації (близько 130 мл плазми за хвилину у дорослих, або 7,8 л/год та 0,11 л/год/кг). Кліренс та об'єм розподілу знижували поступово у молодих пацієнтів у зв'язку з їх меншими розмірами тіла. Цей ефект можна значною мірою віднести на рахунок нормалізації фармакокінетичних параметрів відносно маси тіла. Дозування препарату МультіХанс за масою тіла, розраховане на основі цього аналізу, у педіатричній практиці демонструє системний вплив (AUC) та максимальну концентрацію (Cmax), аналогічну такій при застосуванні дорослим, що підтверджує відсутність необхідності в корегуванні дозування для дітей віком від 2 років.

Клінічні характеристики.

Показання.

Парамагнітний контрастний засіб для застосування при діагностичному проведенні магнітно-резонансного (МР) дослідження показаний для:

  • МР дослідження печінки з метою виявлення її локальних уражень у пацієнтів із раком печінки, вже діагностованим або з підозрою на первинний рак (наприклад у пацієнтів з гепатоцелюлярною карциномою), або з метастазами;
  • МР дослідження мозку та хребта, коли препарат покращує детектування уражень та надає діагностичну інформацію, що доповнює інформацію, отриману без контрастно підсиленого МР дослідження;
  • підсиленої контрастом МР ангіографії, з метою виявлення клінічно значущого стенооклюзивного захворювання у пацієнтів із судинною хворобою абдомінальних або периферичних артерій, яка встановлена або може передбачатись;
  • МР дослідження молочної залози з метою виявлення злоякісних уражень у пацієнтів із раком молочної залози, вже діагностованим або при підозрі на рак на основі попередніх мамографій або ультразвукових досліджень.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до будь-якого з інгредієнтів препарату. Наявність в анамнезі алергії або побічних реакцій на інші хелати гадолінію.

Препарат МультіХанс протипоказаний хворим з тяжкою нирковою недостатністю (швидкість клубочкової фільтрації < 30 мл/хв/1,73 м2) і пацієнтам в періопераційний період трансплантації печінки, за винятком випадків, коли діагностична інформація істотна і недоступна з неконтрастно посиленою МР інтроскопією (див. розділ «Особливі заходи безпеки»).

Особливі заходи безпеки.

Протягом 15 хвилин після ін’єкції пацієнти повинні перебувати під суворим наглядом, оскільки у цей час можуть виникнути побічні реакції. Протягом 1 години після ін’єкції пацієнт повинен залишатися в умовах клініки.

При застосуванні МультіХансу необхідно дотримуватися загальноприйнятих процедур щодо безпеки проведення магнітно-резонансних досліджень у пацієнтів з феромагнітними об'єктами (водії серцевого ритму, кліпси при аневризмі).

Необхідна обережність при застосуванні пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями.

У пацієнтів, які страждають на епілепсію або ураження мозку, ймовірність виникнення судом під час обстеження може бути збільшена. Запобіжні заходи необхідні при обстеженні цих пацієнтів (наприклад, моніторинг пацієнта), а також повинні бути доступні обладнання і лікарські засоби необхідні для швидкого лікування можливих судом.

Застосування діагностичних контрастних середовищ, таких як МультіХанс, слід обмежити госпіталями або клініками, обладнаними для надання невідкладної допомоги, і такими, де є безпосередній доступ до серцево-легеневого реанімаційного обладнання.

Реакції гіперчутливості

Як і з іншими хелатами гадолінію, завжди має розглядатися можливість реакцій, в тому числі серйозних, що загрожують життю або фатальних анафілактичних і анафілактоїдних реакцій за участю однієї або декількох систем організму, в основному респіраторної, серцево-судинної і/або слизових систем, особливо у пацієнтів з астмою в анамнезі або з іншими алергічними захворюваннями.

Перед введенням препарату, необхідно забезпечити наявність кваліфікованого персоналу та ліків для лікування реакцій гіперчутливості.

Протягом зберігання гадобенату димеглуміну можуть виділятися невеликі кількості бензилового спирту (< 0,2 %). Тому МультіХанс не слід застосовувати пацієнтам зі встановленою чутливістю до бензилового спирту.

Як і для інших хелатів гадолінію, повторне проведення контрастно підсиленого МР обстеження не слід проводити протягом 7 годин після попереднього МР обстеження із застосуванням МультіХансу, щоб забезпечити повне його виведення з організму.

