Ассаликс® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: круглі таблетки білого кольору, вкриті оболонкою з гладкою глянцевою поверхнею.

склад: 1 драже містить cухого екстракту кори верби (8-14:1) 393,24 мг з вмістом саліцину мінімум 60 мг;

допоміжні речовини: кремнію ангідрид колоїдний, крохмаль кукурудзяній, целюлоза мікрокристалічна, лактози моногідрат, магнію стеарат, шелак, гуміарабік, сахароза, тальк, титану діоксид, кальцію карбонат, глина біла, макрогол 6000, глюкози сироп, гліцерин, віск карнаубський.

Форма випуску. Драже.

 

Фармакотерапевтична група. Протизапальні і протиревматичні засоби. Код АТС М01

Фармакологічні властивості. Речовини, що містить екстракт кори верби, справляють жарознижуючу, протизапальну та аналгетичну дію. Саліцин, який є основним компонентом кори верби, не виявляє такої ульцерогенної дії на шлунково-кишковий тракт, як синтетичні саліцилати (наприклад ацетилсаліцилова кислота), тільки танінові компоненти препарату можуть спричинювати подразнення. Дослідження показали, що саліцин метаболізуеться головним чином з утворенням саме тих кінцевих продуктів, що і ацетилсаліцилова кислота. На відміну від ацетилсаліцилової кислоти саліцин у корі верби первісно знаходиться у вигляді суміші неактивних глікозидів - природної пролікарської суміші. У кишечнику саліцин розпадається на салігенін і D-глюкозу і абсорбується у формі салігеніну. Салігенін (=саліциловий спирт) окислюється у крові та печінці з утворенням терапевтично активної саліцилової кислоти.

 

Показання для застосування. Для лікування ревматичних запалень і болю (біль у спині, в попереку, головний біль).

Спосіб застосування та дози. Дорослі та діти старше 12 років застосовують препарат по 1 – 2 драже 2 рази на день. Препарат слід приймати перед їдою, бажано зранку і ввечері. Курс лікування триває декілька тижнів залежно від ступеня захворювання.

Побічна дія. Іноді можливі реакції підвищеної чутливості у вигляді почервоніння шкіри (еритема) або свербежу і кропив’янки, а також скарги з боку шлунково-кишкового тракту – нудота і біль у шлунку.

 

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до компонентів препарату, саліцилатів та інших протизапальних і антиревматичних засобів. Не слід застосовувати препарат при бронхіальній астмі, при спастичних бронхітах, а також дітям до 12 років у зв’язку з недостатністю досвіду його застосування.

 

Передозування. Випадки отруєння препаратом унаслідок його передозування не відомі.

Особливості застосування. Лікування препаратом Ассалікс(R) у періоди вагітності, особливо в останні тижні, та годування груддю не рекомендується, або тільки під наглядом лікаря.

При ушкодженнях нирок, тяжких розладах функції печінки або виразкових хворобах шлунково-кишкового тракту препарат слід приймати тільки під наглядом лікаря. При тривалому лікуванні необхідно регулярно проводити контроль складу крові і рівня сечової кислоти. Під наглядом лікаря також слід застосовувати Ассалікс(R) пацієнтам з недостатністю глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази (спадкова ензимна хвороба) у зв’язку з небезпекою гемолітичної анемії (розпад червоних тілець).

Можливо застосування хворими на діабет, тому що 1 таблетка містить менше 0,03 одиниці заміщення вуглеводів.

Ассалікс(R) не впливає на здатність керувати транспортом і працювати з механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При прийомі Ассаліксу(R) можливо посилення дії антикоагулянтів (наприклад кумарину, гепарину) та препаратів, які знижують рівень цукру у крові, а також зниження ефекту препаратів, що сприяють виведенню сечової кислоти. Одночасне застосування з препаратами кортизону (наприклад з преднізолоном) підвищує ризик шлунково-кишкових кровотеч.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці! Зберігати в захищеному від світла та вологи місці при температурі не вище 25˚С.

Термін придатності - 3 роки. Не використовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.