Витамин B2 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Riboflavinum, 7,8-диметил-10-(D-рибо-2,3,4,5-тетраоксипентил)-2,3,4,10-тетрагідробензо[g]птеридин-2,4-діон;

основні фізико-хімічні властивості: двоопуклі таблетки жовтого кольору, з однорідною поверхнею, без плям та ушкоджень;

склад: 1 таблетка містить рибофлавіну 3 мг;

допоміжні речовини - целюлоза, кремнію діоксид колоїдний, тальк, магнію стеарат, лактоза, оксипропілметилцелюлоза, титану діоксид , гліцерину триацетат, хіноліновий жовтий.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Прості препарати вітамінів. Рибофлавін. Код АТС А11Н А04.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вітамін В2 взаємодіє з аденозинтрифосфорною кислотою і утворює флавінмононуклеотид та рибофлавінаденіндинуклеотид, які є коферментами флавінпротеїнів і беруть участь у перенесенні водню та регулюванні окисно-відновних процесів. Вітамін В2 відіграє важливу роль у процесах обміну вуглеводів, білків та жирів, бере участь у синтезі гемоглобіну та забезпеченні нормальної зорової функції ока.

Потреба у Вітаміні В2 залежить від швидкості метаболізму та надходження енергії з їжею.

Фармакокінетика. Вітамін В2 добре всмоктується у травному тракті, зв’язується з білками плазми. Зазнає метаболізму у печінці. Незначна кількість накопичується у печінці та нирках. Період напіврозпаду становить 66-84 хв. Вітамін В2 проходить через плацентарний бар’єр та надходить у грудне молоко, може видалятися з крові під час гемодіалізу. Виводиться з сечею.

Показання для застосування.

Препарат застосовується для лікування:

гіповітамінозу або авітамінозу вітаміну В2;

гемералопії, кон’юнктивіту, іриту, кератиту, виразок рогівки, катаракти;

афтозного та ангулярного стоматиту;

ран та виразок, які довго не загоюються;

загальних порушень харчування;

променевої хвороби;

порушень функції кишечнику;

спру;

інфекційного гепатиту;

стану після антибіотикотерапії;

у період реконвалесценції після інфекційних захворювань.

Спосіб застосування та дози. Вітамін В2 приймають перорально.

Дорослим з метою лікування призначають по 2-3 таблетки тричі на добу.

З метою лікування дітям після року призначають по 1 таблетці 1 раз на добу, після 6 років по 1 таблетці 1–2 рази на добу, після 9 років по 1 таблетці 2–3 рази на добу.

Побічна дія. Вітамін В2 забарвлює сечу у жовтий колір. Можливі алергічні реакції на препарат (висип на шкірі та свербіж).

Протипоказання. Препарат протипоказаний у разі алергії до одного з його компонентів.

Передозування. При застосуванні рекомендованих доз не спостерігається.

Особливості застосування. Вітамін В2 проходить через плацентарний бар’єр. Дані щодо шкідливого впливу на плід при застосуванні препарату під час вагітності відсутні. Вітамін В2 також потрапляє у молоко матері. Добові дози в період вагітності та годування немовлят молоком матері не повинні перевищувати рекомендованих.

Рибофлавін не впливає на психофізичний стан, здатність керувати автотранспортними засобами та механічними пристроями.

Взаємодія з лікарськими засобами. Трициклічні атидепресанти та препарати з групи фенотіазину підвищують потребу у вітаміні В2. Пробенецид та алкоголь зменшують всмоктування Вітамін В2 з травного тракту. Препарат викликає флуоресценцію та може утруднювати визначення катехолових амінів флюорометричним методом, крім того, ускладнює визначення уробіліногену за допомогою реактиву Ерліха.

 

Умови та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей місці, при температурі 15-25°С. Термін придатності - 4 роки.