Екстравазація МультіХансу може призвести до реакцій у місці введення. Дотримуйтесь обережності для уникнення екстравазації під час внутрішньовенного введення МультіХансу. При екстравазації, в разі виникнення реакцій провести необхідне лікування.

Порушення функції нирок.

Перед застосуванням МультіХансу кожному пацієнту слід провести обстеження функціонального стану нирок, включаючи проведення лабораторних аналізів.

Були повідомлення про нефрогенний системний фіброз (НСФ), пов’язаний із застосуванням деяких контрастних речовин, що містять гадоліній, у хворих на гостре або хронічне тяжке порушення функції нирок (швидкість клубочкової фільтрації < 30 мл/хв/1,73 м2).

Пацієнти, які перенесли трансплантацію печінки або потребують її, знаходяться в особливій групі ризику, через високий рівень випадків гострого порушення функції нирок. Оскільки є імовірність, що НСФ може відбуватися під впливом МультіХансу, препарат не потрібно застосовувати пацієнтам з тяжким порушенням функції нирок та в періопераційний період трансплантації печінки, за винятком випадків, коли діагностична інформація має істотне значення і недоступна з неконтрастно посиленою МР-інтроскопією.

Невдовзі після призначення МультіХансу гемодіаліз може бути корисним для видалення препарату з організму. Немає ніяких свідчень, щоб підтримати ініціювання гемодіалізу для попередження або лікування НСФ у пацієнтів, які ще не робили гемодіалізу.

Пацієнти літнього віку.

Оскільки гадобенат димеглуміну може погіршити нирковий кліренс у пацієнтів літнього віку, пацієнтам віком від 65 років перед застосуванням препарату потрібно провести обстеження функціонального стану нирок.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Досліджень взаємодії з іншими медичними препаратами не проводили.

Особливості застосування.

МультіХанс потрібно набирати у шприц безпосередньо перед застосуванням та не слід розводити.

Перед застосуванням слід пересвідчитися, що упаковка, кришка та пробка не пошкоджені, розчин не став безбарвним та відсутні сторонні видимі частинки.

Якщо МультіХанс застосовується у сполученні із системою для ін’єкції, після кожного обстеження пацієнта трубки для з’єднання з пацієнтом та відповідні розподільчі частини необхідно видаляти. Необхідно також дотримуватися всіх додаткових інструкцій виробника відповідного обладнання.

Тільки для одноразового застосування. Невикористаний препарат необхідно утилізувати.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Відсутні адекватні дані щодо застосування гадобенату димеглуміну вагітним жінкам. Дослідження на тваринах показали репродуктивну токсичність при повторюваних високих дозах.

МультіХанс не потрібно застосовувати у період вагітності, якщо тільки клінічний стан жінки не буде вимагати застосування гадобенату димеглуміну.

Контрастні речовини, що містять гадоліній, можуть проникати у грудне молоко в дуже невеликих кількостях. При клінічних дозах ніякого впливу на дитину не передбачається завдяки невеликій кількості проникнення у грудне молоко та слабкій кишковій абсорбції. Питання про необхідність продовження або припинення годування груддю на 24 години після призначення МультіХансу вирішують лікар і пацієнтка.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.

Враховуючи фармакокінетичні та фармакодинамічні властивості препарату, при застосуванні можна очікувати, що вплив на здатність керувати автомобілем або працювати з іншими механізмами буде відсутній або незначний, але пацієнтам необхідно враховувати можливість виникнення побічних реакцій з боку нервової системи.

Спосіб застосування та дози.

Цей лікарський засіб призначений тільки для діагностики. Застосовувати внутрішньовенно.

МультіХанс необхідно набирати у шприц безпосередньо перед застосуванням та не слід розводити. При виявленні будь-якої підозри на невідповідну якість та невикористаний препарат необхідно знищити і не застосовувати для інших МР досліджень.

Для мінімізації потенційних ризиків потрапляння МультіХансу із судин у м’які тканини важливо пересвідчитись, що голка або канюля правильно вставлені у вену.

При проведенні МР обстежень печінки, мозку та хребта препарат необхідно вводити внутрішньовенно як болюсну ін’єкцію або повільну ін’єкцію (10 мл/хв).

При проведенні МР ангіографії препарат необхідно вводити внутрішньовенно як болюсну ін’єкцію або вручну, або за допомогою автоматичної системи введення ін’єкції.

