Витамин C плюс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

фізико-хімічні властивості: таблетка для жування жовтого кольору, з лимонним

присмаком;  склад: 1 таблетка містить 100 мг вітаміну С у вигляді кислоти аскорбінової та натрію  аскорбату, 1 мг цинку оксиду;

допоміжні речовини: смакова добавка лимону, цукор, кислота стеаринова, крохмаль,

магнію стеарат, FD & С жовтий № 5 лаковий, лактоза, глютен.

Форма випуску. Таблетки для жування.

Фармакотерапевтична група. Препарати аскорбінової кислоти (вітаміну С) і комплексні препарати, що її містять. Код АТС А11G.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Аскорбінова кислота (вітамін С) як ключовий компонент систем антиоксидантного та імунного захисту, підвищує адаптаційні можливості організму, посилює його опірність до інфекцій. Бере участь у регуляції окисно-відновних процесів, в обміні вуглеводів, у синтезі стероїдних гормонів, катехоламінів, у згортанні крові. Посилює синтез колагену, стимулює процеси регенерації, нормалізує проникність капілярів.

 Цинк бере участь у реакціях імунного та антиоксидантного захисту, кровотворенні, синтезі амінокислот, у збереженні і передачі генетичної інформації. Забезпечує нормальну функцію ендокринних залоз, у тому числі синтез інсуліну, підтримує статеву і репродуктивну функції. Нормалізує жировий обмін.

Фармакокінетика. Аскорбінова кислота активно всмоктується в тонкому кишечнику. Максимальна концентрація в плазмі після прийому внутрішньо досягається через 4 години. З плазми легко проникає в лейкоцити, тромбоцити і практично в усі тканини. Піддається біотрансформації в печінці, виводиться з організму із сечею, частково в незміненому стані, частково у вигляді метаболітів.

Цинк, який всмоктався з кишечнику, розподіляється в тканинах і включається до складу ряду ферментів і біологічно активних речовин. 90% виведеного з організму цинку виділяється з калом, 2 -10% - із сечею.

Показання для застосування. С-авітаміноз і гіповітаміноз, схильність до застудних, інфекційних та імунодефіцитних захворювань. Може застосовуватися в комплексному лікуванні захворювань, що супроводжуються зниженням імунітету, ураженням сполучної тканини, розладами вуглеводного, жирового обміну, порушеннями функцій залоз внутрішньої секреції, підвищеною проникністю і ламкістю кровоносних судин, а також при гіпофункції передміхурової залози.

Спосіб застосування та дози. Профілактична доза для дорослих - по 1 таблетці під час іди, ретельно розжовуючи. Лікувальні дози - за рекомендацією лікаря. Високі дози - до 10 таблеток у день застосовують під лікарським контролем при гострих інфекційних захворюваннях (кір, скарлатина, дифтерія, токсичний грип), по 4-6 таблеток на день - при лікуванні захворювань сполучної тканини. Прийом препарату в такому дозуванні продовжується до ліквідації гострих явищ інфекційного захворювання або курсами по 5 -7 днів з наступною перервою не менше, ніж на 1 місяць.

Побічна дія. У рекомендованих дозах не описана. При необгрунтовано тривалому застосуванні підвищених доз можливі нудота, блювання, пронос, підвищення концентрації цукру в крові. У цих випадках слід припинити прийом препарату і порадитися з лікарем.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до будь-якого з компонентів препарату.

Передозування. Може виявлятися симптомами подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, пронос). Лікування - симптоматичне.

Особливості застосування. Необхідно дотримуватись обережності при призначенні препарату хворим з гострою і хронічною нирковою недостатністю, декомпенсованими вадами серця, у гострій фазі інфаркту міокарда. Не слід призначати більше 1 таблетки на добу особам із підвищеним зсіданням крові, тромбофлебітами, схильністю до тромбозів.

Взаємодія з лікарськими засобами. Можливо сумісне застосування препарату з антибактеріальними, гормональними, нестероїдними протизапальними,

цитостатичними та іншими лікарськими засобами, а також на фоні гіпербаричної оксигенації, ультрафіолетового опромінення крові, лазеро- або променевої терапії. Аскорбінова кислота, що входить до складу препарату, підвищує всмоктування пеніциліну, зменшує дію гепарину, непрямих антикоагулянтів, підвищує ризик виникнення кристалурії при лікуванні саліцилатами. Оральні контрацептиви зменшують всмоктування вітаміну С при одночасному прийомі.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, темному місці, при кімнатній температурі. Термін придатності - 3 роки.