Упсавит Витамин C инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: ascorbic asid;

основні фізико-хімічні властивості: круглі таблетки оранжевого кольору з ароматом апельсину, розчиняються у води з шипучою реакцією;

склад: 1таблетка містить 1000 мг аскорбінової кислоти (вітаміну С);

допоміжні речовини: натрію гідрокарбонат, кислота лимонна безводна, сахароза, натрію сахарин, макрогол 6000, натрію бензоат, ароматизатор натуральний апельсиновий, барвник оранжево-жовтий (Е 110).

Форма випуску. Таблетки шипучі.

Фармакотерапевтична група. Прості препарати аскорбінової кислоті.

Код АТС: A 11G A01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Вітамін С (або аскорбінова кислота) відіграє важливу роль у життєдіяльності організму. Володіючи сильно вираженими відновними властивостями, він бере участь у регулюванні окислювально-відновних процесів, вуглеводного обміну, згортанні крові, регенерації тканин, утворенні стероїдних гормонів. Однієї з важливих фізіологічних функцій вітаміну С є співучасть у синтезі колагену і проколагену та нормалізації проникності капілярів.

Фармакокінетика.

Вітамін С (аскорбінова кислота) легко всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Після всмоктування вона циркулює в плазмі і накопичується в залозистій тканині. Вміст аскорбінової кислоти в лейкоцитах і тромбоцитах вищий, ніж у плазмі крові. У великих кількостях вона міститься в корковому і мозковому шарах надниркових залоз. Вітамін С частково метаболізується до щавлевої кислоти або інших водорозчинних метаболітів, а частково виводиться нирками у вільній формі. Катаболізм аскорбінової кислоти становить 2,2-4,1% від загального її запасу в організмі, що, у свою чергу, оцінюється в 1500 мг. Вважається, що цього запасу вистачає організму дорослої людини на 1-1,5 місяці при відсутності вітаміну С в їжі. Екскреція його із сечею починається після насичення депо більше 1500 мг. У людей зі зниженими запасами вітамін С може бути відсутній у сечі навіть при введенні великих кількостей перорально чи парентерально. Період напіввиведення аскорбінової кислоти становить від 12,8 до 29,5 діб.

Показання для застосування.

Препарат показаний дорослим та дітям старше 15 років для лікування авітамінозу, або гіповітамінозу вітаміну С. Як засіб допоміжної терапії при астенічному синдромі, рекомендується також при слабкості та підвищеній стомлюваності, при інфекційних захворюваннях, грипі, а також у період одужання.

Спосіб застосування та дози.

Дорослим та дітям старшим 15 років по ½ - 1 таблетки на день протягом 7 – 14 днів. Таблетку розчинити у 100 – 150 мл води.

Побічна дія.

При прийомі великих доз (більше 1г), в окремих випадках можлива поява диспептичних розладів чи дизуричних явищ, що пов’язані з появою в сечі солей: уратів або оксалатів. У хворих з нестачею глюкозо-6-фосфат-дегидрогенази кров’яних тілець може спричиняти гемоліз еритроцитів.

Протипоказання.

Надмірна чутливість до одного із компонентів препарату;

Сечокам’яна хвороба, якщо доза перевищує 1 г за добу;

Нестерпність до фруктози, синдром мальабсорбції глюкози та галактози.

Передозування.

Гостре передозування препарату практично неможливе, оскільки неабсорбована аскорбінова кислота швидко виводиться із сечею. Однак при тривалому застосуванні вітаміну С у великих дозах можливе пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози, що вимагає контролю за станом останньої.

Особливості застосування.

Оскільки вітамін С має легку стимулюючу дію, не рекомендується приймати цей препарат наприкінці дня. При цукровому діабеті вітамін С може впливати на дію реагентів, що використовуються при проведенні аналізів крові і сечі. У зв’язку зі стимулюючим впливом аскорбінової кислоти на утворення кортикостероїдних гормонів при застосуванні її у великих дозах потрібен контроль функції нирок і артеріального тиску. При проведенні аналізів варто враховувати, що прийом великих доз препарату (більш 2г на день) може негативно вплинути на показники результатів аналізів креатиніну і глюкози.

Препарат застосовується з обережністю при підвищеному зсіданні крові, тромбофлебітах, та схильності до тромбозів.

Особам, що контролюють кількість солі та цукру у харчовому раціоні слід враховувати що одна таблетка містить 283 мг натрію та 628 мг сахарози.

Вагітність та годування груддю. Перед застосуванням препарату, вагітним жінкам слід проконсультуватись з лікарем. При годуванні груддю від прийому препарату бажано утримуватись.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Вітамін С підвищує всмоктування пеніцилінів, заліза, зменшує дію гепарину і непрямих антикоагулянтів, збільшує ризик кристалурії при лікуванні саліцилатами. Всмоктування вітаміну С зменшується при одночасному застосуванні з пероральними контрацептивами.

Умови та термін зберігання.

Препарат треба зберігатися в сухому місці при температурі від 15 до 25 °С.

ЗБЕРІГАТИ В НЕДОСТУПНОМУ ДЛЯ ДІТЕЙ МІСЦІ.

Термін придатності - 3 роки.