МР дослідження печінки: рекомендована доза МультіХансу для дорослих пацієнтів становить 0,05 ммоль/кг маси тіла, що відповідає 0,1 мл/кг розчину.

МР дослідження мозку та хребта: рекомендована доза МультіХансу для дорослих пацієнтів та дітей віком від 2 років становить 0,1 ммоль/кг маси тіла, що відповідає 0,2 мл/кг розчину.

МР ангіографія: рекомендована доза МультіХансу для дорослих пацієнтів становить 0,1 ммоль/

кг маси тіла, що відповідає 0,2 мл/кг розчину.

МР дослідження молочної залози: рекомендована доза МультіХансу для дорослих пацієнтів становить 0,1 ммоль/кг маси тіла, що відповідає 0,2 мл/кг.

Ін’єкцію необхідно продовжувати введенням розчину для ін’єкцій натрію хлорид 9 мг/мл (0,9%).

Відомості щодо післяконтрастного прояву:

Печінка

Динамічний прояв

Безпосередньо після болюсної ін’єкції

Затриманий прояв

Від 40 до 120 хвилин після ін’єкції, залежно від індивідуальних потреб прояву.

Мозок і хребет

До 60 хвилин після введення.

МР ангіографія

Безпосередньо після введення, при затримці сканування, розрахованій на підставі досліджуваного болюсу або автоматичної системи детектування болюсу.

Якщо при проведенні болюсу не використовується періодична система детектування контрасту, необхідно використати тестову болюсну ін’єкцію ≤ 2 мл агента для розрахунку відповідної затримки  cканування.

Молочна залоза

Т1-зважене, динамічне зображення одразу після болюсної ін’єкції з подальшим отриманням серії зображень через 2, 4, 6 та 8 хвилин.

Пацієнти з порушенням функції нирок.

Пацієнтам з порушенням функції нирок (швидкість клубочкової фільтрації < 30 мл/хв/1,73 м2) та пацієнтам в періопераційний період трансплантації печінки, за винятком випадків, коли діагностична інформація істотна і недоступна з неконтрастно посиленою МР інтроскопією, МультіХанс протипоказаний.

Якщо застосування не можна уникнути, доза не повинна перевищувати 0,1 ммоль/кг маси тіла, при використанні для МР дослідження мозку і хребта, МР ангіографії або МР дослідження молочної залози, і не повинна перевищувати 0,05 ммоль/кг маси тіла, при використанні для МР дослідження печінки. Протягом сканування не потрібно використовувати більш ніж одну дозу. Через відсутність інформації щодо повторного призначення, ін’єкції МультіХансу не слід робити повторно, інтервал між ін’єкціями повинен становити як мінімум 7 днів.

Пацієнти літнього віку (від 65 років).

Ніякої необхідності в корегуванні дозування немає. Потрібно дотримуватися застережних заходів у разі застосування пацієнтам літнього віку (див. розділ «Особливі заходи безпеки»).

Застосування дітям.

Ніякої необхідності в корегуванні дозування немає.

Діти.

Застосування для МРТ мозку та хребта для дітей віком до 2 років не рекомендується.

Застосування для МРТ печінки та МР ангіографії не рекомендується для дітей.

Передозування.

Немає повідомлень про випадки передозування. Дози до 0,4 ммоль/кг вводили здоровим добровольцям, без будь-яких серйозних побічних ефектів. Однак не рекомендується перевищувати специфічну рекомендовану дозу. У разі передозування необхідний ретельний контроль пацієнта та вжиття симптоматичних заходів.

МультіХанс може бути виведений з організму шляхом гемодіалізу. Проте немає ніякого підтвердження, що гемодіаліз застосовується для попередження нефрогенного системного фіброзу (НСФ).

Побічні реакції.

Такі побічні реакції спостерігалися протягом клінічної розробки препарату МультіХанс.

