Витамин B6 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: pyridoxinum, 5-окси-3,4-біс(оксиметил)-6-метилпірідину гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: круглі таблетки білого кольору, з однорідною поверхнею;

склад: 1 таблетка містить піридоксину гідрохлориду – 50 мг;

допоміжні речовини: лактоза, целюлоза, кремнію діоксид колоїдний, тальк, магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Прості препарати вітамінів. Піридоксин.

АТС Код А 11Н А02.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. При надходженні в організм піридоксин фосфорилюється, у результаті чого перетворюється у піридоксаль-5фосфат та входить до складу ферментів, що здійснюють декарбоксилювання та переамінування амінокислот. Препарат бере активну участь в обміні триптофану, метіоніну, цистеїну, глутамінової та інших амінокислот, гістаміну, утворенні гемоглобіну, процесах жирового обміну. Потрібен для нормального функціонування центральної та периферичної нервової системи.

Фармакокінетика. Вітамін В6 добре всмоктується у травному тракті, в основному з тонкого кишечнику, не зв’язується з білками, накопичується у печінці і там переходить у 4-піридоксинову кислоту. Період напіврозпаду становить від 15 до 20 діб. Виводиться з сечею, головним чином у формі метаболітів. Нерезорбований залишок вітаміну, що перевищує добову потребу, виводиться з сечею у незмінному стані.

Показання для застосування.

Застосовується для лікування таких захворювань:

гіповітаміноз В6;

анемія (гіпохромна, мікроцитарна з високим рівнем заліза у сироватці крові), агранулоцитоз, лейкопенія, хронічний лімфолейкоз;

мала хорея, хвороба Літтла, хвороба Меньєра, гепатолентикулярна дегенерація, інсульт геморагічний, струс мозку, міопатія, депресія;

хронічний гепатит, холецестит, ентерит хронічний;

пневмонія;

аменорея, гіпоменструальний синдром, багатоводдя під час вагітності, нудота під час вагітності;

цистинурія та надмірне виділення оксалатів з сечею;

глаукома, гіпофункція сльозової залози, герпес ока, трахома, ячмінь, непрохідність центральної артерії та вени сітківки, діабетична ретинопатія;

порушення серцевого ритму,

стоматит, пародонтопатія;

В12-РР-гіповітаміноз, гіпотрофія та діатез у дітей;

псоріаз, піодермія;

для запобігання розвитку невритів при лікуванні ізоніазидом, фтивазидом або іншими похідними гідразиду ізонікотинової кислоти;

при застосуванні гормональних контрацептивних засобів;

променева хвороба;

Спосіб застосування та дози. Застосовують внутрішньо. Дорослим з метою лікування Вітамін В6 застосовують звичайно по 1 таблетці 1-2 рази на добу. Курс лікування становить 1–2 місяці.

При лікуванні анемій, променевої хвороби, при нудоті під час вагітності, застосуванні ізоніазиду, фтивазиду та інших похідних гідразиду ізонікотинової кислоти призначають 1-2 таблетки Вітаміну В6 на добу.

При цистинурії приймають 1-2 таблетки 3 рази на добу.

З метою лікування у дітей після 2 років препарат застосовують по 1 таблетці 1 раз на добу; після 6 років по 1–2 таблетки на добу протягом 2-4 тижнів.

Побічна дія. Тривале лікування великими дозами піридоксину може призвести до розвитку периферичної нейропатії. Можливі алергічні реакції на препарат (шкірний висип та свербіж).

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату.

Передозування. При застосуванні рекомендованих доз не відзначалось.

Особливості застосування. Вітамін В6 можна застосовати під час вагітності. Препарат проникає у молоко матері, тому під час годування немовлят материнським молоком рішення відносно застосування Вітаміну В6 повинен приймати лікар.

Препарат слід обережно застосовувати хворим на виразкову хворобу шлунка, дванадцятипалої кишки у зв’язку з можливим підвищенням кислотності шлункового соку та при важких ураженнях печінки, а також хворим на ішемічну хворобу серця.

Вітамін В6 не впливає на психофізичний стан, можливість керувати автотранспортними засобами та механічними пристроями.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат гальмує дію ліводопи, при одночасному застосуванні інгібітора периферичної допа-декарбоксилази ця дія не відзначається.

Застосування циклосерину, гідралазину, імуносупресорів (кортикостероїди, кортикотропін, циклоспорин, ізоніазид, пеніцилін) може посилити виведення Вітаміну В6 з сечею та призвести до анемії.

Естрогени та пероральні контрацептивні засоби можуть підвищувати потребу у препараті.

Умови та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей місці при температурі 15 – 25ºС. Термін придатності - 3 роки.