Класи систем органів

Часті

(≥ 1/100,

< 1/10)

Не часті

(≥ 1/1000,

< 1/100)

Поодинокі
(≥ 1/10000,

< 1/1000)

Інфекції та інфестація

 

Назофарингіт

 

З боку нервової системи

Головний біль

Парестезія, запаморочення, непритомність, паросмія

Гіперестезія, тремор, інтракраніальна гіпертензія, геміплегія, судоми

З боку органів зору

   

Кон’юнктивіт

З боку органів слуху та лабіринту

   

Шум у вухах

З боку серцево-судинної системи

 

Тахікардія, фібриляція передсердя, атріовентрикулярна блокада 1-го ступеня, шлуночкова екстрасистолія, синусова брадикардія, артеріальна гіпертензія, артеріальна гіпотензія

Аритмія, ішемія міокарда, пролонгування інтервалу PR

З боку дихальної системи

 

Риніт

Задишка, зумовлена порушенням синтезу оксиду азоту, ларингоспазм, стридор, застійні явища у малому колі кровообігу, набряк легень

З боку травної системи

Нудота

Сухість у роті, зміни смаку, діарея, блювання, диспепсія, салівація, абдомінальний біль

Запор, панкреонекроз, нетримання калу

З боку шкіри та підшкірних тканин

 

Кропив’янка, висипання, набряк обличчя, свербіж, підвищена пітливість

 

З боку кістково-м’язової системи

 

Біль у спині, міалгія

 

З боку нирок та сечовивідної системи

   

Нетримання сечі, поклики до сечовипускання

Загальні порушення та стан у місці введення

Реакції у місці введення, відчуття жару

Астенія, гарячка, лихоманка, біль у грудях, біль у місці ін’єкції, екстравазація у місці ін’єкції

Запалення у місці ін’єкції

Лабораторні дослідження

 

Аномальні лабораторні аналізи, аномальна ЕКГ, пролонгація QT

 

У 0,4 % або менше пацієнтів після застосування МультіХансу виявляли вказані вище аномалії лабораторних аналізів, включаючи гіпохромну анемію, лейкоцитоз, лейкопенію, базофілію, гіпопротеїнемію, гіпокальціємію, гіперкаліємію, гіперглікемію або гіпоглікемію, альбумінурію, глюкозурію, гематурію, гіперліпідемію, гіпербілірубінемію, підвищення вмісту заліза у сироватці крові та підвищення у сироватці крові трансаміназ, лужної фосфатази, лактатдегідрогенази та креатиніну сироватки крові. Однак ці факти найчастіше спостерігались у пацієнтів із порушеннями функції печінки або метаболічною хворобою, які були і раніше.

Більшість цих явищ були транзиторними та спонтанно зникали без залишкових ефектів. Не відзначено будь-якої кореляції залежно від віку, статі або введеної дози.

Застосування дітям.

У дітей після застосування МультіХансу найбільш поширеними побічними реакціями були блювання (1,4 %), пірексія (0,9 %) і гіпергідроз (0,9 %). Частота та природа побічних реакцій були подібними до таких у дорослих.

При постмаркетинговому застосуванні побічні реакції відзначені менш ніж у 0,1 % пацієнтів.

Найпоширенішими реакціями були: нудота, блювання, ознаки і симптоми реакції підвищеної чутливості, включаючи анафілактичний шок, анафілактоїдні реакції, ангіоневротичний набряк, ларингоспазм та висипання.

Повідомляли про реакції у місці ін’єкції, пов’язані з витоком контрастного середовища, що призводило до місцевого болю або відчуття печіння, свербежу та появи пухирів, в окремих випадках, при серйозному локалізованому набряку повідомлялося про некроз.

Рідко повідомлялося про локалізований тромбофлебіт.

Відзначені окремі випадки нефрогенного системного фіброзу (НСФ) у пацієнтів, які одночасно з МультіХансом отримували інші контрастні агенти, що містили гадоліній.

Термін придатності. 3 роки.

Умови зберігання.

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 30 °С у недоступному для дітей місці. Не охолоджувати та не заморожувати.

Не використовувати при зміні кольору або появі сторонніх частинок.

Несумісність.

МультіХанс не можна змішувати з будь-яким іншим препаратом.

Упаковка.

Флакони по 10, або 15, або 20 мл № 1 в коробці.

Категорія відпуску.

За рецептом.

Виробник.

Патеон Італія С.П.А./Patheon Italia S.P.A.

Місцезнаходження виробника та його адреса місця провадження діяльності.

2º Трав. SX Віа Моролензе, 5, 03013 Ферентино (FR), Італія/

2º Trav. SX Via Morolense, 5, 03013 Ferentino (FR), Italy.

Заявник.

Бракко Імеджінг С.П.А./Bracco Imaging S.P.A.

Місцезнаходження заявника та/або представника заявника.

Віа Е. Фоллі 50, 20134 Мілан, Італія/

Via E. Folli 50, 20134 Milan, Italy.